luni, 27 iulie 2020

On Grand Strategy de John Lewis Gaddis






















Este o carte de istorie dar și de filosofie a istoriei. A fost tradusă în românește cu titlul: Despre marea strategie.

Autorul care este profesor la Yale și la academii militare americane studiază strategiile și marile erori ale unor comandanți de oști începând din antichitate.

Teoria lui este că există două tipuri de strategi militari: aricii!!! și vulpile.
Cei de tipul arici sunt cei care știu totul și care ajung la catastrofe militare. Vulpile în schimb sunt cei care se adaptează funcție de situație și reușesc în final.

Primul exemplu de arici este regele Persiei Xerxes care invadează Grecia în pofida vulpii Artabaxes, consilierul său și suferă înfrângerea de la Salamina.

De fapt cei care teoretizează aceste tipuri de strategie sunt Sfântul Augustin cu Cetatea lui Dumnezeu pentru arici și Machiavelli cu Principele pentru vulpi, evident!

Alte exemple sunt regele Philip al II-lea al Spaniei care cu Invincibila Armada vrea să ocupe Anglia și să readucă catolicismul și regina Elisabeta I care era o vulpe practică și care cu ajutorul amiralilor și cu vremea nefavorabilă a distrus ideea unui arici.

Mai este și exemplul lui Napoleon și Campania sa din Rusia comentată de doi mari titaniai scrisului.
Unul este chiar Clausevitz care participat la acest război în armata țarului Alexandru I și care a scris cartea fundamentală Despre război și are teza că războiul este continuarea politicii cu alte mijloace.
Gaddis face referire și la Război și Pace a marelui romancier Tolstoi.

Urmează exemplele revoluției americane și Lincoln care a știut cum să înfrângă pe condfederați și să salveze Uniunea și să emancipeze pe negri că tot este de actualitate!

Ultimul exemplu este atitudinea practică a lui Roosevelt care știa cine este Stalin, dar l-a ajutat ca să îl înfrângă pe Hitler. 



Este o carte interesantă pentru cei care sunt care iubesc istoria.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu