miercuri, 26 august 2020

Les hommes de l'ombre - un serial politic francez


Acest serial politic franțuzesc are parcă la bază ca scenariu O scrisoare pierdută a lui Caragiale. Numai că piesa caragialiană este o comedie, serialul este însă o afacere mai serioasă cu accente dramatice.

Serialul desfășurat în trei serii prima în 2012, a doua în 2014 și ultima în serie în 2016 este despre putere în eșalonul cel mai de sus al Palatul Elysee, sediul președinției Franței. 

Prima serie începe cu o tragedie, un terorist îl omoară pe președintele Franței. Primul ministru Deleuvre ascunde faptul că teroristul era șomer disperat, ci aruncă vina pe Al Qaida. Personajul principal al serialului Simon Kapita (Bruno Wolkovitch) este fostul șef de campanie a președintelui decedat. El revine de la New York și se aruncă în campania pentru viitorul președinte. El discută și o convinge pe Anne Visage (Nathalie Baye) ca să candideze din partea dreptei, intrând în conflict cu primul ministru Deleuvre, sprijinit e tânărul Desmeuse, fostul locotenent lui Kapita la firma de PR. În acțiunea electorală a Annei Visage aceasta este sprijinită dee fostul ei mentor, Robert Palissy, un amestec de Trahanache cu Hrebenciuc. Palissy află de fapt că Deleuvre este homosexual și Desmeuse are documente că Anne Visage a fost amanta președintelui asasinat. Dacă Kapita nu dezvăluie orientarea lui Deleuvre, se află că Anne fusese amanta președintelui decedat. Ca să vezi, cum spune Caragiale: ochi alunecoși inimă zburdalnică! Campania merge înainte, Anne ajunge în finală cu reprezentantul stângii Alain Marjorie. Finalul seriei este de fapt în începutul seriei a doua. 

Se așteaptă rezultatul alegerilor și aflăm că Marjorie a devenit președinte.

Seria a doua are în prim plan problemele de familie ale lui Marjorie căsătorit cu fascinanta Elisabeth (Carole Bouquet). Aceasta se ține de amantlâcuri cu tinerei. Conduce mașina amantului și acesta moare în accident, pentru că își desfăcuse centura de siguranță. Afacerea este îngropată de ministrul de interne Hussan, prietenul lui Marjorie. Marjorie îl solicită pe Kapita de la New York să devină comunicatorul prinrcipal în relația cu presa a Palatului Elysee. Dar aici intră în conflicte cu Gabrielle secretara generală a președintelui. Kapita este separat de fosta soție Appoline Vermler, deci liber să se încurce cu orice damă, scuzați expresia: să se fută. Așa este la francezi! Appoline Vermler este o jurnalistă de investigație, cam prea băgăreață și gata să intre în bucluc. Mai au și o fiică student, dar foarte dispusă la o carieră jurnalistică. 

Pe scenă apare un individ dubios numit Bakian, care este intermediarul unui magnat rus care vrea să cumpere afaceri în Franța. El facilitase lui Gabrielle adoptarea din Ungaria a unii băiețel. Gabrielle se îndrăgostește de Kapita și relațiile lor se încălzesc.  

Apare criză, în Algeria sunt luați experți framncezi de la o stație de exploatarea gazelor. Bakian se oferă să trateze cu teroriștii și pleacă în Libia lui. Pe urmele lui pleacă și madamme Vermler. De fapt Bakian era un terorist acoperit care șantajează Franța pentru eliberarea unui terorist jihadist prins în Mali. Criza este rezolvată de forțele speciale algeriene, dar Bakian scapă. El va fi eliminat de DGSE spionajul francez și ministrul de interne Palissy, ajuns pe cai mari. 

Pe de altă parte fiica lui Kapita, Juliette intră într-o investigație unde se amestecă cu viitori teroriști și este arestată. Este eliberată cu greu la intervenția tatălui. Desmeuze intră în posesia dosarului fostului ministru de interne Husan prin intemediul amantei acestuia care a demisionat pe motiv de corupție. Desmeauze amenință că dă pe față afacerea soției președintelui. Afacerea se încheie cu bine, dar Hussan se sinucide prin spânzurare. 

Ultima serie ne prezintă finalul mandatului lui Marjorie minat de probleme. Opinez că el îl întruchipează pe fostul președinte Hollande. 

Seria începe cu un nou atentat în direct. La radio candidatul dreptei extreme cu mari șanse prezidențiale este împușcat în direct de un terorist mascat. Toți sunt șocați și Kapita stă față în față cu teroristul care îl împușcă doar pe politician. Alături de el se află noua stea politică, Clemence Parodi, ministru în relația cu parlamentul și ea nu este rănită. Kapita șocat și el pleacă cu Clemence. Este invitat sus și ca descărcare după șocul mortal amândoi se angajează într-o partidă de sex, adică...nu mai spun că mi-e rușine hahahaha! Surpriză! Clemence este de fapt amanta președintelui Marjorie. Clemence este și ea suspectată de corupție și inevitabila Appoline se bagă în investigații la Beirut. Aici este capturată de jihadiști la instigarea lui Palissy, ajuns între timp prim ministru și al cărui fiu este băgat și el mai adânc în afacerea de corupție a lui Clemence. Fără știrea lui Palissy Marjorie avertizat de manipulările primului său ministru inițiază operațiunea de eliberarea a lui Appoline. 

Iese la lumină și afacerea amoroasă a lui Marjorie cu Parodi. 

Pe de altă parte Elisabeth se implică într-o afacere privind eliberarea dintr-un emirat din Golf a unui franțuzoaice arestate la ordinul unui frate al emirului, derbedeu sexual. Elisabeth încearcă să o scoată din emirat, dar tânăra este arestată la aeroport și  Elisabeth îl pălmuiește pe un muftiu, mare crimă! Afacerea se rezolvă fericit.  Parodi și Marjorie sunt pozați sărutându-se de paparazzi trimiși de nemernicul de Palissy. Dar între timp Parodi află că este însărcinată. Ea demisionase din funcție din cauza acuzelor de corupție. Marjorie află vestea fericită că este tată și Elisabeth divorțează cu scandal. Acum realizatorii nu ne lămuresc dacă fericitul tată nu ar putea fi și Kapita, ca rezultat al sexului de destindere după șocul atentatului. 

Finalul este tot cu jihadiști, pentru că Appoline intră în contact cu o franțuzoaică radicalizată islamic. Aproape să fie ucisă, dar forțele speciale își fac datoria.

Urmează alegeri și Marjorie câștigă un referendum de modificarea a constituției. Și are șanse să rămâne președinte, Hollande nu a avut!

Un serial pasionant interesant și cu multă politică,valabil și la noi cu corupția și amantlâkurile locale.


Un comentariu: