luni, 4 noiembrie 2019

Hunt for Stalin Teatrul din Erevan

Azi dimineața m-am hotărât să îmi iau bilete și la cele două piese care se prezentau în această seară la Festivalul de Teatru de la Alexandru Davila Pitești. 
Întâmplarea că în drum spre teatru am dat de domnul Emil Boroghină, care este în juriu și mi-a confirmat că piesa are subtitrare.

Dar una este ce credea domnul Boroghină și alta a fost la Sala Studio Liviu la ora 17.30. Piesa armenească, probabil? nu era subtitrată dar era un sinopsis în limba română. Limba armeană nu seamănă cu nimic cunoscut, dar nu a fost un impediment.
Piesa este puternică. Ea prezintă un Stalin la final, un Stalin care are mai multe sosii. 
În prima scenă Stalin merge la  o prostituată, care îl recunoaște și se sperie și finalmente îl împușcă, dar este de fapt o sosie a lui Stalin. 

Intră pe fir Beria și exeminează sosiile lui Stalin.
O scenă de amor între Stalin și soția lui, dar află că de fapt are de a face cu o sosi a soțului său. Stalin îi dă un pistol și-l împușcă. 

Suntem la Kremlin și, Beria face un inventar al sosiilor lui Stalin, se pare că moare în fine și originalul și Beria îi anunță decesul , cum s-a și întâmplat. Stalin apare și este confuz și Beria îl împușcă. 

În fina scena finală este cu Stalin care este scos din din Mausoleul din Piața Roșie și are o discuție finală cu Lenin, în care Stalin îl acuză că Beria l-a omorât. Stalin și Lenin este confuz cu sosiile lui Stalin și întreabă spectatorii unde este Koba?

Piesa este puternică, vorbește despre dezastrul în care a dus omenirea nebunia lui Stalin. Stalin ne-a semant și nouă soarta impunând comunismul românilor cum l-a impus  și armenilor mai înainte sau basarabenilor în 1940-41. 


Din păcate nu am informații despre actori,foarte buni cei care-l interpretează pe Stalin și pe Beria, aflu doar că regizorul se numește Hakob Kazanchyan.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu