miercuri, 29 aprilie 2020

Sparta - un serial șocant

Când am să spun că acest serial este rusesc, sunt sigur că mulți vor strâmba din nas. Este totuși un serial preluat de platforma NETFLIX, deci cred că merită văzut.
Nu trebuie uitată școala de film sovietică, cu Andrei Tarkovski și alții!

Am văzut primul episod și eram decis să renunț, dacă nu mi se pare interesant, dar s-a dovedit dimpotrivă, pasionant.
Mi-a luat 10 ore ca să-l văd, 8 episoade, cam 55 de minute fiecare.

Am scormonit pe internet, dar despre creatorul și regizorul Egor Baranov nu am aflat prea multe. IMDb nu reține din distribuție decât doi actori: pe Artyom Tkacenko interpretul căpitanului de poliție Igor Kryukov și Alexander Petrov în rolul lui Mișa Barkovskyi.

Inițial mi-a părut că acest serial este o replică la cunoscutul serial de tineret american Beverly Hills de la începutul anilor 90, dar nu este numai asta.
Acest serial realizat în 2018 este supranumit pe platforma Netflix, Sparta - Realitatea virtuală. Un alt amănunt interesant este că titlul începe cu S latin, nu cu litera din alfabetul chirilic?

Evenimentele din serial se petrec într-un liceu de top dintr-o metropolă rusă. Polițistul stă undeva pe malul mării și asta conduce la ideea că ar putea fi Sankt Petersburg?

Liceul se află într-o clădire clasică, tip de la începutul secolului XX.  Este însă dotată cu facilități moderne. Există săli speciale dedicate limbilor străine - engleza, Biologie și mai ales Laboratorul de Calculatoare, punct central al dramei din acest serial.

Elevii sunt din clasa terminală a XI-a în sistemul rusesc.
Se spune că sistemul de învățământ rus este performant, printre cele mai bune din Europa!

Sunt mai multe figuri de elevi: Goșa, sportivul, baschetbalist, dar și înotător, facilitățile de sport sunt ultramoderne! Apoi apare și Marat, tătarul, băiat bun la inimă pe care părinți vor să-l țină în etnie, dar el este îndrăgostit de o colegă rusoiacă care este în prag de orbire. Mai este fiul de chirurg, băiat de bani gata. Max este fiul unei femei sărace, obligat să muncească, care este liderul clasei, până la sosirea lui Mișa Barkovskyi.
Mișa este personajul principal al serialului.

Fetele sunt genul de de viitoare femei ușoare, unele deja au amanți, tineri maturi, alta este chinuită de tată care este foarte rigid. 
Iese în evidență Șorina, o blondă frumușică, cu nas cârn, al cărui tată este un mahăr securist, probabil?!
Cam toți actorii sunt expresivi, femei frumoase, gen Mașa Șarapova.

Venirea lui Mișa Bark produce o transformare a elevilor. Laboratorul de informatică este dotat cu computere de ultimă generație de către o firmă de jocuri care instalează jocul Sparta, cu succes instantaneu la elevi. Este un joc cu realitatea virtuală, adolescenții poartă ochelarii aceia speciali de realitate virtuală. 
Jocul dezlănțuie în om fiara, pot face ce vor nepedepsiți și ce visează ei, răzbunări, striptiz la fete, etc.
Cum am spus Mișa devine liderul clasei și își pune în aplicare proiectul său Sparta, care îi transformă pe elevi în ceea ce se poate mai rău. 

În școală se petrec evenimente ciudate, fiica directorului școlii moare într-un accident, moare și tatăl, probabil de inimă rea.
Ultima victimă este Istomina, o tânără profesoară de engleză, mult iubită de elevi cade/se sinucide căzând de la etajul școlii. 

Apar și figurile profesorilor. Noua directoare ese sora vitregă a profesorului de sport, un tip cu impulsuri homosexuale, care pipăie băieții. Mai este profesoara de biologie, care se încurcă cu mai tânărul profesor de informatică, fost hacker, care realizează periculozitatea acestui jos Sparta.

Căpitanul Kryukov este desemnat să investigheze circumstanțele acestei sinucideri. 
Căpitanul Kriukov este un fin investigator, însă cu mari probleme psihice, lăsate de sinuciderea propriei soții care-l surprinde într-un act amoros cu frumoasă blondă, care este procurorul de caz la sinuciderea Istominei.
Aflăm că de fapt Istomina este numele unei femei din drama lui Pușkin Evghenii Oeghin

Cu cât sapă mai adânc în caz, Kryukov are niște revelații extrem de înspăimântătoare. Cel din spatele acestor malversații murdare este Mișa Bark, care de fapt este un tânăr de 26 de ani, divorțat și cu copil, care s-a introdus în școală să studieze impactul jocului Sparta.
El avea deja din liceu niște revelații de tip extremist, fascist și invoca exemplul Spartei, care își omora copii care avea diformități congenitale.
Prin manipulare el trezește în colegii lui cele mai groaznice impulsuri criminale. 
În același timp Mișa Barkovskyi trăia într-un studio ultramodern cu cele mai sofisticate dotări, pe banii prietenului care era manager la firma de jocuri.
Am observat că unii din adolescenți trăiau în apartamente ultraluxoase, iar alții în case umile. 
Este Rusia nouă cu oameni foarte bogați, care trăiesc mai bine decât occidentalii.

Șorin tatăl elevei care devine amanta lui Mișa este un securist care tot încearcă să-l oblige pe Kryukov să oprească ancheta, dar nu prea reușește, nu mai este FSB de azi ce era pe vremuri KGB-ul!

Mișa este obligat de Șorin să recunoască în fața clasei că nu este adolescent și că are 26 de ani și că și-a manipulat colegii. Aceștia încep să bată să-l omoare.
Este salvat în ultimul moment de Kryukov. Șorina îi cere lui Mișa să o pocnească și își rupe hainele ca să-l poată acuza pe Kryukov că a încercat să o violeze și acesta drept mulțumire se execută, Kryukov aflându-se în plină criză și neputând să-și ia medicamentul. 

Kryukov este condamnat la pușcărie, la ieșire se revede cu profesorul de informatică care-i spune că toți foștii lui elevi au clacat.
Îl revede și pe fostul elev sub acoperire Mișa Barkovskyi ajuns profesor! Jocul Sparta are un succes nebun la elevi și el se pare că s-a îmbogățit. 
Finalul serialului nu mi-a plăcut, pare forțat. 

Însă serialul pune problema gravă a manipulării minților încă fragede ale adolescenților prin acest tip de jocuri care pot deveni extrem de periculoase.


Dacă aveți ocazia să-l urmăriți nu vă va părea rău!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu