marți, 26 aprilie 2022

Vremuri grele de Mario Vargas Llosa




















Am citit ultima carte a lui Mario Vargas Llosa marele romancier peruan: Vremuri grele. Este un roman despre situația din America Centrală și consecințele nefericite ale intervenției CIA și a SUA în favoarea unor dictator corupți și a intereselor înguste ale unor firme americane precum United Fruit. Este un roman de aventuri, de spionaj.

SUA a promovat în anii postbelici o politică de sprijinire a unor dictatori corupți și vindicativi precum Anastasio Somoza în Nicaragua, Batista în Cuba, Trujillo în Republica Dominicană. Paradoxal acest sprijin politic și militar a exacerbat stângismul în America Centrală și Caraibe și când au apărut dictaturi comuniste precum cea a lui Castro în Cuba sau mai recent în Venezuela SUA este incapabilă să scape aceste popoare de dezastrul comunist. Venezuela era una din cele mai bogate țări din America Latină și acum se zbate în sărăcie cruntă.

Romanul Vremuri grele se ocupă cu situația din Guatemala, cea mai mare țară din America Centrală la începutul anilor 50. Ea este furnizare de fructe exotice, bananele, ananasul și cafea. Președintele Arbenz, ales democratic încearcă niște reforme în agricultură. Terenurile nelucrate din marile latifundii să fie redistribuite băștinașilor maya, Arbenz dorea o democrație liberală ca în SUA. Dar intră în conflict cu interesele United Fruit și Arbenz este acuzat că ar fi la dispoziția comuniștilor. Regimul lui Arbenz este răsturnat de Carlos Castillo Armas ajutat de CIA. Și acesta este ucis într-un atentat pentru a face loc unui alt lacheu al intereselor United Fruits. 

Pe fondul acrestor confruntări politice personajul central al romanului este Marta Borreo Parra, zisă și Miss Guatemala. Ea se căsătorise la 15 ani cu un medic cu opinii de stânga care o lăsase gravidă. Miss Guatemala îl părăsește pe medic și devine amanta președintelui Castillo Armas. Atunci ea intră în contact cu două personaje malefice: colonelul torționar dominican Johnny Abbes Garcia, om de încredere a dictatorului Trujillo și omul CIA, zis Mike. Aceștia reușiseră să adune o armată de mercenari care a răsturnat pe președintele Arbenz. 

Garcia o avertizează de atentatul care se va produce asupra lui Armas și o scoate pe Marta din Guatemala și o duce în Republica Dominicană folosind-o ca amantă. Marta devine o jurnalist radio in Republica Dominicană cu puternice imprecații de dreapta anti comuniste. Garcia ajunge finalmente în Haiti, dar se implică într-un complot împotriva lui Papa Doc și Tonton macoute agenții lui Papa Doc dau foc casei unde era Garcia.

Autorul ia un interviu Martei în Virginia unde locuia lângă Langley la începutul anilor 90. Ea la o vârstă venerabilă ajunsese acolo probabil și ajutată de CIA. 

Este o carte interesantă pasionantă și bine ritmată ca un roman Thriller.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu