luni, 11 mai 2020

Prizonieri de război - Hatufim seria I-a

Am terminat ieri de văzut serialul israelian Hatufim - Prizonieri de război prima serie din 2009.

L-am văzut în regim de binging, adică un episod după altul. Mi l-a recomandat și prietenul Lari B. El este acum preluat de Netflix
De ce este interesant serialul? 
Pentru că a constituit ideea de bază a serialului american Homeland.
Prima seria nu prea are legătură cu primele serii din Homeland
Este o dramă care cade în câteodată și în melodramă.

Este povestea a trei militari israelieni luați prizonieri de război în timpul acțiunii armatei israeliene din 1994 în Liban și ținuți în captivitate în Siria timp de 17 ani. 

Serialul revelează o chestiune sensibilă a acestui stat. În aparență Israel este un stat democratic normal, cu trăsăturile democrațiilor occidentale. Pe de altă parte, acest stat înființat cu 72 de ani în urmă este o țară aflată permanent în stare de război cu vecinii arabi. Orice israelian, bărbat sau femeie la vârsta de 18 ani intră în serviciul militar obligatoriu. Politicienii israelieni sunt toți foști militari, unii până la gradul de general. Orice familie israelinaă are o poveste de război, cu morți, răniți, sau prizonieri. 

În cazul de față, după această detenție îndelungată, după negocieri complicate, doi militari israelieni sunt eliberați, al treilea fiind declarat mort. 

Familiile au luptat pentru eliberarea lor cu autoritățile. 
Nimrod Klein (Yoram Toledano) era căsătorit și avea o fetiță de 2 ani când a fost luat prizonier, fiul său Hatzav nici nu era născut în acel moment. Soția lui Klein, Talia s-a luptat eroic pentru eliberarea lui, fiind graficiană al o firmă de publicitate. 

Uri Zach (Ishai Golan) era amorezat de frumoasa Nurit. Actorul israelian aduce un pic cu Damien Lewis, actorul din primele serii Homeland, poate un argument pentru realizatorii americani.În timpul prizonieratului lui Uri, Nurit a devenit o obișnuită a familiei Zach și s-a îndrăgostit și s-a căsătorit cu fratele mai mare al lui Uri,  cu care are acum un fiu care serbează Bar Mitzvah. Aici este aerul de melodramă, iubitul trădat, fosta iubită cu procese de conștiință.

Cei doi militari sunt interogați de un psiholog care să constate dacă șederea lor îndelungată este un pericol la securitatea națională. Cei doi păstrează secrete întunecate din îndelungata ședere în prizonierat. Ei au fost constant bătuți și chinuiți. Klein poartă și răspunderea faptului că puși să se bată între ei l-a lăsat aproape mort pe al treilea, Amiel Ben-Horin, care și nu mai apare ulterior.
Rămășițele lui sunt aduse împreună cu cei doi înapoi în Israel. 

Uri are șansa unei oarecare relaxări fiind luat de Jamal, supervizorul sirian/palestinian în secret să-l mediteze pe fiul său Ismail la matematică, de la 6 ani până ce acesta ia bacalaureatul. 

Adaptarea la normalitate este extrem de dificilă, ei manifestă și sindromul Stockholm, au crize de frică, coșmaruri. Klein primește la plecarea din Siria de la supervizorul lor Jamal un număr de telefon pe care să-l utilizeze. 
Până la urmă pe baza telefonului ajung la o familie de arabi, care îi îndrumează spre soția unui fost șef de servicii secrete isreliene care le dă un plic destinat lui Klein. În el găsesc un CD în care este o înregistrare a interogatoriului, după care Amiel dispare, presupus mort. Cei doi deduc că Amiel trăiește și ultima scenă a seriei ar lămuri ceva.

Aș vrea să fac câteva remarci. 
Israelienii sunt mari mâncători de semințe de floarea soarelui, ca noi sau ucrainienii de unde provin mulți din ashkenazi. Am remarcat asta în în celălalt serial, Fauda.
Automobilul de bază în Orient, Liban, Siria este Mercedesul din anii 70-80, care îi arată rezistența și calitățile. 
Clădirile din zona arabă, palestiniană sunt în primul rând din bolțari de beton, sunt în stare neterminată și arată rău.


Îmi iau o pauză până să văd și seria a II-a.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu