duminică, 13 martie 2022

The Ipcress File, un serial de spionaj

 














Acest serial englezesc nou nouț din 2022 este un serial de spionaj din vremea Războiului Rece. Nu este un James Bond, este un pic mai complicat. 

Ne aflăm în 1963, suntem după criza rachetelor din Cuba și acțiunea începe când Dawson, un fizician englez dispare, răpit inexplicabil. Acest fizician dezvolta bomba cu neutroni. Interesul pentru această armă îi face pe spionii sovietici, dar și americani să fie după el.

În prim plan sergentul Harry Palmer (Joe Cole), staționat în Berlin și care se ocupa cu contrabanda. Palmer fusese în Războiul din Coreea, se comportase foarte curajos, dar la Berlin alesese o metodă de a se îmbogăți. Avea și o amantă nemțoaică cu un copilaș, cu toate că era însurat, dar pe cale să divorțeze. Poliția militară îl prinde și arestează și e băgat în Anglia la pușcărie.

Palmer intră în atenția maiorului Dalby(Tom Hollander, actor englez cunoscut) . Dalby era expresia englezului clasic din City, cu pălărie tare și umbrelă, ceva în genul lui John Steed din The Avengers, din acei ani. Acesta conducea un serviciu secret pe lângă Ministerul Apărării. Dalby fusese martor la explozia nucleară de la Nagasaki și era extrem de interesat de dezvoltarea bombelor atomice. Palmer avea relații cu un contrabandist periculos din Berlin, care ar fi putut afla unde se află fizicianul Dawson. Palmer începe să colaboreze cu frumoasa Jean Courtney (Lucy Boynton), una din spioanele lui Dalby pentru a da de Dawson. Acesta fusese răpit de un anume Randall, fost spion MI6. Randal îl ascunsese la un psihiatru care îi modela profilul pentru a fi ascultător. Randal îl pregătea la vânzare pe Dawson cui dă mai mult, sovietici, sau americani. Randal ajunge cu el la Beirut. Palmer, Dalby și Jean și Palmer ajung să-l prindă pe Randall și Dawson, dar în ultima clipă aceștia sunt răpiți de bandiți mascați. Dalby era convins că răpitorii sunt sovieticii, dar se dovedește că de fapt erau americani. Desfășurarea serialul este în continuare foarte tenebroasă. 

Jean și Harry sunt trimiși să asiste la experiențe nucleare americană undeva în Pacific. Aici era deținut și fizicianul Dawson care era sub control psihiatric.

Harry Palmer este arestat de armata americană și supus unor experiențe psihiatrice, ca și cum ar fi fost cedat chinezilor! Hop am intrat în modelul candidatului manciurian! De fapt era un complot anti Kennedy. Harry era condiționat psihiatric să devină ucigașul lui Kennedy! Asta era opera unui general american un pic nebun, în combinație cu un tip de la CIA. 

Harry scapă din închisoarea chineză și evadează ca să afle că de fapt era în Anglia. Condiționarea psihică nu era completă, dar complotiștii îl trimit la rezidența unde se aflau primul ministru Mac Millan și Kennedy pentru a-l împușca pe președintele american. În ultimul moment apare Dalby, care află că ministrul lui al apărării era de fapt în solda americanilor, iar Harry care avea arma în mână îl împușcă pe generalul complotist și nu pe Kennedy. De fapt Kennedy va muri împușcat un pic mai târziu la Dallas. 

O explicație: Ipcress File era un dosar priovind condiționarea psihiatrică a prizonierilor pentru a-i face să comită acțiuni comandate.

Filmul păstrează patina aceea de început de ani 60, de muzica pop în care va excela imediat The Beatles.

În plus, finalul este într-o sală de cinema unde rula filmul Le Mepris de Jean Luc Godard cu Brigite Bardot, Michel Piccoli și Jack Palance, film din 63. Așa că l-am căutat și sunt gata să-l văd!

Un comentariu:

  1. Michael Caine nu poate fi concurat de nimeni , Italian job sau Ipcress sau chiar si "forth protocol" sunt unice iar remakes deshi bine facute nu au same flavor.

    RăspundețiȘtergere