miercuri, 13 noiembrie 2019

The Guardians de John Grisham

Acesta este ultimul roman scris de John Grisham. Este numit maestrului thrillerului juridic.

The Guardians pe care l-am terminat aseară am citit în postfață că se inspiră din evenimente reale.

Cullen Post este un avocet, care la debut era în biroul de apărători din oficiu.
A fost pus să apere un tânăr afro american care violase un adolescentă albă pentru a pătrunde într-o bandă. Post a fost atât de revoltat de atitudinea provocatoare a acestui tânăr, așa că a plecat și l-a abandonat.
A luat calea bisericii și a devenit predicator în Biserica Episcopaliană (ramura americană a bisericii anglicane). Ca pastor a ajuns în pușcării și a găsit multe cazuri de nevinovați condamnați la moarte.

A revenit în avocatură și împreună cu alte două avocate au fondat la Savannah, Georgia o asociație numită The Guardians care se ocupă cu exonerarea și eliberarea acestor nevinovați prin proceduri legale, cu date noi care contrazic concluziile proceselor anterioare.

Romanul începe cu un condamnat la moarte care este pe culoarul morții să primească injecție letală, dar este amânată de decizia unei curți de apel. Acesta a fost acuzat că a ucis o tânără după ce a violat-o. Condamnarea s-a făcut pe baza unui fir de păr pubian care de fapt aparținea adevăratului ucigaș.
Post și echipa s-a reușiseră până atunci să elibereze 8 nevinovați. Printre aceștia se afla și un negru Frankie Tatum, care a primit și conpensații de milioane de dolari. Acesta se decide să ajute pe The Guardians fiind un fel de detectiv foarte discret la diversele cazuri. Post cu ajutorul lui Frankie face rost de o sticlă de bere cu amprentele adevăratului ucigaș și de un fir de păr pubian, erau șapte din probele administrate. Analiza ADN îl dă pe adevăratul criminal de gol, care este arestat și cel nevinovat eliberat.

Dar cazul care acoperă romanul este al lui Quincy Miller. Acest negru este închis de 23 de ani și condamnat pe viață că l-ar fi ucis cu o pușcă pe avocatul său de divorț, Keith Russo într-un orășel Seabrook din Florida.
Condamnarea sa s-a făcut pe baza unor declarații false, a fostei soții, a unei tinere care era acuzată de folosirea și vânzarea de droguri și aunui turnător de pușcărie care l-a acuzat că ar fi spus că el l-a ucis pe Russo.
Proba încriminatoare este o lanternă pe care se aflau ceeea ce se poate numi sânge. Această singură probă materială a fsot suficientă ca Miller să fie declarat vinovat și închis pe viață. În plus această lanternă dispăruse cu mai multe probe într-un incendiu. Doar pe baza unor fotografii un pseudo expert declarase că urmele de sânge sunt ale victimei Russo.

De fapt Miller era victima unei conspirații care este descoperită de avocatul Post. Russo era în contact cu traficați de droguri, șeriful Pfitzner care s-a ocupat de caz devenise protectorul traficanților, având partea leului.
Russo fusese încolțit de DEA, agenția antidrog să devină turnător și traficanții s-au prins și au dat ordin să fie ucis.
Miller care avusese un divorț nenorocit și-l blamase pe Russo de rezultat era victima perfectă. Juriul exclusiv din albi l-a condamnat.

Post face săpături, intră în contact cu FBI. La cererea de rejudecare asistă și doi indivizi care sunt urmăriți de Frankie Tatum și se dovedesc a fi unul avocat de traficanți din Miami și Mercado, consultant de securitate. Asta însemnă că traficanții intră în alertă și Miller este victima unei încercări de asasinat în pușcărie. Nu reușește și Miller se află la spital în recuperare.

Pfitzner care se retrăsese în lux pică împreună cu Mercado într-o ambuscadă ordonată de FBI. Aceștia simulează ca Miller ar putea fi asasinat în spital. Cei doi infractori sunt arestați, Pfitzner finanțase exexuțiile.
Pe de altă parte, Post reușește să găsesască în casa bunicii unui polițist negru, ucis atunci de o ambuscadă organizată de Pfitzner, probele care ar fi ars, adică o cămașă cu sângele lui Russo și lanterna!

Un expert criminalist dovedește că pata de sânge provenea de la un animal. 
Așa Miller este exonerat de vinovăție și eliberat urmând a fi compensat de statul Florida cu milioane de dolari pentru statul degeaba în pușcărie.

Este un roman frumos și trist pentru că este trist să intri la pârnaie nevinovat. 

După cum vedeți mai și citesc nu stau numai cu ochii beliți la televizor și uite că mai și scriu pe blog!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu