duminică, 11 octombrie 2020

The Last Tourist de Olen Steinhauer


Dacă am făcut prezentarea unui roman prost de spionaj, iată că acum am avut plăcerea să citesc cartea unui profesionist al genului. Steinhauer recidivează aici cu un ultim roman din seria The Tourist, cam 4 romane:

htps://negutjoe.blogspot.com/2017/06/the-tourist-de-olen-steinhauer.html, https://negutjoe.https://negutjoe.blogspot.com/2017/05/the-nearest-exit-de-olen-steinhauer.html, blogspot.com/2017/05/an-american-spy-de-olen-steinhauer.html,  https://negutjoe.blogspot.com/2018/11/the-middleman-de-olen-steinhauer.html

Cum am spus romanele lui Steinhauer nu au nimic cu filmul cu același nume. Turiștii sunt spioni, ucigași profesioniști ai CIA ascunși sub un secret Department of Tourism. Această agenție este anihilată de Guanbo agenția secretă a Chinei, care lichidează pe mai toți turiștii.

Prima parte a acestui roman este scrisă la persoana I-a, Abdul Gali, un analist al CIA. El este descendent al beduinilor din  Sahara Spaniolă, zonă care își reclamă independența. Probabil este un arab african?! Tipul este căsătorit cu Laura și au un băiat Rashid de 6 ani. Abdul este trimis pe urmele lui Milo Weaver, unul dintre ultimii turiști. El se pare că are legături cu o organizație extremistă de stânga, Massive Brigade. Acum îl ascund pe un anume Joseph Keller, un economist englez care a lucrat pentru marea firmă rusească MirGaz, un alterego la Gazprom. Keller a detectat niște nereguli și a intrat în contact cu Ana Urusov, dizidentă anti putinistă care se ocupa de afacerile dubioase a lui MirGaz. Ana este sinucisă cu gaze într-un cuptor electric!

În fine Abdul ajunge la Milo Weaver și aici este urmărit de o grupare misterioasă care pare a fi o reînviere a turiștilor. Abdul află peripețiile lui Milo care conduce un departament secret la ONU UNESCO fondat de tatăl său spionul KGB Primakov numit The Library - Biblioteca! Acest departament de sponaj este alimentat cu fonduri de mai multe țări în care cea mai importnată este Germania.

Milo reușește să scoată la lumină o organizație secretă formată pe modelul Department of Tourism, care are prin o fostă angajată, Foster documentele de la Department of Tourism. Firma fondată de fostul ei soț Haliwell oferă servicii la mari firme internaționale precum MirGaz, rețeaua de socializare Nexus, concurentă cu Facebook, care constau în acțiuni de terorism asociate cu Boko Haram în Nigeria, piraterie în Filipine, spălare de bani. Milo Weaver reușește să convingă mai multe agenții de spionaj, BND german, Biroul 6 chinez, Guanbosă îl sprijine ca să elimine această agenție secretă teroristă.

CIA nu se implică pentru că are impresia că poate controla această agenție prin intermediul lui Nexus.

Romanul este plin de tensiune și se citește cu sufletul la gură.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu