sâmbătă, 19 martie 2022

Seria Harry Palmer cu The Ipcress File















V-am prezentat filmul Funeral in Berlin ca sursă a serialului Ipcress File. Dar studiind filmografia lui Michael Caine am descoperit că există filmul lui Caine care dă numele serialului The Ipcress File

Și mi-am dat seama că există o serie de filme având ca erou pe Harry Palmer un fel de alternativă la James Bond. Sunt patru filme în această serie, Bullet to Peking fiind însă imposibil de văzut.

The Ipcress File

Acest film care dă numele serialului din 2022 are ca subiect una din teme serialului: manipularea psihică.

Un om de știință englez fizician dispare și colonelul Ross îl transferă pe Harry Palmer (Michael Caine) maiorului Dalby să îl găsească pe fizician. Harry îl depistează pe un gangster numit Bluejay care îl ar avea în custodie pe fizician. Îl recuperează, dar acesta nu mai este în stare să fie coerent. Harry este și el capturat de Bluejay și supus unui program de programare psihică care să-l facă ucigaș la comandă. Asta ar avea loc în Albania de unde originează Bluejay. Harry evadează dar vede că este în Londra. În final el îi ademenește pe Ross și Dalby să vadă care dintre ei este trădător, iar trădătorul speră că Harry a fost programat psihic. Harry îl împușcă pe ticălos!


Billion Dollar Brain

Acest film este mai ciudat. Pentru că Harry este pus să detecteze niște evenimente ciudate în Finlanda. Aici un american interpretat de Karl Malden primește ordine de la un computer și sunt implicați într-o acțiune de subminare a URSS în Letonia (idiotul de traducător tot vorbește de Lituania). Harry intră în contact cu un grup jalnic de partizani letoni. Ei sunt sprijiniți de un miliardar texan și general nebun, proprietarul computerului, care plănuiește o invazie a Letoniei pe Golful Finic înghețat. Acțiunea este zădărnicită de colonelul sovietic Stock al client al seriei. În film mai apare și frumoasa Francoise Dorleac, sora lui Catherine Deneuve, moartă tânără într-un accident. Ce m-a amuzat este computerul din acele vremuri cu marile benzi și cititoarele de cartele, coșmarul meu când m-am apucat de programare.


Gambit

În plus recomand un film mai vechi din 1962 Gambit. Este povestea unui escroc care vrea să îl păcălească pe un foarte bogat arab care avea niște statui și tablouri de valoare. Pentru asta merge în Hong Kong unde era o dansatoare care semănă frapant cu fosta soție a miliardarului, interpretată de Shirley Mac Lane. Scenariul pe care îl imaginează el nu iese, dar îl scoate din încurcături dansatoarea care este o femeie inteligentă și educată.


Un comentariu:

  1. Realitatea depaseste imaginatia.

    Metodele de "mind control" (controlul mintii) si
    programarea mintii sint acum foarte raspindite
    in toata lumea. Se apreciaza ca sint peste 3 milioane
    de victime. Au facut si asociatii sa se apere.

    https://www.freedomfortargetedindividuals.org/

    RăspundețiȘtergere