joi, 3 septembrie 2020

The Incredible Human Journey de Alice Roberts

Am citit o carte interesantă despre istoria omului scrisă de o relativ tânără și frumoasă cercetătoare britanică (i-am văzut poza!), profesoară de anatomie la Universitatea din Birmingham.

Pentru a scrie această carte, apărută sub egida BBC, Alice Roberts întrepinde mai multe călătorii prin lume unde sunt atestate primele urme ale omului modern, Homo Sapiens.

Am citit și despre erele geologice ca să-mi fac o imagine despre evoluția Pământului. 
Se pare că și acum vreo 500 de milioane de ani Pământul a fost acoperit de ghețuri, artunci aproape complet. Pentru că evoluția omului este legată de ultima epocă a evoluției geologice a Pământului Cuaternarul. În această epocă a pământului început acum 2 milioane 880 de mii de ani apăruse predecesorul omului, australopitecul apărut acum vreo 5 milioane de ani. Urmașul său a fost Homo Erectus apărut la începutul Cuaternarului. I-a urmat apoi acum vreo 800000 de mii de ani Homo Heidelbergis. Din acesta s-au dezvoltat două ramuri, Neanderthalul locuitor al Europei și Homo Sapiens, omul modern. Homo Sapiens a apărut acum 200000 de ani în Africa, urmele sale fiind găsite în Valea Olduwai. În tot acest timp al Cuaternarului Pământul a cunocut glaciațiuni și reîncălziri succesive. Lumea Cuaternarului avea o faună specifică adaptată vremii reci. Erau atunci mamuții și mastodonții, tigri cu dinți sabie, rinocerul lânos cu două coarne imense, cu care ar fi scormonit prin zăpadă după iarbă tundrei. Pentru că Pământul ar fi fost acoperit cu o imensă calotă de gheață în emisfera nordică, care ar fi ajuns până în Europa Centrală, inclusiv România. Restul era o tundră precum azi în Siberia. Culmea, calota de gheață a emisferei sudice era mult mai mică exact invers față de situașia de azi. Mările avea nivelul apei mult mai coborât cu  140 de metri, făcea ca Insulele Britanice se fie legate de restul Europei, Marea Baltică și cea Neagră erau lacuri de apă dulce. Cel mai importnat era că în locul strâmtorii Behring era un platou înierbat care unea nord estul Asiei de America de Nord, care a permis migrația începând cu 40000 de ani pe acest continent.
Oamenii care își încep incredibilul periplu cu 40000 de mii de ani din Africa și ajung să populeze întregul Pământ. Migrațiile oamenilor moderni de azi înspre Asia și Europa ar începe cu 40000 de mii de ani în urmă în perioada ultimei glaciațiuni maxime LGM. Drumul ar fi fost fie prin coridorul făcut de Peninsula Sinai și Orientul Apropiat, fie prin strâmtoarea Bab el Mandeb în Penisnula Arabică, unii ponind la cucerirea Asiei, alții îndreptându-se spre Vest spre Europa.
Aici spre Europa au dat de populația de Neanderthal. Nu prea sunt urme ale amestecului cu aceștia, dar ei dispar cam 13000 - 14000 de ani. Nu este clar cum au dispărut Neanderthalii, nici cum a dispărut fauna Eopocii de Gheață, i-au vânat oamenii, inclusiv pe Neanderthali? 

Cum am spus, populația asiatică trece peste Beringia în America de Nord și începe popularea Americilor acum 14000 de ani. Este însă neclar dacă nu a fost și o migrație dinspre Europa peste calota de gheață din nord peste Islanda și Groenlada spre America de Nord. 

Acum 10000 de ani oamenii erau vânători culegători descoperă agricultura, încep  domesticirea speciilor pentru hrană. Culmea că agricultura care a permis expansiunea numerică a oamenilor a fost însoțită de apariția bolilor, necunoscute celor care erau vânători culegători.

Ipoteza lui Hariri este că au luat viruși de la animale domestice.
Preistoria se termină acum 5000 de ani, când apare scrierea. Manifestări artistice sunt mai vechi și peșterile din Franța și Spania sunt pline de imagini cu animale și inclusiv cu semnătura artistului care ămprimă pe rocă mâna sa. 


Dupăcum se observă omenirea a crescut enorm, iar invențiile și descoperirile din ultima sută de ani au făcut lumea mai confortabilă. Suntem într-o perioadă interglaciară și nu știm cum va evolua lumea?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu