luni, 4 noiembrie 2019

Granița - Teatrul din Herson Ucraina



Piesa pe care au pus-o în scenă ucrainienii din Herson privește o chestiune foarte tristă, emigranții plecați ilegali în Occident.
Vreau să spun că eram aproape convins că Herson este un oraș în Crimeea. De fapt este orașul așezat la gurile Niprului, fostă colonie grecească cum îi revelează numele.

Piesa de fapt este adaptarea regizorului român Radu Ghilaș a unei piese Container scrisă de basarabeanul Constantin Cheianu.
Personajele sunt:
Andrei Sviatohroșcenîi (Botezatu) Vitalie, Micola, Donatas, Mama, Ion, trei doctori și muzicanții.

Cum am spus este vorba de doi emigranți ilegali Vitalie și Micola care vor să ajungă ilegal în Irlanda. Vitalie face rost de un pașaport lituanian, deci din UE și învață câteva cuvinte în lituaniană. Micola, fost profesor, a ajuns în Irlanda ilegal, dar l-au turnat țiganii români și a fost trimis înapoi în Ucraina. Apare și Andrei care a fost în Italia la mama lui care i-a dat bani să ajungă ilegal în Irlanda într-un container pe riscul lui ajutat de Ion hoț și expert în emigrări din Basarabia.
Vitalie și Micola îi beau whiskyul lui Andrei, ca aceștia să-i dea informații cum se ajunge în Irlanda.
Micola îi fură actele lituaniene lui Vitalie, Vitalie îi fură banii lui Andrei pe care îi dă lui Donatas, lituanianul care i-a făcut rost de acte. Andrei se bagă într-un container și moare.
Asta este soarta emigranților ilegali, inclusiv a celor români pe care i-am întâlnit în anii 90.
Întrebarea mea este de ce Irlanda, cred că este un eufemism pentru Marea Britanie.
Interpretarea actorilor a fost excelentă și convingătoare. În final directorul Teatrului din Herson a spus câteva cuvinte traduse de regizorul Radu Ghilaș.  Am reușit să schimb câteva cuvinte cu Radu Ghilaș și să fac un selfie. Nu am făcut multe poze pentru că un individ m-a amenințat să nu fac poze. În schimb făceau niște fete frumoase, actrițe probabil de la Teatrul din Herson.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu