duminică, 3 aprilie 2022

NYRKKI - un serial finlandez despre Războiul Rece
















NYRKKI este un foarte interesant serial despre Războiul Rece. Ca toți vecinii Rusiei, Finlanda a avut mari probleme cu vecinii din vest. Cum am spus și altă dată finlandezii au cu rușii o relație love hate. Anexată de la Suedia după Războaiele Napoleoniene Ducatul Fnlandei a avut o largă autonomie și nu s-a produs rusificare, ci dimpotrivă s-a dezvoltat limba finlandeză în dauna suedezei care risca să devină limba finlandezilor. Le-a rămas accentul sudez pe o limbă care are asemănări și cu maghiara. În decembrie 1917 și-au proclamat independența, dar au avut războaie cu bolșevicii privind Karelia, leagănul civilizației finlandeze. În 1939 au fost agresați de Stalin și au pierdut toată Karelia și Murmansk provocând pierderi grele sovieticilor. Apoi în 1941 au fost implicați în război alături de Germania hitleristă împotriva Uniunii Sovietice. Au pierdut din nou Karelia, dar și Porkkala o bază militară între Helsinki și vechea capitală Turku. Trenurile treceau pe aici și sovieticii puneau obloane la ferestrele vagoanelorsă nu vadă ce fac ei acolo. Această bază militară era închiriată pentru 50 de ani URSS! Dar în 1956 Hrușciov a decis retragerea din Porkkala! 

Ei bine, acest serial se ocupă de aceste evenimente. Sunt multe chestiuni fictive. Hrușciov promisese Porkkala lui Urho Kekkonen în schimbul neutralității Finlandei. 

NYRKKI este denumirea serviciului secret finlandez. Era condus de Yrjo Ylitalo (Hannu Peka Bjorkman), un acolit al lui Kekkonen, un individ gras și masiv. În acest serviciu erau implicați frumoasa Tabe (Jessica Grabowski), Iulius, Olavi și mai ales Aune, o doamnă insignifiantă, kareliană de origine. Însă personajul principal este tânăra Helena Korhonen (Emi Parviainen). Ea se întoarce de la studii din America și se implică în spionajul finlandez. 

Serialul este violent antiamerican, CIA încercând să saboteze acțiunile finlandezilor. Pe de altă parte sovieticii din jurul lui Molotov vor să mențină baza Porkkala și să instaleze un dispozitiv nuclear acolo. Planurile nu reușesc și Porkkala revine finlandezilor, iar Kekkonen este ales președinte al Finlandei cel care a declanșat finlandizarea, neutralitate Finlandei. Asta împotriva planurilor CIA care organizează atentate împotriva lui Kekkonen. 

Seria a doua a serialului este și mai fictivă. Kekkonen cu ajutorul unei organizații fasciste vrea să declanșeze un război împotriva URSS, dar serviciul secret NYRKKI blochează aceste tentative și-l aduce la realitate pe Kekkonen. 

Este un serial complicat, se vorbește în finlandeză, engleză și multă rusă. 

Merită vizionat. este bine făcut și revelează chestiuni din Războiul Rece, Finlanda Mare și aduce aminte acum de agresivitatea sovietică, revigorată de Putin în Ucraina.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu