sâmbătă, 26 septembrie 2020

Secret Service de Tom Bradby

Cum se observă după titlu The Secret Service romanul englezului Tom Bradby este un roman de spionaj. Este vorba de celebrul Secret Inteligence Service, sau MI6 britanic, al nu mai puțin celebrului agent 007 James Bond.

Problema acestor servicii secrete SIS, sau americanul CIA este faptul că există cârtițe, trădători în rândul lor. Dacă în perioada interbelică în Marea Britanie au existat trădători din lumea exclusivă a universității Cambridge pe motive de aderență la idelologia comunistă, azi nu se mai pune problema. Acum folosind atât oameni cumpărați, agenți care trădează pentru Rusia lui Putin și încearcă să influențeze politica britanică. Dar cum ajung politicieni britanici să fie agenți ai lui Putin? Aici este problema, în Marea Britanie sau în SUA pentru că societatea nu admite corupția, politicieni sau agenți hrăpăreți și fără principii ajung să fie cumpărați cu banii rușilor. De ce nu prea se întâmplă la noi? Pentru că în România politicieni recurg la corupție mult mai ușor ca în societatea occidental, care are mai multe filtre care blochează corupția. Rușii nu prea au interese mari în România și nu suntem o țintă a banilor murdari rusești, cu toate că nu sunt excluse aceste metode. Există și o ură pe ruși care fac ca puțini să devină pe față oamenii rușilor. 

Revenind la roman aceasta este problema, descoperirea agenților acoperiți ai rușilor. 

Am spus că romancierul este englez și am detectat stilul englezesc cu topica specifică, deosebită de cea a topicii limbilor de origine latină. La autorii americani nu prea se ia în seamă acest stil englezesc, folosind o topică mai apropiată de cea a limbile romanice. 

Personajul central al romanului este Katie Henderson. Această femeie are de făcut față la trei provocări: este spioană, cu toate obligațiile și calitățile specifice, este soția lui Stuart, funcționar public și mamă a doi adolescenți, Fiona de 15 ani, în care fierb hormonii și Gus, mai mic și dedicat rugbyului.

Katie recrutează o tânără sârboaică de 17 ani, Lena, venită în Marea Britanie prin traficul de sex. Ea va deveni bona unui băiețel al unui cuplu de bogătași ruși, Mihail și Katia. Mihail este fiul lui Igor unul din oligarhii influenți apropiat de Putin. 

Katie pleacă la Istanbul unde se află iahtul Empress aparținând lui Igor. Lena este angajată bonă și ea plantează un microfon în camera specială unde Igor își desfășoară discuțiile private. Pe vas apar surprinzător trei din cei mai puternici și influenți șefi ai serviciilor secrete rusești. De la ei Katie află cu stupoare că primul ministru britanic are cancer la prostată și se va retrage, și va fi înlocuit de un politician agent al rușilor, cu ajutorul unei cârtițe numită Viper.  Această informație îi fusese transmisă de un vechi prieten al lui Katie, pe când aceasta era studentă la Rusă în St Petersburg. Katie ascunde însă sursa. 

Aceste știri provoacă paranoia în MI6. Are loc o consfătuire între șeful MI6 Sir Alan Ian, directorul secțiunii Rusia și Katie. Spre stupoarea lor știrea se confirmă, primul ministru își pregătește retragerea și pentru postul de prim ministru intră în dispută Secretarul de la Educație doamna Imogen Conrad și Ministrul de Externe Robert Ryan. MI6 începe să caute dovezi care să reveleze agentul rușilor. În cercetări Katie este sprijinită de adjunctul ei, Rav - Ravindra un indo pakistanez care este gay! Paranoia ajunge la cote înalte. 

Imogen a fost într-o vizită în Rusia și o parlamentară îi mărturisește că Imogen a stat mai mult cu unul din consilierii ei, un scoțian. În Katie se ițește gelozia. Soțul ei Stuart este scoțian și este unul din consilierii lui Imogen care au însoțit-o în Rusia. 

Robert Ryan este un individ fără scrupule, care la un moment dat se umple de bani din niște afaceri cu pază și securitate în Zimbabwe. Rav ajunge în Elveția să dea de urma banilor și chiar află dovezi zdrobitoare cum Ryan era alimantat cu bani murdari rusești.

Între timp pe un web site apare un videoclip HD cu Imogen într-un moment pornografic cu un consilier, nu era Stuart! 

Pe de altă parte în Guardian se dă știrea că Ministrul de Externe este investigat de MI6 pentru posibile legături cu rușii. 

Viper dă de știre că Lena este infiltrată și ea dispare, găsită apoi în camera lui Katie ucisă. Pe când o căutau Katie și Rav au o luptă cu agenți ruși pe care îi elimină.

În pofida acestor întâmplări și revelații concurența pentru postul de prim ministru continuă. La MI6 continuă paranoia toți îi suspectează pe toți, inclusiv pe Katie și pe soțul ei. Nu scapă de suspiciuni nici șeful MI6, Sir Alan, nici Ian. 

Rav întors din Elveția nu dă semne de viață și Katie îl descoperă spânzurat și cu portocală în gură, afacere executată de killerii ruși.

Katie primește o scrisoare de la prietenul rus care o cheamă la Dacha de la St Petersburg unde îi va da dovezi despre Viper și politicanul corupt de ruși. 

Finalul este cumva dezamăgitor. Însă am citit cartea pe nerăsuflate, terminând-o noaptea târziu, curios să aflu trădătorul.

Roman excelent de spionaj.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu