marți, 6 octombrie 2020

Operator Down de Brad Taylor

Scormonind după romane polițiste, de acțiune și spionaj am dat de acest roman, Operator Down de Brad Taylor. Aflu din postfață că autorul  a fost locotenent colonel în armata americană. După retragere se pare că a dat în el patima scrisului. Cred că  o fi urmat ceva cursuri de scriere creativă. Rămân însă în acest romancier reflexele de Moș Teacă, romanul este plin de abrevieri tipice pentru armata americană. Ba chiar încearcă să-l facă un fel de scenariu de film, cu tot felul de indicații specifice.

Acțiunea îl are în centru pe Pike Logan și soția lui Jennifer care fac part dintr-o unitate specială pentru acțiuni secrete. Este al 12-lea roman cu acest personaj, o grămadă de romane!

Romanul începe la Johanesburg, la piața de diamante unde Aaron, un fost spion Mossad urmărește pe niște negustori de diamante să constate proveniența lor ilicită și cu sânge pe ele. El este însă capturat de Johan, un mercenar sud african, care este angajat de Malloy, un traficant de arme american. Soția lui Aaron, Shoshana nu mai are știri de la Aaron și este acum urmărită de un comando sud african care să o elimine. În ajutorul ei sar Pike Logan și Jennifer, aflați în Tel Aviv și aceștia o ajută pe Shoshana să-l recupereze pe Aaron. Aaron fusese adus în Lesotho, enclavă din Africa de Sud la un general Masebo. Mercenarii se pregătesc să dea o lovitură de stat care să înlocuiască pe primul ministru cu o marionetă a unui colonel Armstrong și alui Masebo care să faciliteze furnizarea de diamante. Armele mercenarilor sunt furnizate de traficantul Malloy, care va fi plătit cu 19 declanșatoare nucleare provenite din programul de arme nucleare sud african. Malloy intenționa să le vândă unui terorist arab! 

Pike și echipa lui împreună cu Shoshana ajung în Africa de Sud și trec în Lesotho unde vor zădărnici lovitura de stat și îl găsesc și eliberează pe Aaron. 

Mission accomplished! Și colonelul scriitor bate câmpii cu burți inutile preț de mai bine de 400 de pagini pentru romane de acest gen care
sunt cam de 300 de pagini.

Am citit în România Literară pasiunea unei autoare celebre pentru romane polițiste, pasiune pe care o împărtășesc, sunt unii care scriu bine, vezi romanul precedent sau proaste cum este acesta.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu