marți, 19 noiembrie 2019

Sub acoperire - serial excelent de spionaj ceh

Am găsit un serial ceh de spionaj excellent, în 6 episoade. 

Este o poveste despre falși dizidenți, spioni și infiltrarea adâncă a KGB în spionajul țărilor din Est aflate în stăpânirea lor.

Povestea mi-a amintit de roanele lui John Le Carre, chiar ultimul pe care l-am citit unde spionul englez era legat de un alt spion din Cehoslovacia de dinainte de 1989.

Este de asemenea obsesia spionajului englez pentru trădători pentru agenți dubli, cum i-au avut pe cei din cercul celor 5 de la Cambridge cu Kim Philby lider.

În centrul poveștii este cuplul Viktor Skala, dizident și semnatar al Cartei 77 și al soției sale frumoasa și gingașa violonistă Marie, fiica unui alt cunoscut dizident cehoslvac.
Ei reușesc să fugă trecând frontiera sub glaonțele grănicerilor  și se stabilesc la Londra.
Suntem în toamna lui 1989 și cei doi revin la Praga în Cehoslovacia. Se simte vântul schimbării, ambasada Germaniei de vest este invadată de est germani care vor să treacă în vest. 
Într-o seară cei doi sunt loviți de o Volgă neagră. 

Marie se trezește singură la spital. Își revine și începe să-l caute disperată pe Viktor. Viktor dispăruse și intraseră în alertă, securitatea cehoslovacă, colonelul Vlach și adjunctul său Honza Berg, fost polițist de anchete judiciare, dar și oamenii de la MI6. Aceștia erau reprezentați de doi spioni acoperiți, una reprezentând un departament care dorea o nouă relație cu estul și Gerald, un spion din garda veche a Războiului Rece, care spune la un moment dat că ei nu au luptat împotriva comunismului, ci a rușilor, care sunt adversari periculoși.

Vlach și Berg încep ancheta dispariției lui Skala, ca Berg să dea de urma unui securist care-l anchetase pe Viktor Skala în 1977. Acesta îi arată lui Berg o fotografie cu copii de la un orfelinat postbelic unde era Viktor, dar și colonelul Vlach, atunci profesor la acea școală.
Berg îl bănuie pe Vlach că a trădat pentru englezi, dar Vlach îl dă pe mâna șefului rezidenței KGB Volkogonov din Cehoslovacia și Berg este omorât în torturi. Nimeni nu știe unde a dispărut Berg, inclusiv iubita lui, secretara lui Vlach, care o liniștește că Berg a fugit în Vest. 

Marie începe să-și suspecteze soțul de jocuri duble. Ajunge până la urmă să fie închisă într-un spital psihiatric.

Skala dipăruse pentrru că telefonase la englezi, este dus într-o ascunzătoare de șefa spionajul în Cehoslvacia, dar Gerald îl răpește și-l duce într-o ascunzătoare din Germania de Vest pentru că-l bănuia de agent dublu pe Skala. 

Vine Revoluția de Catifea, comunismul cade, și ministru adjunct de interne este un dizident pianist, fostul acompaniator al lui Marie. El o recuperează pe Marie din spital, iar englezii dau de Skala. 
Acesta declară că a fost reținut de KGB în Germania de Est. 

Bănuielile soției lui Marie cresc. Reușește să afle adresa lui Vlach și se duce la locuința acestuia. 
Acesta demisionase după preluarea puterii de Forumul Civic, soția decedase șiera gata să termine și el cu viața. 
În vizita Mariei la Vlach aceasta află adevărul îngrozitor despre soțul său. 

Se vede cât de infiltrată era securitatea cehoslovacă de sovietici care făceau ce voiau, inclusiv după preluarea puterii de regimul anticomunist.
Este interesant cum noi șefi ai securității trebuie să lucreze cu vechii securiști care-i urmăriseră și reprimaseră. 

La noi nu a fost cazul pentru că securitatea a fost condusă ani buni tot de foști securiști, precum Măgureanu. Nu știu cât de infiltrați suntem de KGB și urmașii FSB, GRU, dar rușii încă pot avea informații de la agenții sub acoperirea pe care îi au în fostele țări comuniste.

Un film frisonant, care te umple de griji și temeri bazat pe chestiuni adevărate.


Îl recomand cu căldură celor interesați de serialele de spionaj pentru că este adevărul despre securitate, într-un film în care situațiile de la noi sunt similare cu cele din Ceahoslovacia, Cehia și Slovacia de azi.  Este superior celor făcute în vest pentru că este despre noi cei din Est!






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu