sâmbătă, 15 august 2020

Impresii transilvane - la poalele Făgărașilor


Marți a sosit Elena și fetele i-au oferit o excursie pe la poalele munților Făgăraș. 
Așa că ne-am îmbarcat în Skodița Măriucăi și am pornit spre Sâmbăta de Sus, la Mânăstirea ar Brâncoveanu.Așezământ religios constriit de prințul Brâncoveanu care era și prinț al Imperiului Austriei și avea legături peste munți unde a construit o frumoasă mânăstire sub poalele munților Făgăraș. A fost distrusă de represiunile anti ortodoxe când s-a produs uniația din Ardeal.
A fost refăcută de mitropolitul Bălan al Ardealului în perioada interbelică și a mai suferit reparații și în ultimul timp. Este un loc de pelerinaj și reflexie într-un peisaj de mare frumusețe.
De la Sâmbăta de Sus ne-am întors la Păstrăvăria Albota. Este opera sasului Martin și este un complex hotelier cu facilități, hidrocentrală proprie și bazine cu păstrăvi, dar și sturioni. Poți pescui și am văzut amatori scoțând păstrăvi la peste 1 kg. 
De la Albota am ieșit drept în drumul Transfăgășanului și am ajuns la Cârțișoara cât să vedem pe afară muzeul Badea Cârțan. 
Ne-a reîntors apoi la Avrig și am luat pe Calea Avrigului, la Ungh,i unde erau pe vremuri fânețe și acum sunt și locuințe de vacanță. Am oprit la Brândușa să admirăm caii.În fine punctul final a fost la Palatul Brukenthal din Avrig. Un înteprinzător sas a preluat domeniul și a reparat Oranjeria.
Văd că afară a mai reparat clădirea de vis-avis de moară cu destinație de hotel.
Din păcate clădirea din deal nu este refăcută, trebuie bani să refaci acest frumos domeniu inspirat de Palatul Belvedere din Viena.
Baronul Brukenthal a fost un om cu mari merite, a fost desemnat de guvernator al Transilvaniei. A fost un bun guvernator, a importat din Egipt bivolele și a lăsat cea mai importantă colecție de artă din România, în afară cea regală de la București. Cineva mi-a amintit cel care a condus reprimarea Răscoalei lui Horia, Cloșca și Crișan.  Să ni-l amintim însă ca un om cu merite în ridicarea socială și culturală a Transilvaniei.
Ne-am oprit la un pahar de vin înainte de a ne reîntoarce la Măriuca.

A doua zi am părăsit Avrigul și Ardealul să ne reîntoarcem  la Pitești. 
Pe drum am făcut o pauză la Mânăstirea Cozia una din cele mai vechi din Valahia, ctitoria lui Mircea cel Bătrân.

Și așa s-a terminat sejurul transilvan.

Un comentariu: