vineri, 31 iulie 2020

Două filme cu Ava Gardner













Am avut ocazia să văd două filme cu frumosa actriță Ava Gardner una din divele brunete ale Hollywodului postbelic.

One touch of Venus

Este o comedie romantică realizată în 1948 când Ava avea doar 26 de ani și era trecută deja prin două mariaje, primul cu Mickey Rooney,

Subiectul este simplu. La un mare magazin din New York este adusă o statuie care o reprezintă pe Venus din Anatolia. Vitrinierul Eddie Hatch o sărută și statuia lui Venus învie (Ava Gardener). De aici multe întâmplări haioase, inclusiv că patronul magazinului face o pasiune pentru ea. Începe competiția între angajat și patron pentri inima zeiței.
Finalmente Venus redevine statuie, dar minune! La magazin apare o nouă angajată cu prenumele Venus, tot Ava Gradner!

Mogambo
Acesta este un film mai complex. Este ceea ce astăzi ar putea fi considerat un film rasist. 

Regizorul este faimosul John Ford.
Exterioarele sunt filmate în 1953 în Tanganika (azi Tanzania!), Kenya, Africa Ecuatorială Franceză, Congo. Suntem în perioada post război mondial, încă este colonialismul la putere.

Negrii africani sunt un decor etnografic, buni doar să servească albii. 

Acest film este o melodramă cu actori de top ai vremii.
Victor Marswell ( Clark Gable) este organizator de safari, capturează animale pentru grădini zoologice, undeva în Tanganika, pe marginea unui fluviu care se varsă în Oceanul Indian, pe coasta Africii de Est sub stăpânire engleză. Victor se pomenește cu Eloise Kelly (Ava Gardner), invitată la safari de un maharajah indian, care plecase deja. Între dei doi se pare că se înfiripă o idilă. 

Iată că apare cuplul Nordley, el englez, antropolog interesat de viața gorilelor. Soția lui este frumoasa Linda (Grace Kelly). Nordley este înțepat de musca țețe și face o febră intensă fiind salvat de Victor.
Linda este atrasă de Victor și de aici dandana, ambele dive se bat pe tomnaticul Clark Gable.
Filmul se termină cu happy end, adică rămâne totuși cu Kelly (Ava Gardner).


Este un film complet lipsit de corectitudine politică. Negrii sunt musulmani, unii par a fi periculoși pentru bieții albi, care trebuie să se protejeze cu puștile, sunt doar în poziția de slugi, nu liberi și stăpâni pe Africa pe care au lăsat-o în degringoladă cum se vede și azi, lipsiți de ajutorul albilor și acum la dispoziția hrăpăreților galbeni chinezi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu