duminică, 17 mai 2020

Prizonieri de război -Hatufim Seria a II-a

Am stat în acest weekend să văd și seria a doua a serialului israelian Hatufim.
Ce mi-a sărit în ochi a fost replica unei tinere, fiica personajului Nimrod Klein, unul dintre prizonieri. Ea își arată sânii unui bărbta și îi spune:"ce vezi, țiți" ca foarte românescul țâțe! O fi argou cu origini valahe?

Serialul continuă melodrama nedaptabilității celor doi prizonieri, Uri Zach și Nimrod Klein.
Klein care contină să aibe coșmaruri, sentimentul vinovăției că l-ar fi ucis pe cel de al treilea camarad, Amiel Bin Horin. Din acuza acestor probleme își părăsește soția și familia. 
pe de altă parte iubita lui Uri Zach, măritată cu fratele lui îl lasă pe acesta și se alătură lui Uri și ea dintr-un sentiment de vinovăție.

Cel mai intersant în acest episod este apariția lui Amiel Ben Horin, reconvertit la islam sub numele de Yussuf de către  anchetatorul lor, Jamal. Jamal are niște legături și obligații extrem de obscure cu Atar, șef al spionajului israelian.
Yussuf a devenit un membru respectabil al comunității musulmane din Siria și a unei teroriste Fii Jihadului, luând de soție pe Laila, fiica șeicului care este șeful spiritual al acestei organizații. 

Zach și Klein continuă cercetările privind pe noul Yussuf ajutați de Haim, cel care îi interogase și a colegei lui Haim Iris. Cei doi descoperă o acțiune ultrasecretă care avea ca scop readucerea în Israel a lui Amiel -Yussuf. 

Pe de altă parte în Siria, recent eliberatul Abdallah din prizonieratul din Israel revine la conducerea orgamizațiai teroriste și îl bănuiește de necredință pe Yehuda - evreul Amiel - Yussuf. Abdallah este un individ agresiv și periculos, care comisese un atac la o școală din Israel și-l omoară pe tatăl lui Yioni, un băiețel de 6 ani care era în prima zi de școală. Trecuseră anii și Yioni era un tânăr în forțele speciale, care este antrenat de doctorul Zeev în operațiunea secretă de recuperare a lui Amiel.

Operațiunea Yehuda intră în acțiune și Amiel este recuperat cu succes de Yioni, împreună cu Ismail, fiul lui Jamal, dat în grija lui Yussuf-Amiel și ajung cu bine înapoi în Israel.

Filmul este interesant, poate prea multă melodramă din punctul meu de vedere, dar are și porțiuni de mare tensiune, de thriller. 
Este interesant de asemenea să vezi și societatea israeliană, o societate occidentală, în zona asta a Orientului biblic. 
Simt că între cele două limbi: arabă și ivrit sunt asemănări incontestabile, ambele fiind limbi semite. 
Te întristează însă starea de ură neputincioasă a arabilor față de yehuda-evrei, pe care atunci când iau prizonieri îi torturează cu sălbăticie.  S-ar putea să fie părtinitor serialul, fiind punctul de vedere al israelienilor. 
Și mai impresionează automobilul de prestigiu în lumea arabă, Mercedesul dinani 70-80! 
Serialul merită văzută mai ales pentru cei care au vizionat Homeland căruia i-a fost sursă de inspirație. 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu