vineri, 30 octombrie 2020

The Last Agent de Robert Dugoni


Am citit această carte de ceva timp, dar cred că merită comentată. Este un excelent roman de spionaj, bine scris. 

Eroul romanului este agentul CIA Charles Jenkins. Acesta s-a întors din Rusia după a acțiune de neutralizare  a unui trădător și el agent CIA. Recunoscătoare SUA îl arestează și-l dă în judecată pentru trădare din care abia scapă!

Jenkins pusese în funcțiune o afacere cu o firmă de securitate,fusese boicotat dar își plătise datoriile și trăia cu familia într-o insulă împreună cu soția Alex, fost agent CIA,  fiul adolescent și fiica de vreun an. Jenkins este un individ de vârsta mea,  cu experiență din Vietnam și mai are ceva deosebit, este afro american, se pare însă că mulatru, cu piele ca a unor locuitori din Asia Centrală, sau țigan, de a putut acționa în Rusia.

Iată însă că este abordat din nou de CIA printr-un tânăr agent Lemore cu toate că agenția îi provocase toate necazurile. Ideea era că CIA avea informații că la faimoasa pușcărie Lefortovo din Moscova ar fi fost adusă Paulina Ponomayova, cea care  îl  ajutase în Rusia pe Jenkins și îi facilitase fuga din Rusia pe Marea Neagră, dar urmărită de agentul FSB Federov provocase un accident care iar fi  adus decesul. Era foarte îndatorat Jenkins față de Paulina, care îl ajutase să-și vadă fiica abia născută și botezată Paulina!

Jenkins este convins să întoarcă în Rusia să o salveze. Pentru asta el întoarce tot cu ajutorul unor pescari turci în Rusia și aici îl contactează pe Federov cu care împărțeau un cont furat de la agentul trădător american. Federov este atras de banii pe care îi dă Jenkins și reușesc să o scoată pe Paulina din pușcăria Lefortovo de sub supravegherea unui bătrân kaghebist, care avea o cărămidă drept argument pentru arestați.

Urmează o fugă prin Rusia cu trenuri de mare viteză, Rusia și-a pus la punct sistemul de căi ferate, apoi peste Golful Finic spre Finlanda. Bătrânul kaghebist îl urmărește prin Scandinavia, se pare că agenții FSB se plimbă acolo ca vodă prin lobodă ca să fie împușcat de Paulina!

Finalmente ajung în SUA cu bine. Roman antrenant și bine scris, poți să-ți petreci timpul citindu-l.

2 comentarii:

  1. Interesanta formularea asta: "Jenkins este un individ de vârsta mea, cu exeperiență din Vietnam și ami are ceva deosebit este afro american, se pare însă că mulatru cu piele ca a unor locuitori din Asia Centrală, sau țigan, de a putut acționa în Rusia"!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum ce vrei să scriu, că era cu aspectulul unui rom?
      Și oricum am încercat să corectez erorile

      Ștergere