duminică, 3 mai 2020

The Lady from Shanghai


Cum prietenul Marius Bâzu propune câte un LP celebru în  tinerețea noastră, eu vă propun filme!
Urmărind zilnic blogul lui Stelian Tănase am găsit o relatare despre un cuplu celebru din film: actrița Rita Hayworth și regizorul și actorul Orson Welles!
Ei au fost o perioadă căsătoriți. Rita Hayworth a fost diva Celui de-al Doilea Război Mondial, piloții o pictau pe avioanele lor. 

Căsătoria lor nu a mers, însă au reușit împreună o capodoperă cinematorafică: The Lady from Shanghai. Ambii sunt protagoniștii acestui film alb negru realizat în 1947.
Filmul este un thriller clasic în stilul Șoimului Maltez, sau mai nou Poștașul nu sunt decât de două ori

Michael O'Hara (Orson Welles) supranumit și Irlandezul negru  întâlnește în New York în Central Park o frumoasă necunoscută pe care o salvează dintr-o agresiune a unor derbedei. 
Michael este angajat de soțul Bannister al Elsei (Rita Hayworth) pe iahtul lui în croazieră prinCaraibe și apoi prin Pacific.
Singura legătură a Elsei cu Shanghaiul este că s-a născut și a crescut acolo din părinți emigranți ruși albi, după care a ajuns în SUA:
Pe iaht li se alătură și alt avocat partener în firmă George Grisby. Bannister este un avocat celebru care nu a pierdut niciun proces.
Michael este atras și îndrăgostit de Elsa, dar vrea să părăsească vasul ajunși la Los Angeles.

Grisby îi face o propunere ciudată lui O'Hara, îi va da 5000$ dacă îl omoară, pentru că poate scăpa nepedepsit în California, dacă nu se găsește cadavrul! În acest sens el lasă o scrisoare care expune faptul că a dorit să fie împușcat. În schimb Grisby îl împușcă pe Broome, un detectiv pus de Bannister să-l urmărească pe O'Hara.
La rândul lui Grisby este găsit împușcat și vina cade pe seama lui O'Hara.
Bannister îl apără în proces, dar îi mărturisește lui că O'Hara că se bucură că va pierde acest proces pentru că este gelos.
O'Hara  reușește să evadeze și ajunge, ajutat de Elsa într-un parc de distracții chinezesc.
Aici vine și Bannister care și-am dat seama că Grisbyy fusese împușcat de Elsa care dorea să-i moștenească pe ambii. Într-o sală a oglinzilor Bannister și Elsa se împușcă reciproc și O'Hara va scăpa nevinovat datorită unei scrisori a lui Bannister, care lămurea malversațiile Elsei.

Se vede mâna de maestru a lui Welles în filmări și interpretarea de excepție a Ritei Hayworth, probabil cel mai bun film al ei.

Fimul poate fi găsit pe internet!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu