sâmbătă, 25 aprilie 2020

Les Miserables un film de la Ladj Ly


Da, este un film care se numește Les Miserables, singura legătură cu Victor Hugo este că se referă la suburbia Montfermeil unde Hugo și-a scris opera acum vreo 180 de ani. 

Montfermeil este un banlieu populat în principal de africani și morala acestui film este că nu oricine ajunge Mbappe! Majoritatea absolută e vai de capu ei.

Regizorul Ladj Ly este un locuitor al acestei suburbii și filmul este un document autobiografic.
Acești francezi locuiesc în niște blocuri degradate. Zona are și un primar, un negru masiv cu un tricou pe care scrie pe spate Le Maire - Primarul. 

Filmul are în centru un echipaj de poliție care patrulează cartierul. Este prima  zi a lui Stephane Ruiz (Damien Bonnard). În echipaj mai fac parte Chris, un golan obraznic și înfipt și Gwada, singurul african al echpajului, crescut în acest cartier.

Incidentul care provoacă povestea din film este un furt. O dubiță de circari țigani vine să reclame domnului Le Maire furtul unui pui de leu. Polițiștii se ocupă de caz și într-adevăr dau pe instagram de o poză cu un puști cu un pui de leu cât  o pisică. Hoțul este un mic infractor african cunoscut, numit Issa. 

Issa fuge și este prins de polițiști, aceștia sunt agresați de ceilalți mici infractori și speriat africanul Gwada îl rănește pe micul Issa. Scena este filmată de un alt puști african care are o dronă care îi îndoc cu care filmează gagici care se dezbracă. Puștiul Issa este salvat de Ruiz, care fuses paramedic și apoi polițiștii se duc la șaormeria lui Salah, un african care îi îndoctrinează pe copii în religia islamică. Salah este convins să dea micro cardul cu care puștiul filmase scena rănirii lui Issa. 

Finalul este extrem de tensionat, toate puștimea se transformă într-o hoardă dezlănțuită care agresează pe toți, inclusiv pe Le Maire.
Gwada este rănit și Ruiz cere ajutor chiar puștiului cu drona. Scena finală este cu Issa având un cocteil Molotov gata să-l arunce și Ruiz care are pistolul îndreptat spre Issa. 

Este povestea tristă a acesor copii care nu au niciun viitor, au de ales între a deveni infractori, hoți, dealeri de droguri sau radicali islamici, poate unul să ajungă un alt Mbappe?

Am văzut un Paris pe care nu mi-aș dori să revăd.

Un comentariu: