luni, 14 martie 2022

Funeral in Berlin și Le Meprise

















Funeral în Berlin

Îi mulțumesc comentatorului anonim care m-a pus în temă cu filmul care a fost la originea remake-ului care este serialul The Ipcress File.

Se numește Funeral in Berlin și este realizat în 1966, iar în rolul lui Harry Palmer este excepționalul actor Michael Caine. 

Am să fac niște remarci. Prima este că filmele din anii 60 respectau limba engleză standard, nu ajungeai să te descurci în accentele cu care vorbesc  actorii de azi, că sunt din Londra, Manchester, sau Liverpool. Mi-a amintit nostalgic automobile din adolescență, automobilul Ford cu două uși, care era mașină de lux în anii mei de liceu.

Filmul se petrece normal, tot în Berlin. Acolo ar fi dorit să dezerteze în Vest colonelul sovietic Stock, care apare și în serial. Harry Palmer este trimis să faciliteze aducerea acestui spion sovietic. Dar diferența este că în acest film se ocupă cu vânătoarea de foști naziști.  Personajul Palmer din serialul Ipcress File păstrează de la personajul interpretat de Michael Caine ochelarii de vedere cu rame negre și pardesiul, balonzaid la modă în anii 60.

Palmer este abordat în Berlin de către Samantha Steel care  a fost căsătorită și divorțată în Israel, dar de fapt estre un agent Mossad la vânătoare de naziști. 

Și de fapt ținta tuturor este un nazist ascuns sub identitatea unui fost rezistent, Vulkan care este un paznic de lagăr și care are o avere de 2 milioane de dolari la o bancă în Elveția, pe care dorește să o recupereze. Israelienii sunt pe urmele acestuia și totul se rezolvă în final.

Filmul are aerul acela autentic de thriller, pe care l-au pierdut multe din filmele de azi. Am văzut într-o noapte de insomnie o porcărie în care regizorul era interesat doar în scene de schimb de focuri între răi și foarte răi. Acolo aterizase și Bruce Willis, care joacă acum doar în filme de serie B.















Le Meprise

Le Meprise este un film de Jean Luc Godard este o aiureală simpatică cu Brigitte Bardot, Michel Piccoli, Jack Palance și Fritz Lang. Este o aiureală simpatică după care  dădeam ochii peste cap în anii studenției. Este plin de simboluri intelectualiste, album de artă cu mozaicuri romane din Pompei cu imagini din lupanare. Juma de film Bardot este filmată goală, avea forme superbe atunci, la 29 de ani.

Filmul se referă la relația care de sfărâmă dintre Bardot, soție și soțul ei Michel Piccoli, care umblă cu o pălărie pe cap, inclusiv în cadă. El este scenarist și lucrează în Italia la un film regizat de Fritz Lang despre Odissea și Ulisse. Filmul este produs de producătorul american interpretat de Jack Palance. Bardot se cuplează cu Palance și ambii sfârșesc într-un accident în automobilul Alfa Romeo sport. 


Un comentariu:

  1. Joe, funeral in Berlin este o realizare deosebita, inca o dimensiunea a marelui Caine, am uitat sa mentzionez acest thriller in primul comentariu. Am aceeasi nostalgie Cind vad masini Opel Rekord sau Ford Zephyr

    RăspundețiȘtergere