luni, 28 martie 2022

Belfast & Death on Nile două filme de Kenneth Brannagh









Am văzut două  filme noi realizate de excelentul actor și regizor Kenneth Branagh.

Belfast 

Belfast este un film frumos și nostalgic. Observ că filmele de spre trecut sunt filmate în alb-negru.  ESte vorba de viața copilului Kenneth Branagh în Belfast-ul jumătății anilor 60. Tocmai atunci când micul Buddy atinsese vârsta școlară în Belfast izbucnesc ciocnirile dintre majoritarii protestanți și catolici. Atunci guvernul britanic este obligat să trimită trupe pentru a despărți cele două comunități. Micul Buddy este un școlar silitor și o iubește pe fetița fruntașă și blondă care este ...catolică, Buddy fiind protestant. Părinții au o viziune liberală asupra religiei și  tatăl care muncește în Anglia vrea să-și aducă familia acolo de teama ciocnirilor inter religioase. Mai sunt bunicii, care dau actorilor Judy Dench și Ciaran Hinds posibilitatea unor roluri de mare gingășie și frumusețe. 

Filmul are pasaje color cu filmele epocii, Chitty Chitty Bang Bang de exemplu. 

Este un film despre copilărie candoarea acestei vârste!











Death on Nile

Filmul este un remake, de fapt Branagh a mai realizat un remake cu Crime from the Orient Express. Mi-a amintit un prieten și mi-a revenit în memorie filmul amintit pentru postura lui Hercule Poirot care în filmele lui Branagn are o mustață dublă!

În filmul de față se dă și o explicație a acestei mustăți. Poirot este militar în Primul Război Mondial și facilitează cucerirea unui pod, dar este rănit la față și-și lasă mustață.

Ei bine, ecranizarea lui Branagh pentru Crimă pe Nil este o revanșă a corectitudinii politice la adresa romanelor lui Agatha Christie care a scris, oroare! Ten Little Niggers.

Ca să-mi amintesc romanul am revăzut și Death on Nile realizat în 1978 cu Lois Chilles și Mia Farrow în rolurile feminine principale, jucate acum pe Gal Gadot pentru Linnet Ridgeway și Emma Mackey pentru Jacqueline de Belfort, iar Hercule Poirot este faimosul Peterv Ustinov, clasic în acest rol. Această ecranizare este fidelă romanului. 

În viziunea lui Branagh Otterbourne mama și fiica sunt cântărețe de blues și sunt negrese. Vărul lui Linnet este indian de-a dreptul, chiar dacă bogata Linnet este o superbă brunetă.  Pe deasupra doamna Skhuyler și asistenta Bowers sunt lesbiene. Păcat că ecranizarea lui Branagh strică  romanul Agathei Christie. 

Am avut și surpriza că Nilul, fluviul care a inventat Egiptul antice este un râu comparat cu Dunărea de exemplu. Egiptul era datorită Nilului grânarul lumii antice. Acum importă din România și Ucraina. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu