În această seară la Filarmonica Pitești
am avut doi oaspeți deosebiți: pe pianistul Toma Popovici și e dirijorul
neerlandez Josef Suilen.
În deschiderea concertului de astă seară am audiat concertului am audiat Concertului pentru pian în si bemol major, op. 19 de Beethoven. A cest concert a fost conceput de Beethoven pe 18 ani dar a fost finalizat în 1795 și a fost interpretat în premieră la Burgtheater în Viena. Solistul concertului a fost pianistul Toma Popovici, laureat la concursului Lipatti. A fost acompaniat de orchestra Filarmonicii Pitești condusă de dirijorul Josef Suilen. Interpretarea a fost deosebită și Toma Popovici a primit aplauze și ne-a oferit un bis de Rahmaninov.
În parte a doua a concertului orchestra Filarmonicii Pitești condusă de Josef Suilen a interpretat Simfonia a 6-a Mica Simfonie în Do Major de Schubert. Deși contemporan cu Beethoven, Schubert este considerat romantic. Muzica din această simfonie este vioaie și veselă. A fost foarte bine interpretată și artiștii au primit aplauzele meritate.
Cu Toma Popovici și Josef Suilen
O seară frumoasă de primăvară cu muzică
bună.
Funcționarii din regiunea Cernăuți sunt concediați din cauza deținerii dublei cetățenii
RăspundețiȘtergereFuncționarii din regiunea Cernăuți sunt concediați din cauza deținerii dublei cetățenii
16 ianuarie 2019
Funcționarii din regiunea Cernăuți sunt concediați din cauza deținerii dublei cetățenii
Funcționarii de stat din regiunea Cernăuți sunt concediați din cauza deținerii dublei cetățenii. Anunțul respectiv a fost făcut în cadrul unui briefing de șeful Serviciului de securitate al Ucrainei în regiunea Cernăuți, Ruslan Storojuk.
În cadrul briefingului, Ruslan Storojuk, a declarat că în anul 2018 în regiunea Cernăuți au fost concediați câțiva funcționari de stat din cauza deeținerii dublei cetățenii. Printre aceștia au fost: șeful Secției de prestare a serviciilor administrative din Herța și directorul Arhivei de stat al regiunii Cernăuți.
De asemenea, Ruslan Storojuc, în cadrul briefinguluim a declarat că în curând vor fi date publicității datele privind cercetările în cazul dosarului penal intentat de Securitatea ucraineană privin Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” în baza articolului 110 al Codului Penal, intitulat „atentarea la integritatea și inviolabilitatea teritorială a Ucrainei”.
Reamintim că Serviciul de Securitate al Ucrainei a descins la sediul unei organizații românești din Cernăuți, care este bănuită de răspândirea de literatură și hărți care ar atenta la integritatea statului ucrainean. La 11 iunie 2018 au avut loc percheziții în cadrul unui dosar penal, intentat în baza articolului 110 al Codului Penal al Ucrainei. Ofițerii Serviciului de Securitate au constatat că hărțile au fost „imprimate pentru promovarea aniversării în Ucraina a 100 de ani de la crearea României Mari”.
Anchetatorii au constatat că membrii societății au distribuit literatură în care se face apel la restabilirea „adevărului istoric”, prin anularea unor documente internaționale (pactul Ribbentrop-Molotov) și readucerea nordului Bucovinei, Basarabiei de Nord și Basarabiei de Sud în componența României.
Într-un comunicat de presă, Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” a anunțat că percheziția se încadrează în categoria atacurilor directe şi indirecte „împotriva noastră şi a întregii comunităţi româneşti din Ucraina. Constatăm, din păcate, tendinţa, tot mai des manifestată, a contaminării structurilor statului ucrainean cu ideile şi comportamentul forţelor ultranaţionaliste radicale”. Centrul Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi” respinge „categoric şi fără echivoc orice tentativă a autorităţilor ucrainene, inclusiv SBU, de a ne eticheta, inventând motive şi înscenând violări ale Constituţiei, ca separatişti, provocatori etc. Suntem cetăţeni loiali ai statului ucrainean, dar nu vom accepta discriminările pe criterii etnice”, se spune în comunicat.