vineri, 24 aprilie 2020

Bratstvo - Părăsind Afganistanul de Pavel Lungin


Miercuri seara am avut inspirația să dau pe Cinemax2 și am văzut un film extrem de interesant.
Este un film rusesc nou, din 2019, a unuia din cei mai buni regizori ruși ai momentului, Pavel Lunghin (prefer forma fonetică!).

Filmul în original se numește Bratsvo probabil tradus ca Frăția? În distribuirea internațională a fost numit Leaving Afganistan - Părăsind Afganistanul.

Este un film de război, un film realist despre drama retragerii sovietice din Afganistan în 1988.
În film unul dintre personaje întrebat de ce au venit în Afganistan răspunde ca  să contribuie la construirea socialisnului în Afganistan!
Ce eroare tragică și ironică în același timp,  repetată de sovietici după dezastrul bitanic din secolul XIX și repetată imediat și de americanii lui Bush.
Războiul din Afganistan al americanilor este acum cel mai lung război purtat de SUA și care încă nu este încheiat. Acum se fac demersuri de către președintele Trump pentru a-l încheia. 

Revenind la anteriorul război al sovieticilor care a fost o intervenție tipic brejnevistă în această țară săracă unde se inventase un partid comunist care a detronat șahul și a instaurat un regim comunist care nu se putea susține decât prin forța armelor sovietice. Americanii s-au bucurat atunci pentru că sovieticii retrăiau și ei eroarea tragică a SUA în Vietnam. "O să aibă și ei Vietnamul lor" spuneau liderii americani. Și într-adevăr acest război tragic a contribuit și el la slăbirea și prăbușirea finală în 1991 a regimului comunist din URSS.
În scopul subminării ocupanților sovietici americanii vor înarma pe mujahedinii afgani cu rachete Stinger cu care aceștia doborau avioane și elicoptere sovietice, cum se întâmplă în acest film. Și nu știau ce pregătesc pentru viitor!

De fapt subiectul filmului alături de retragerea trupelor sovietice este recuperarea unui pilot sovietic din mâna mujahedinilor talibani, arestat chiar de un copil. Acesta era fiul generalului care este comandantul armatei care se retrage.
Eroii filmului sunt militari sovietici obișnuiți, un ofițer de informații realist, care își dă seama de eroare făcută de conducătorii politici sovietici prin invadarea Afganistanului. 
Acesta împreună cu alte ajutoare negociază recuperarea pilotului. Pilotul are în companie în prizonierat un sergent corupt pus pe căpătuială, care le promite afganilor un aruncător de grenade. Este și asta o obișnuință, corupția endemică în armata sovietică în care totul este de vânzare.

Este printer militari și un reporter de război care ar vrea să înregistreze eroismul militarilor și care laudă inițiativa lui Gorbaciov de retragerea a trupelor din Afganistan.

Apare apoi și tânărul locotenent, campion la greco romane care se bate cu alți militari puși pe jaf.
Tânărul se oferă ostatic alături de un interpret de afgană pentru un armistițiu cu mujahedinii care să permită trupelor sovietice să treacă printr-o trecătoare periculoasă spre teritoriul sovietic.
Pilotul capturat de copil moare prostește, pentru că încearcă să evadeze și este împușcat de același copil folosindu-i propriul pistol. 

Mujahedinii respectă armistițiul, dar generalul ordonă după retragerea trupelor bombardarea satului unde sunt și cei doi ostatici. Ei reușesc să scape cu viață, iar tânărul locotenent îl împușcă pe copilul mujahedin. Parcă vedem în acesta viitorul taliban care n-are nimic de pierdut în lupta cu americanii. 
Ofițerul de informații îi reproșează actul ostil de bombardament făcut de general ca să se răzbune pentru moartea fiului său.

Totul este în acest război lipsit de umanitate, de comportament onest, demască minciuna ideologică care a dus la pierderea inutilă de vieți omenești, de fapt fundamentul ideologiei comuniste.

Este un film realist, lipsit de orice eroism, eroisme din producțiile de război hollywoodiene. Dar și acolo un singur război a fost reprezentat așa cum a fost, fără înflăcărări patriotice, tipice acestor producții: Războiul din Vietnam!

Filmul este parcă o replică la ceea ce se întâmplă acum în Afganistan, când americanii nu au învățat nimic din eroarea sovietică ce a precedat intervenția lor.

Recomand cu cădură să vedeți acest film. 

2 comentarii:

  1. Concluzia e clară în final , spusă de tine , americanii nu au invatat nimic de la ruși iar acum sunt in aceiasi situatie ca rusii. Ce imi este Rusia ce imi este SUA? Pentru ce lupta SUA acolo ? Când erau rusii in Afganistan ( până-n 1988) americanii alimenta cu arme moderne pe combatanții afgani ( si pe semne ca apreciezi...) acum sigur e invers si spui...nenorociții de ruși. In general când comentez un eveniment de război nu trebuie sa ai păreri personale într-un singur sens , trebuie să redai fără păreri subiectiv-personale...Atunci te numești ziarist...tu esti proamerican chiar daca omoară ( colaterale la ei , ailaltă ucigași de război) populația nevinovată...dar de altfel ai scrie ca lumea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unde ai văzut tu atitudine pro americană?
      Am scris că nici rușii nu au învățat nimic de la eșecul britanic, nici americanii de la ce au pățit rușii.

      Ștergere