miercuri, 6 mai 2020

trei filme de cinematecă

















Am avut ocazia să văd în ultimele zile trei filme de cinematecă.


Bătălia din Ardeni - Battle of Bulge
Primul l-am văzut la Film Cafe și a fost Bătălia din Ardeni -titlul original Battle of Bulge.

Filmul este dedicat bătăliei de iarnă din 1944-45 dintre forțele armate americane și cele hitleriste. A fost ultima contraofensivă hitleristă de pe frontul vestic.
În film se recunoaște superioritatea tancurilor germane Tiger în comparație cu cele americane Sherman.
Rezultatul contraofemsivei a fost retragerea armatelor germane din lipsă de combustibil pentru tancurile germane.
În istoria Celui de-al Doilea Război Mondial au fost două bătălii mari de tancuri, cea de la Kursk și cea din Ardeni. În bătălia de la Kursk armatele germane au fost copleșite de armatele sovietice și tancurile T35 au rezistat mai bine tancurilor germane.

Filmul Bătălia din Ardeni descrie ofensiva germană asupra unui orașel belgian unde se afla cartierul general al comandantului american generalul Grey (Robert Ryan).
În film apar mulți actori celebri, caracteristic pentru filmele de război de la Hollywood. În rolul locotenent colonelului Dan Kiley este Henry Fonda, aflat în vârful carierei. Tocmai atunci, în jur de 1965 își făcea debutul fiica sa Jane Fonda. Mai apare și Charles Bronson ca maiorul Wolenski, ultimul apărător al orașului, când americanii părăsesc orașul și este luat prizonier. Mai apare în rolul sergentului tanchist Gufy simpaticul actor care l-a întruchipat pe Kojak, Telly Savalas.
De partea cealaltă, în rolul conducătorului ofensivei tancurilor germane, colonelul Hessler pare actorul Robert Shaw, aproape de nerecunoscut pentru că este blond!

A fost un film interesant!

Hoarda sălbatică -The Wild Bunch

Actorul Robert Shaw m-a intrigat și m-a făcut să-i caut filmografia și am realizat că el este unul dintre actorii în roluri principale în filmul Hoarda sălbatică -The Wild Bunch.
Acest film l-am văzut la Cinemateca Union prin anii 70. Este opera marelui regizor Sam Pekinpah, expert în filme western.

Atunci când l-am văzut mi s-a părut ca unul dintre cele mai violente filme.
Cinemateca poseda o copie alb- negru, filmul este de fapt color. L-am regăsit pe internet și l-am revăzut cu mult interes.  La violența prezentă azi pe ecrane filmul lui Pekinpah pare acum un film ușor anacronic.

Filmul debutează cu un jaf organizat de banda lui Pike (William Holden) la o bancă din sudul Texasului, aceștia fiind deghizați în cavaleriști militari. Pe acoperișurile care înconjoară banca se ascunde potera organizată de o companie feroviară, care  îl angajase pe Thornton (Robert Ryan, actorul pe care-l căutam!) care fusese și el în banda lui Pike. Potera nu este cu nimic diferită de banda lui Pike.
Din poteră face parte și unul din actorii emblematici ai lui Pekinpah, Strothe Martin (Coffer).
În banda lui Pike mai sunt alți acori cunoscuți, precum Ernest Borgnine (Dutch) sau Ben Johnson (Tector Gorch).

Bandiții depistează potera și pornesc o acțiune de evadare, exact cînd se desfășura o procesiune religioasă anti alcoolică.  Acestă acțiune declanșează un măcel teribil și inutil. Bandiții scăpați sunt urmăriți de Thornton până când aceștia trec râul în Mexic. Bandiții își dau seama că au fost păcăliți, în loc de aur dau de niște potcoave. Suntem în timpul războaielor civile mexicane de la începutul secolului XX, 1910-1915.
Așa că Pike aranjează cu un general mexican o acțiune împotriva unui transport de arme american contra  a 10000$ în aur. Bandiții au camarad Mexican, pe Angel care renunță la partea sa pentru niște arme care vor fi furate din tren. El este foarte pornit pe general pentru că iubita lui a devenit țiitoarea generalului.

Bandiții dau o lovitură de maestru, desprind vagonul cu armament fără ca soldații să se prindă. În urmărirea lor pornește potera lui Thornton. La trecerea podului spre Mexic bandiții aruncă în aer podul cu potera cu tot care traversa.

Reveniți în Mexic, consătenii lui Angel își primesc partea de arme și restul ajunge în mâinile generalului mexican.
Angel o împușcă pe iubita lui și este luat prizonier de oamenii generalului. Bandiții în frunte cu Pike se duc să-l ceară pe Angel înapoi. Un soldat al generalului îi taie gâtul lui Angel și așa izbucnește mânia lui Pike și ai lui. Cei patru bandiții se luptă cu toată armata generalului folosind și mitraliera pe care o găsiseră în trenul cu arme. Bandiții mor uciși de militarii mexicani rămași și cadavrele lor vor fi luate de oamenii din poteră ca probe pentru a-și încasa plata de la compania feroviară. Rămâne doar Pike care meditează la soarta bandei din care făcuse și el parte. 

Un western extreme de interesant!

C de la crimă - Dial M for Murder

Nu știu de ce l-am confundat pe William Holden cu alt alt actor contemporan lui, cu Ray Milland, mai cunoscut pentru rolul tatălui din faimosul Love Story.
Holden a fost personaj principal într-un film din anii 40 Sunset Boulevard cu o divă celebră a filmului mut, Gloria Swanson. 
Așa că am căutat pe actor și am dat de un film al lui Hitchcok C de la crimă - Dial M for Murder în care acesta deține un rol principal.

Filmul mi-a părut cunoscut ca acțiune și mi-am dat seamă că se făcuse un remake realizat în 1998 cu Michael Douglas și Gwyneth Paltrow numit  O crimă perfectă.

Am văzut cu multă plăcere filmul pentru că sunt un fan Hitchcock.
Filmul se întâmplă într-un apartament de lux londonez având protagoniști pe soții Wendice, Tony ( Ray Milland) și în rolul soției lui Margot fiind frumoasa actriță Grace Kelly, viitoarea prințesă Grace de Monaco!
Tony a fost jucător profesionist de tenis, dar acum trăiește confortabil după urma averii soției. Margot însă se îndrăgostește de sciitorul de romane polițiste Mark Halliday. Tony interceptează o scrisoare și vrea să se răzbune. Ce mi s-a părut interesant este că ambii protagoniști sunt actori americani și în film sunt britanici așa că vorbesc pe nas cum fac aristocrații  londonezi.
Filmul este Hitchock 100% cu un detectiv care descoperă mașinașțiunile criminale ale lui Tony Wendice.
Când vezi Hitchcock ai parte de o lecție de cinema. Hitchock este un cineaste exclusive de studio. Nimic nu este filmat în exterior. Apoi sunt prim planurile cu protagoniști și alte chestiuni de rafinament filmic.


Vă recomand să le urmăriți pe internet și vă veți simți bine!


Un comentariu:

  1. Interesanta selectie si totodata o invitatie binevenita pentru zilele acestea!

    RăspundețiȘtergere