vineri, 25 septembrie 2020

The Order de Daniel Silva


Acesta este titlul ultimului roman de Daniel Silva. 

Aș vrea ca să remarc că Daniel Silva este un autor născut și crescut într-o famile catolică, iar prin căsătorie s-a convertit la iudaism. De ce această precizare? Pentru că acest roman recurge la istorie, la faptele din Evanghelii. Totul pornește de la vinovăția evreilor care a condus la crucificarea lui Iisus. Ideea romanului pornește de la existența unei evanghelii, de fapt raportul lui Pilat din Pont către împăratul Romei privind evenimentele din Palestina care ar exonera pe evrei de vina care a generat istoric antisemitismul. Este un subiect delicat și sensibil. Ordinul de crucificare l-a dat Pilat din Pont, el era cel care putea da această decizie, dar ea a fost dată și de faptul că evreii îl priveau pe profetul Iisus ca fondatorul unei secte care contrazicea Tora și se declara Mesia. Există și circumstanțe precum că învățăturile lui Cristos puteau submina establishmentul stabilit de romani în Palestina și că Pilat trebuia să reprima această erezie cu subtext politic. Până la urmă creștinismul, mai ales sub influența apostolului Pavel a cucerit lumea romană și Constantin cel Mare a văzut în creștinism un instrument politic util și a devenit religia Imperiului Roman. 

Ei bine faptul că această relatare a lui Pilat din Pont ar fi existat este originea intrigii romanului The Order. Documentul ar fi ajuns în posesia Papei din arhivele Vaticanului și acesta ar fi vrut să-l înmâneze lui Gabriel Allon.

Gabriel Allon este personajul principal a 20 de romane ale lui Daniel Silva. El este un superspion al Israelului, ajuns în acest roman șeful Mossad. A participat la pedepsirea palestinienilor implicați în atacul de la Olimpiada de la Munchen din 1972, deci are vârsta cam între 65 și 70 de ani. Este căsătorit cu Chiara, descendenta unor evrei venețieni și au doi copii în preadolescență. 

Gabriel se află în concediu la Veneția împreună cu familia și este sunat de arhiepiscopului Donati, secretarul personal al Papei. Acesta era îndatorat lui Allon care reușise să evite un atentat la Vatican pus la cale de jihadiști. Papa Luchessi tocmai scria o scrisoare lui Allon, urmând să-i înmâneze Evanghelia apocrifă a lui Pilat din Pont când moare suspect.  Acțiunea fusese blocată de cardinalul camerlengo (camerier) care nu dorea ca acel document să ajungă la Allon. Se pare că Papa murise nu de atac de cord, ci ucis de preoți complotiști care făceau parte din Ordinul Sfânta Elena, ordin reacționar, fondat de un preot bavarez în anii 20, care colaborase  cu naziști. Ei doreau să fie ales un Papă care să le prezinte interesele și care să sprijine partidele de extremă dreapta di Europa. 

Allon descurcă ițele complotului și Papă este ales Donati. 

Roman interesant care dezbate o chestiune extrem de controversată conținută în Evanghelii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu