sâmbătă, 2 noiembrie 2019

A perfect spy de John Le Carre

Pentru că azi nu am găsit bilet la festivalul de teatru am să scriu despre romanul A perfect spy de John Le Carre, terminat recent.
Întâi o precizare, nu știu de ce eram convins că romanul a apărut în 2017. Căutând pe Google văd că de fapt era un roman apărut în 1986! Deci anacronismul romanului din perioada Războiului Rece, cum îmi părea inițial nu mai este valabil.

Este un roman voluminos de aproape 600 de pagini în engleză, este deja tradus în românește. Eu l-am citit în original. Nu este primul meu roman de Le Carre pe care-l citesc în engleză, dar acesta îmi pare a fi un exercițiu dificil. Pentru că Le Carre este un autor care scrie îtr-o engleză elevate, care este dificil de înțeles, nu este engleza de best sellers în care stilul este journalistic, simplu și direct. Am mai citit un roman tradus din Le Carre și mi-a părut extrem de dificil de citit și în românește. Văd de asemenea că a fost făcut și un serial după acest roman în 1987 la BBC.

Romanul este povestea încâlcită a lui Magnus Pym, un spion englez.
Magnus era un agent secret de succes, căsătorit cu Mary cu care au băiat Tom de 14 ani, care este la un internat în Anglia. Familia Pym este acum staționată la Viena, capitala europeană cea mai apropiată de Estul Europei și deci sensibilă din motive de spionaj. Suntem în anii 80.

Lui Magnus îi moare tatăl Rick, la Londra și Magnus pleacă să-l  înmormânteze.  
Ciudat este că după înmormântare, Magnus își dă seama că este urmărit și se debarasează de urmăritori și dispare ca să reapară undeva pe coasta de vest a Angliei de Sud, într-o locuință secretă, închiriată la o bătrână doamnă care îl știe sub numele de Cantebury. 

Aici Magnus sau Pym cum se autointitulează se apucă să-și scrie un fel de memorii, povestea lui și a tatălui lui, Rick.
Rick a avut o viață de escroc notoriu. S-a căsătorit cu fiica parlamentarului liberal din circumscripție, ulterior ajunsă la sanatorii de boli nervoase. Viața tratălui său Rick este un șir nesfârșit de escrocherii, inclusiv ajunge să candideze pe locul socrului său din partea Partidului Liberal.
Magnus s-a născut pe la începutul anilor 30 și a trăit mai mult prin internate. După război ajunge să însoțească o doamnă în Elveția unde învață bine limba germană, este găzduit la un mic fabricant numit Ollinger, care găzduia și pe Axel, un tânăr cu un trecut încurcat, german sudet din Karlovy Vary, este înrolat în armata nazistă, evadează și ajunge după război în Elveția, având anumite înclinații de stânga. Magnus devine prietenul apropiat al lui Axel, care din cauza unei răni șchiopăta ușor. Axel îl implică în activități de stânga și din acest motiv, Jack Brotherhood, șeful biroului de spionaj britanic din Berna îl racolează să dea informații despre Axel și comuniștii din universitate. Axel este arestat și expulzat din Elveția și pe baza informațiilor lui Magnus. 
Magnus se întoarce în Anglia și se înscrie la Universitatea din Oxford unde absolvă studii de germanistică. Este încorporat și este trimis în Austria care era încă sub ocupația celor 4 mari puteri, Marea Britanie, SUA, Franța și URSS. Sectorul său era la frontiera cu Cehoslovacia, și după ce învață ceha de la o amantă, aceasta îi promite că îl va pune în contact cu un informator prin intermediul fratelui ei care stă la Praga. Surpriza este că informatorul este chiar Axel devenit spion cehoslovac!
Axel se adaptase cu regimul comunist, cu tendințele lui stângiste. Acesta îi furnizează informații prețoioase despre armatele ocupantului sovietic, care entuziasmează pe șeful lui, maiorul Mambury. Iată că însă Axel îi cere și lui Magnus informații secrete depre britanici și americani și Magnus o ia pe calea trădării. 

Magnus se întoare din armată și Brotherhood îl angajează în MI6 spionajul britanic având o carieră promițătoare, dar rămâne în legătură cu Axel continuând existența de agent dublu. 

Dispariția sa după înmormântarea tatălui Rick pune pe jar atît MI6, cât și CIA pentru că Magnus are multe informații sensibile și începe o căutare disperată a ascuzișului lui Magnus. 

Bratherhood pune acap la cap informații de la soția Mary și de la fiul Tom, cât și de la alți cunoscuți ai lui Magnus, foști acoliți de escrocherii al tatălui său Rick. Brotherhood deduce că Magnus a trădat că are legătura cu acest agent cehoslovac, Axel, care apare sub diverse înfățișări și profesii în jurul și în contact cu Magnus. 

Finalmente, Jack Brotherhood depistează ascunzișul lui Magnus Pym și poliția urmează să-l aresteze, însă Pym se sinucide lăsând moștenire fiului Tom relatarea vieții sale și a tatălui său, Rick. 

O poveste tristă din vremea Războiului Rece, care seamănă cu poveștile spionilor britanici care au trădat în favorea sovieticilor. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu