joi, 7 aprilie 2022

Beethoven la început

Matjia Mtijevic și Gabriel Gyarmati













Cam așa se poate caracteriza programul de astă seară. 

Filarmonica Pitești a avut doi oaspeți: dirijorul croat
Matija Matijevic și trompetistul Gabriel Gyarmati de la Cluj.

Programul a debutat cu Uvertura la Creaturile lui Prometeu de Beethoven. Este singurul balet pe care l-a compus Beethoven.


După aceea pe scenă a urcat trompetistul  Gabriel Gyarmati și împreună cu secțiunea de coarde dirijată de Matijevic au interpretat Concertul pentru trompetă și orchestră de Neruda. Neruda este un compozitor clasic din secolul al XVIII-lea. Interpretarea a fost răsplătită cu vii aplauze.

În final am audiat Simfonia nr. 1 în do major op. 21 de Beethoven. Este prima simfonie scrisă de Beethoven aflat încă sub influența profesorului său Haydn și a lui Mozart. Totuși ceea a creat Beethoven depășește ceea ce au creat predecesorii. Simfonia e tributară lor, dar Beethoven folosește sforzato și mai ales instrumentele de suflat.  A fost scrisă în 1800, dedicată baronului Gottfried van Swieten. Muzica îmi este cunoscută, mai ales ultima parte. Interpretarea orchestrei Filarmonicii Pitești conduse de Milan Matijevic a fost excelentă și viu aplaudată.

 


Un comentariu:

  1. Joe, as zice sa te abtii de la comentarii de genul: Beethoven l-a depasit pe Mozart. Sper ca nu mai trebuie sa-ti spun de ce.

    RăspundețiȘtergere