joi, 14 aprilie 2022

Josu de Solaun și concertul pentru pian Elvira Madigan

Josu de Solaun








În această seară am avut doi oaspeți deosebiți: Josu de Solaun câștigător la cele de a XIII-a ediții  a Concursului pentru pian George Enescu și dirijorul clujean Herman Szabolcs. 










În deschiderea concertului am audiat cel mai celebru concert pentru pian al lui Mozart: Concertul nr. 21, în do major, KV 476. A fost scris în 1785, iar mișcare a doua, andante a fost coloană sonoră  pentru filmul suedez Elvira Madigan.


Pianistul Jose de Solaun a fost acompaniat de orchestra Filarmonicii Pitești conduse de dirijorul Herman Szabolcs pentru o interpretarea de excepție. Dar ce a urmat a fermecat melomanii care au urmărit concertul, Jose de Solaun au fost bisurile. Pianistul spaniol ne-a oferit un Debussy, ca după aceea să continue cu Granados. A fost un moment muzical de excepție. 

Cu Josu de Solaun

În partea a doua a concertului orchestra Filarmonicii Pitești a interpretat Simfonia a 4-a în re minor, op. 13 de Dvorak. Criticii muzicali au identificat influența lui Wagner în această simfonie, Tannhauser și Maeștrii cântăreți din Nurenberg. Simfonia este extrem de dramatică cu concursului instrumentelor de suflat și a percuției. 

În pauză l-am felicitat pe maestrul Josu de Solaun, aflînd că este căsătorit cu o româncă și fiind madrilen ține cu Real! A mai mărturisit că un flash neinspirat l-a deranjat foarte tare în timpul concertului mozartian și suspectez că bisurile au fost o revanșă pentru acest deranj.


Cu Herman Szabolcs

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu