miercuri, 22 aprilie 2020

Fauda - un serial israelian

Îmi amintesc că am urmărit acest serial prin 2015, când a apărut prima oară. Între timp s-au mai adugat încă două serii realizate sub sigla NETFLIX! Am sacrificat vreo trei zile ca să văd tot serialul ore în șir.

Serialul este dedicat acțiunii forțelor anti teroriste din Israel în lupta pentru neutralizarea și anihilarea teroriștilor palestinieni. Observ că serialul a avut succes și este bine cotat.

Numele Fauda înseamnă în ivrit Haos și este semnalul când în acțiunea celulei antiteroriste apare și populație civilă și se crează haos într-o comunitate, oraș.

Prima serie se ocupă cu peripețiile celulei antiteroriste care trebuie să anihileze un terorist arab lipsit de orice scrupule, gata să-și sacrifice propria familie pentru realizarea scopurilor lui descreierate.

Aceleași lucruri se repetă și în a doua serie.

În ultima serie lucrurile, sunt mai complexe, se dorește anihilarea unui terorist palestinian, dar locul acțiunii, care era în mod obișnuit Cisiordania devine acum Gaza o șerpărie îngrozitoare, unde organizația teroristă Hamas stăpânește zona, iar forțele armate israeliene nu pătrund și acționează.

Pentru reușita serialului au contribuit interpretările impecabile ale actorilor principali. În primul rând Lior Raz în rolul lui Doron Kavillio și la fel și unul din superiorii lui Gabi Captain Eyov interpretat de Itzik Cohen.

Doron este un expert antiterrorist, care în prima serie se retrăsese din serviciul activ și îngrijea via personală. Apoi în seria a doua lucra împreună cu tatăl său la o fermă de oi. Tatăl lui Doron ni se spune era evreu din Bagdad cu amintiri frumoase din acel oraș formidabil.
Și aici urmează să fac niște precizări interesante, toți membii acestei celule antiteroriste sunt evrei orientali, semiți cu fizionomii identice cu ale arabilor. Nu găsești prin numele lor rezonanțe germanice ale evreilor așkenazi. După cum am observat fizionomiile evreilor din  Israel este diversă, dar cei din aceste celulele antiteroriste, care se defășoară pe teren în zonele palestiniene seamănă cu arabii și vorbesc perfect limba arabă ca să se piardă în mulțimea arabilor palestinieni. 

Și despre căpitanul Gabi se dau detalii interesante el este după tată libanez și după mamă egiptean, evident de origine evreiască. Gabi este însă nu un ofițer de un rang mediocru, el se pare că este un important ofițer de rang înalt în ierarhia serviciilor secrete, un fel de ofițer de legătură între Mossad și Shin Bet, serviciul intern de securitate. Tipul are informații despre toți teroriștii din țările arabe și nu numai. 

Dacă în primele serii realizatorii sunt timizi și prudenți în   a numi serviciul secret din care face parte celula antitero în ultima serie devine clara că ei sunt din Shin Bet.

Dacă în prima seria și în a doua șeful celulei antiteroriste este un anume Moretti, acesta fiind clar cu fizionomie europeană, nu este implicat în acțiunile pe teren, pentru că l-ar fi trădat figura, în ultima este un alt membru al celulei care are fizionomia de evreu semit din Orient. În fond la origine și evreii și arabii sunt din aceași ramură orientală a semiților. De asemenea împărtășesc același tip de religie austeră. Mahomed profetul s-a inspirat clar din iudaism când a fondat islamismul. 

Acești agenți de teren sunt în fond un fel de James Bonzi. Sunt extrem de bine pregătiți fizic, în ultima serie agentul Doron este infiltrat în comunitatea dintr-o localitate din Cisiordania ca antrenor de box care antrenează pe Bashar, o speranță a boxului palestinian. De asemenea sunt foarte buni mânuitori de armament ușor și acțiunile sunt extrem de rapide și eficace. Ca un amănunt interesant, au acoperire a unui lunetist desemnat să împuște potențialii inamici ascunși. Însă în ultima serie când lunetistul moare în acțiune este înlocuit de un druz, deci un libanez!

Or fi ei cu talente de James Bond, dar de fapt sunt oameni normali cu familii și copii. Doron este înșelat de soție și o părăsește. În seria a doua este o poveste de dragoste a lui Doron cu o doctoriță palestiniană, dar povestea se termină trist. O agentă antitero cu figură de fotomodel oriental se cuplează cu mai mulți colegi din echipă, întâi cu Moretti care moare și apoi cu un tânăr nou venit în echipă. Realizatorii inisistă și asupra laturii umane a acestor agenți, nu este doar acțiunea pură din James Bond, sau Mission Impossible.

În ultima serie acțiunea devine extrem de tensionată pentru că agenții se infiltrează în Gaza care este minuțios controlată de gărzile Hamas și este foarte greu să găsești colaboratori între palestinieni care să fie puncte de sprijin. 

Altă chestie interesantă este că teroriști foarte periculoși sunt omorâți de alți palestinieni, care sunt apoi blestemați să devină la rîndul lor teroriști periculoși.

În fond între ei arabi și evrei nu ar fi o mare diferență, dacă n-ar fi neputința militanților arabi de a-i covârși și alunga pe evrei de pe pământurile pe care și le arogă de drept și asta generează terorismul.
Sunt și arabi conștienți, unul care este demnitar al Autorității Palestiniene își duce fiul care este pe cale să devină terorist și îi arată Israelul și realizările sale și îi explică că aici este o a doua Silicon Valley!
El este conștient că distrugerea Israelului este o prostie și asta este drama realației dintre arabi și evrei.

Am și învățat câteva cuvinte arabe habibi - iubite prieten, yehuda-evreu. 


Recomand acest serial. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu