sâmbătă, 5 septembrie 2020

Tehran - serial de spionaj israelian


Am văzut inițial prezența acestui serial pe internet, dar nu l-am luat în serios. Am început să-l văd vineri și azi l-am terminat de văzut.

Este un serial cu scene foarte tari, tensionate. Una din rațiuni este că parcă te-ai afla în vremea Europei ocupate, Franța de exemplu și spionii puterilor aliate încearcă sabotaje. Se știe dacă erai prins erai ucis, urgent. Cam asta este atitudinea iranienilor față de israelieni. Ei sunt necredincioșii sioniști care trebuie exterminați. Și totuși Mossad a dovedit că are spioni infiltrați în Iran. Avantajul spus și de film este că evreii au fost răspândiți în tot Orientul, printre arabi și printre persani. Chiar personajele principale ale serialului sunt evrei emigrați din Iran.

Un alt lucru dur evidențiat de serial este că Mossad acționează cum se spune din raison d'etat. Deci dacă un agent cade în mâna inamicilor este sacrificat imediat, nu există milă, sau bunăvoință. Probabil că din acest motiv Mossad are așa succes. Alt motiv este diaspora evreiască care a făcut ca evreii să aibă fizionomia a mai tuturor raselor, nu știu dacă este asiatici. Se vede și după actori, personajul principal din contraspionajul iranian este un actor evreu persan, născut la Manchester în Anglia!

Acțiunea care trebuie îndeplinită de spionii Mossad este de a anihila radarele iraniene pentru a permite avioanelor israeline să bombardeze obiectivele militare nucleare iraniene. 

În acest scop Tamar (Niv Sultan, vă cam dați seama ce origine are actrița israeliană), o agentă israeliană pleacă cu un avion din Amman, Iordania spre India. Mossadul preia controlul avionului și îl obligă să aterizeze la Teheran. Aici ea va înlocui în toaleta aeroportului pe o iraniană care lucra la Compania Iraniană de Electricitate și unde agenta putea să provoace întreruperea alimentării radarelor. Soarta face ca în avionul respectiv să fie un cuplu de tineri israelieni care mergeau în India. Ei sunt obligați să fie interogați de securitatea iraniană. Tânăra are senzație de vomă și este lăsată la toaletă. Și acolo dă nas în nas cu agenta pe care o recunoaște, fuseseră la aceeași unitate militară! Acest eveniment nefericit va alerta contraspionajul iranian în persoana lui Faraz Kamali (Shaun Toub). De aici o întreagă urmărire a agentei care ajunge la mătușa ei, sora mamei, convertită la Islam și a cărei fiică și verișoară era o integristă islamică! În acțiune mai apare și un hacker iranian Milad (Shervin Alenabi, actor iranian emigrat în Anglia) cu care Tamar are o relație amoroasă. 

Filmul are și unele chestii destul de incredibile, cum se mișcă agenții Mossad prin Teheran, de parcă ar fi la Tel Aviv, sau hai să zicem la Nablus, în zona palestiniană. 

Altfel filmul este bine realizat, cu accente melodramatice IMDB îl dă cu 7,1 și merită văzut de amatorii de romane de spionaj.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu