miercuri, 1 iulie 2020

Isus al meu de Gabriel Liiceanu

Motto

E noaptea de Paști
Cu ouă roșii și cu iepurași
Și fiecare om se duce la biserică să caute în el câte-un Isus
Vezi Doamne, 
Păcătoasă nu-s!

Nu se putea un motto mai potrivit pentru această carte decât aceste versuri scrise de poeta Ioana Crăciunescu.

Pentru că asta este operațiunea pe care o comite Gabriel Liiceanu cu cartea Isus al meu. Este o carte pasionantă, scrisă de un filosof.
El își cercetează credința și își pune întrebări.

Este foarte greu de acceptat pentru Liiceanu, dar și pentru mulți alții dogmele nașterii dintr-o fecioară neprihănită și învierea. Dar Isus este pentru Liiceanu, cel care a propovăduit iubirea aproapelui, mila și modestia și care s-a jertfit crucificat pentru noi. 
Autorul atrage atenția problema când Constantin cel Mare a declarat creștinismul religia oficială a Imperiului Roman și astfel a instrumentalizat politic această credință.
De aici a pornit deformarea mesajului cristic. Religia creștină a devenit o afacere dar și un mijloc de presiune. Liiceau recunoaște că creștinismul a modelat societatea europeană occidentală, dar și acea orientală. Pentru că Biserică Catolică a meditat la erorile și derapajele care au condus la războaie religioase, îndeosebi după apariția Reformei.

Liiceanu face o analiză a Dumnezeului Vechiului Testament și cel din Noul Testament. Dacă Dumnezeul lui Moise este prezent, le dă Tablele Legii, își ceartă credincioșii, cel din Noul Testament a găsit un substitut, pe omenescul Isus. Inclusiv Bunavestire este anunțată de către Arhanghelul Gabriel.
Liiceanu ar fi acceptat erezia lui Marcion, care spune că Dumnezeul Vechiului Testament era un încruntat și rău cu oamenii, pe când cel al Noului Testament este bun prin intermediul lui Isus.

Liiceanu este pornit pe ierahia Bisericii care se scaldă în lux și opulență uitând mesajul de modestie și sărăcie al lui Cristos.

Liiceanu discută și despre existența îngerului păzitor pe urmele prietenului său Pleșu, expert angeologic. Și eu cred că există un înger păzitor care m-a ferit și pe mine de mari necazuri.

Pentru întreprinderea sa Liiceanu consultă mai multe surse îndeosebi literare, dar și teologice.
A rezultat o carte pasionantă cu multe întrebări, dar și cu interpretări ale autorului.
De remarcat că folosește ortografia Isus cu un singur i care ar fi deranjat pe unii puriști.
Am citit recenzii pozitive, chiar de la teologi, dar și unele prostești și neroade precum a lui Mihai Neamțu.. 


O carte care merită citiă pentru cei care sunt credincioși dar și pentru care îi încearcă neîncrederea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu