luni, 21 martie 2022

Războiul lumii de Niall Ferguson












Volumul de istorie al secolului XX este centrat pe Al Doilea Război Mondial. Denumirea completă a acest volum este The War of the World - Twentieth-Century Conflict and Descent of the West. Denumirea volumului tradus în românește este Războiul lumii - Epoca urii. Eu am citit versiunea originală în engleză a acestui volum. 

Titlul cărții este inspirat de romanul SF al lui H. G. Wells: The War of the Worlds - Războiul lumilor care descria o invazie marțiană a lumii. Romancierul englez a scris această carte la începutul secolului XX și parcă a prevăzut carnagiul care s-a petrecut în prima jumătate a secolului XX concretizat prin două războaie mondiale. 

Cum am spus Niall Ferguson are o privirea a întregului secol XX cu extensii spre sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XXI. Cartea a fost terminată în 2006.  Autorul caută explicațiile primului război mondial în cele ce se petrec la finalul secolului XIX. Izbucnirea Primului Război Mondial a fost complet neașteptată pentru că timp de un secol de la Războaiele Napoleoniene Europa nu mai cunoscuse războaie importante. Totuși trebuie amintite Războiul Crimeii, Războiul de Independență al României din 1877 în contextul Războiului Ruso Turc, Războiul Pruso-Austriac care a condus la formarea Imperiului Dublei Monarhio Austro Ungaria, Războaiele Austro - Franco-Italiene și Războiul Franco Prusac din 1871 care a dus la formarea celui de al Doilea Reich. Toate acestea au avut un caracter limitat. Primul Război Mondial s-a concentrat în Europa, a inaugurat războiul tranșeelor și folosirea tancurilor și a aviației. 

Pacea de la Versaille a nemulțumit Germania care a trăit ideea revanșei, dar și apariția primul stat comunist în Rusia. Aceste două mari puteri europene arătau că mai repede sau mai târziu vor intra în conflict. În Asia a început ridicarea unei mari puteri militariste are a fost Japonia. Ea a început cucerirea Coreei și a Manciuriei după care a început un război de uzură cu China. Ferguson se întreabă dacă nu Asaltul și distrugerile, violurile de la Nanking nu au fost momentul declanșator Al Celui De-al Doilea Război Mondial și nu invadarea Poloniei de către Hitler la 1 septembrie 1939. 

Acest război este marcat de apariția celor doi monștri Hitler și Stalin. Cei doi au început un program de distrugere a oamenilor. Hitler a vrut să anihileze complet pe evreii din Europa în Holocaust și Stalin a început un război cu propriul popor. Stalin a inventat Gulagul și Hitler a urmat exemplul cu lagărele de concentrare.

Citind despre perioada conciliatorismului lui Neville Chamberlain nu am putut să nu fac legătura cu cele petrecute acum cu Ucraina în care NATO își proclamă neutralitatea. Ferguson analizează contrafactual dacă Marea Britanie și Franța nu ar fi cedat Cehoslovacia lui Hitler Germania ar fi fost învinsă pentru că nu era pregătită încă de război. Sunt informații despre România, dar nu toate exacte. Ferguson recunoaște că singura țară care nu și-a expulzat etnicii Germani după război a fost România, cu toate că o parte au fost trimiși la muncă forțată în Donbas. 

Ferguson argumentează că folosirea bombelor atomice la Hiroshima și Nagasaki a fost necesară pentru a-i convinge pe japonez să se predea. După aceea Truman a refuzat ca ele să fie folosite în Războiul din Coreea. 

Cedarea Vestului este în opinia lui Ferguson a fost faptul că prin anii 60-70 comuniștii au obținut un avantaj prin războiul din Vietnam, acțiunile lui Castro, sau răspândirea comunismului în Africa. 

Vestul și-a luat revanșa prin prăbușirea comunismului în Europa de Est și a dizolvării Uniunii Sovietice. dar iată că începutul secolului XXI începe cu resurgența terorismului islamic început prin instituirea regimului islamic al lui Komeini în Iran. 

Și ca ultimă îngrijorare este războiul de azi din Ucraina, prima agresiune asupra unei țări independente și suveran de către Putin și Rusia. Putin nu a învățat absolut nimic din istoria lumii.


Un comentariu:

  1. Riscanta concluzie: "Putin nu a învățat absolut nimic din istoria lumii." Personal cred ca se bazeaza mult pe slabiciunea statelor importante, macinate de probleme interne, si teama lumii in fata unui al 3-lea conflict mondial asa cum s-a intamplat si in preajma "marelui razboi de aparare a patriei" cum numesc rusii pe cel din '39-45'!

    RăspundețiȘtergere