miercuri, 1 aprilie 2020

Bourne Identity - roman și filme


Bourne Identity - Identitatea lui Bourne este titlul unui roman de Robert Ludlum pe care am avut ocazia să-l citesc pe la mijlocul anilor 80. Cred că l-am citit într-o zi și o noapte, îl primisem de le un coleg care avea un prieten care ieșea și aducea cărți de afară și citirea lui era sub semnul urgenței dar și a faptului că era foaret captivant.

Robert Ludlum era maestrul thrillerului îaninte de anii 90. Am citit încă vreo câteva romane în original și altele traduse în românește.
Cărțile lui au fost și ecranizate.

Uite că acum vă propun spre vizionare filmele cu Bourne!

Prima ecranizare după Bourne Identity a fost făcută în 1988 având în roluri ptincipale pe Richard Chamberlain și Jaclyn Smith. Actrița Jaclyn Smith era regina filmelor romance combinate cu cele de acțiune și în acea perioadă și am văzut-o în mai multe filme pe video.

Ecranizarea romanului lui Ludlum s-a făcut pentru televiziune în două episoade. Îmi reamintesc că am văzut în mod sigur primul episod, iar ieri, revăzând filmul sunt la fel de sigur că al doilea episod mi-a scăpat!

Acest prim film urmărește în general firul romanului.
Jason Bourne este salvat de un medic după ce a plutit aproape mort pe valuile Mediteranei. Acesta descoperă că avea înfipt sub piele o foită metalică cu numele unei bănci din Zurich, Elveția.
Revenindu-și Bourne nu-și mai aduce aminte nimic, inclusiv numele său.

El pleacă spre Zurich, trage la hotelul Carillon du Lac unde este recunoscut de recepționer care-i scrie și numele Jason Bourne aflînd acum cum se numește de fapt. Apoi merge la bancă unde primește pe baza indicativului numeric o cutie de valori  în care se află un înscris de valoare care arată că are depuși 15 milioane de dolari! Transferă niște bani în contul medicului care l-a salvat și 7 milioane la o bancă din Paris și mai trage și un cash de 300000 de franci elvețieni. Apariția sa în bancă trezește emoție și se încearcă asasinarea sa. Ajuns la hotel el o abordează pe Maria (Jaclyn Smith), o expertă financiară din Canada. Cu ea începe aveturile fiind urmărit prin Europa și mai ales la Paris. 

Ideea este că el trebuia să-l lichideze pe faimosul terorist Carlos. Carlos avea ramificații peste tot și Bourne aproape că-l interceptează, dar ratează în Paris și finalmente, la New York rezolvă afacerea, cu toate că cei din SUA credeau că scăpase de sub control  și doreau și ei lichidare lui Bourne.
L-am văzut pe You Tube și am avut surpriza că era clar vorbit într-o engleză standard și nu am avut nicio dificultate să-l urmăresc!

Ei bine Bourne Identity a suferit o nouă ecranizare în 2002 având în rolurile principale pe Matt Damon- Bourne și pe ajutoarea lui, o hippiotă Maria (Carla Potente).
Acest film este o adanptare liberă a romanului lui Ludlum. Nebuneala începe în acest film în consulatul american din Zurich și este ajutat de Maria să ajungă al Paris în Mini Cooper-ul  acesteia. 

Este alertată CIA, Secția Treadstone care dorește lichidarea lui Bourne pentru că nu și-a îndeplinit misiunea lichidării unui dictator african, care știa lucruri neplăcute de spre implicarea CIA și este pusă în stare de urgență unitatea din Paris.

Penru a fi eliminat Bourne este pusă în acțiune o liotă de asasini profesioniști. Paris devine locul de luptă a acestor asasini cu Bourne, un lunetist îl lichdează și pe dictatorul african. Bourne care părăsește Parisul este urmărit de acest lunetist (Clive Owen) pe care-l învinge Bourne. Cu ajutorul echipamentului acestui asasin Bourne ajunge la locul secret din Paris unde Treadstone avea sediul. Șeful Treadstone ajuns la Paris îi explică motivele pentru care el urmărit, dar și el, la rândul lui este lichidat de un alt asasin, la ordinele unui șef al CIA care dorea să șteargă urmele operațiunii Treadstone.

Filmul se termină cu revederea celor doi pe malul Mediteranei unde Maria închiria scutere din banii dați de Bourne. 

Succesul acestui film i-au făcut pe producători să continue seria Bourne, după adaptările libere ale romanelor lui Ludlum, Bourne Supremacy, Bourne Ultimatum. A existat și un Bourne care nu-l mai avea actor principal pe Matt Damon, dar a fost un eșec și au reluat seria cu un ultim Jason Bourne, tot cu Damon! Evident că aceste filme nu mai aveau nicio legătură cu romanele respective.
Vizionare plăcută!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu