marți, 26 mai 2020

The Bishop's Pawn de Steve Berry


The Bishop's Pawn este un roman istoric. Steve Berry este un autor specializat în romane cu caracter istoric, cumva în stilul mult mai cunoscutului Dan Brown.
Ca de altfel și alți scriitori de romane thriller Berry are un personaj principal, pe Cotton Malone, un tip care rezolvă diverse cazuri. 

Romanul a apărut în 2018 când se aniversau 50 de ani de la asasinarea lui Martin Luther King.
Acest asasinat a declanșat tot soiul de teorii ale conspirației. Martin Luther King a fost un militant negru care al începutul anilor 60 a început acțiunea non violentă de eliminare a segregației rasiale. 

Cotton Malone era la sfârșitul anilor 90 un tânăr avocat JAG, adică procuror militar, angajat în Marian americană. Este abordat de o doamnă de la Departamentul de Justiție să recupereze o monedă foarte prețioasă, Double Eagle aflată într-un iaht scufundat în zona Florida Keys, care se află în înspre nordul insulei Cuba.
Malone era printrea altele și scufundător profesionist și reușește să recupereze această casetă folosind un iaht care era condus de un anume Jansen, fost agent FBI.
După ce recuperează caseta intră în conflict cu alți doi scufundători veniți după această casetă, trimiși de Valdez cel căruia i se scufundase iahtul.
De fapt în casetă se aflau documente fotocopiate de acest Valdez care documentau implicarea FBI în asasinatul lui Martin Luther King.
Hoover șeful FBI aera un rasist înrăit, care îl ura de moarte pe King și documentele dovedeau cum asasinul lui King, James Earl Ray a fost manipulat de FBI. De fapt documentele erau propuse la vânzare lui Coleen Foster, o polițistă afro americană care găsește prețioasa monedă de aur Double Eagle din posesia tatălui ei, reverendul Benjamin Foster, fost în cercul intim al lui Martin Luther King. 

Malone observă că lângă iaht a amerizat un hidroavion care l-a luat pe Jansen și caseta. Ajungând și el la iaht își dă seama că era minat și de abia scapă de explozie. Malone o eliberează pe Coleen, arestată de rangerii de pe insulă și fuge cu hidroavionul în care erau documentele. 

În afacere intervine și Oliver, un fost șef al secției de contraspionaj FBI, care-l dirija pe Jansen și care voia să recupereze documentele care îl incriminau. 
Benjamin Foster își dorea ca documentele să fie distruse și un alt fost agent FBI ăi furnizează lui Malone o casetă pe care era înregistrată o convorbire care-l îl incrimina pe reverendul Foster. Fiica sa Coleen dorea și ea să afle cum ajunses tatăl ei în posesia prețioasei moonede. 

Cartea este descrierea firului acțiunii în care Malone pierde și recuperează documentele și moneda de la adversarii săi.
Lupta finală se dă în Disney World în parcul Magic Kingdom. Acest parc l-am vizitat și eu în 2008 și am recunoscut multe din cele din carte.
Jansen și Oliver mor în luptă cu Malone. Valdez cubanezul era un asasin periculos care îi omoară pe Nate, soțul lui Coleen, un avocat alb și apoi pe Coleen, dar finalmente este împușcat de Cotto Malone.

Documentele, caseta rămîn la Malone care dă Departamentului Justiției doar moneda.
Finalul romanul se petrece după 18 ani în zilele când se aniversează cincizeci de ani de la moartea lui King, care a reușit să schimbe fața Americii și a pornit procesul de integrare al negrilor. 

Autorul în final explică ceea ce este real din poveste și ceea ce a inventat. Este un mod simpatic de a reevalua istoria. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu