duminică, 6 martie 2022

A fost odată ca niciodată Partidul Comunist Român 1921 - 2021 de Adrian Cioroianu











Scormonind prin bibliotecă am dat de o carte pe care am cumpărat-o anul trecut: A fost odată ca niciodată Partidul Comunist Român 1921 - 2021 de Adrian Cioroianu ca editor. Este o carte scrisă de mai mulți istorici privind diverse momente importante din perioada interbelică a PCdR Partidul Comunist din România. Este interesantă precizare din România. Pentru că aceste partide comuniste erau toate sub conducerea Internaționalei Comuniste dirijată de Stalin și Uniunea Sovietică. PCdR a fost o formațiune politică dirijată din afară. Cu excepția primului secretar general al PCdR, Gheorghe Cristescu plăpumarul, ceilalți au fost etnici străini, bulgari, ucraineni, polonezi, unguri. Acest partid avea disproporționat de mulți evrei în compunerea sa, din simplul motiv al antisemitismului dominant în perioada interbelică. Ana Pauker a fost șefa incontestabilă a partidului, dar nu a accedat niciodată la conducerea acestui partid, din simplul motiv că era evreică și nu da bine, după ce tancurile rusești au aduc acest partid la conducerea României. O problemă dezbătută de carte a fost dacă erau doar 1000 de membri în 1944. Adrian Cioroianu spune că au fost totuși mai mulți. Însă o problemă delicată a fost stabilirea ilegaliștilor, adică a celor care au militat înainte de 1944 și care le aducea multe privilegii. 

În primele capitole sunt prezentate procesele liderilor PCdR, Gheorghiu Dej, Ana Pauker, Nicolae Ceaușescu. Mie mi-a fost cunoscut procesul Anei Pauker, dintr-o carte de istorie apărută cred că înainte de 1950, când Ana Pauker era incontestabil una din cel mai puternice figuri a partidului comunist. Nu degeaba circula poezia: "Ana, Luca și cu Dej, bagă spaima în burgheji". Procesul Anei Pauker a fost procesul antifasciștilor români, cum se autointitulau acești comuniști să dea mai bine. 

Procesul lui Gheorghiu Dej a fost procesul liderilor grevelor de la Atelierele Grivița din 1933. Este interesant că ambele proces ale Anei Pauker și a lui Dej s-au desfășurat la Craiva, din motivul lipsei unei cale muncitoare numeroase. În carte mai apare și figura lui Vasile Luca amintit în poezie, etnic maghiar, apropiat de Ana Pauker, care a murit în pușcărie din motivul că ar fi fost colaborator al Siguranței. Îmi aduc aminte că am fost ca pionier în vizită la Doftana. Am vizitat și celeul lui Dej și ne-a sărit în ochi, cu toate că era neagra, dar cel mai bine utilată. Și ghizii se aflau într-o poziție delicată, pentru că era clar că Dej era un privilegiat.

Mai apar și două figuri excentrice Petre Constantinescu-Iași profesor la Facultatea de Teologie din Chișinău și prințul Roșu - Scarlat Callimachi, descendent din voievodul fanariot cu acest nume. 

Apoi mai sunt prezentate destinele voluntarilor la Brigăzile Internaționale din Spania și a comuniștilor români care au luptat în Rezistența Franceză.

VCe rămâne din istoria partidului comunist din România? O carte de istorie privind pe cei care au crezut în mitul comunist, care instaurat în România  a dus la moarte a sute de mii de oameni exterminați în pușcăriile comuniste și terminat în frig sărăcie și foame în vremea ultimului dictator, Nicolae Ceaușescu.


4 comentarii:

  1. S-a scris mult dupa 90 despre PCR si "personalitatile" sale. Incepand cu "Clientii lui tanti Varvara"-Stelian Tanase si continuand cu Apostolii lui Stalin, in care cei doi autori Laurentiu Ungureanu si Radu Eremia le-au luat pe fiecare. Chiar si pe aia mai marunti, gasindu-le o caracterizare in cateva cuvinte. De exemplu Belu Zilber, onorabila canalie. sau Natalia Rautu, diva rosie din Primaverii.Nu stiu ce mai adauga Cioroianu, caci tu ai fost cam laconic.

    RăspundețiȘtergere
  2. De acord . a fost o dictatura si am pierdut 40 de ani:tineretea noastra (1949-1989) dar de frigul de azi ( chiar in capitala ) saracia din toata tara si nepotismul in toate structurile,de ce nu vorbesti ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dorule, lasă prostiile! Rețeaua aia de încălzire a Bucureștiului este moștenirea comunistă plus alde Firea care n-a făcut nimic. Nicușor Dan se muncește să o repare. Eu sunt pentru individual, dar zic că poluează, nu poluează este mai economic dacă ai conducte bune izolate, căî suntem în chestie termoenergeticieni.
      Trăim muuult mai bine decât acum 302 de ani, nepotism secu era mai rău!
      SE pot remedia, dar atenție la Putin!

      Ștergere
  3. Dar uite patrioții, se îngrămădesc la pașapoarte și valută, atenție la Putin!

    RăspundețiȘtergere