joi, 24 martie 2022

Mozartiana la Filarmonica Pitești

Ioana Tomescu și Iulian Rusu
















În această seară dirijorul Iulian Rusu ne-a propus un program Mozart, lucrări dedicate lui Mozart și o lucrare aparținând lui Mozart.

Programul de astă seară a debutat cu Hommage a Mozart de Jaques Ibert în interpretarea orchestrei Filarmonicii Pitești conduse de dirijorul Iulian Rusu.

După această introducere pe scenă a urcat tânăra Ioana Tomescu, elevă la Liceul Enescu din București ca solistă la clarinet pentru interpretarea Concertului pentru clarinet și orchestră în la major KV622. Tânăra și talentata clarinetistă a fost acompaniată de orchestra Filarmonicii Pitești condusă de Iulian Rusu. Piesa mi-a foarte cunoscută pentru că la Radio România Muzical este des dată pe post. Acest concert dedicat unui clarinetist prieten Anton Stadler. Este scris de Mozart cu două luni înainte de deces în 1791. Tânăra clarinetistă a dat dovada talentului și a interpretat cu măiestrie partea solistică. Interpretarea i-a fost răsplătită cu aplauze și Ioana Tomescu ne-a oferit un bis cu o piesă modernă la clarinet solo.





















În finalul concertului am audiat Suita nr. 4 pentru orchestră Mozartiana de Ceaikovski. Este o lucrare pe care marele romantic rus a dedicat-o zeului său Mozart. Se pare că a fost impresionat după ce a ascultat Simfonia 1-a de Beethoven care stă în influența geniului de la Salzburg.
























A fost o seară reușită la Filarmonica Pitești.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu