miercuri, 8 aprilie 2020

True Fiction de Lee Goldberg


Sunt în focul lecturii și ca să mai am o supapă, mai încerc un roman de acțiune, genul thriller!

Am terminat aseară romanul True Fiction al luiLee Goldberg. Este de fapt primul roman din seria Ian Ludlow. Eu am citit anterior Killer Thriller de același autor, care era de fapt al doilea roman al seriei. N-ar nicio importanță ordinea! 
Sunt însă de fapt romane parodice, care parodiază genul thriller.

Personajul romanului este scriitorul Ian Ludlow. Acesta se afla într-un turneu de prezentare a noului său roman de seria Clinton Straker, un agent de tipul James Bond.
Scriitorul Ian Ludlow află cu mare oroare că un avion de pasageri s-a prăbușit peste un hotel în Hawai. Oroarea este accentuată de faptul că tragedia se inspira din sugestiile date celor de la CIA de către mai mulți autori de romane de acțiune, adunați de aceștia la o întâlnire. De fapt cel care se intitula agent CIA era Cross, un fost angajat al agenției americane de spionaj, care fondase o firmă de securitate numită Blackthorn care intenționa să preia acțiunile secrete ale CIA.

Cross nu are niciun fel de scrupul și montează această catastrofă, preluând comenzile avionului prin pilotul automat și prăbușind avionul, după ideea lui Ludlow. 
Ludlow este îngrozit de catastrofă și începe să-i caute pe ceilalți scriitori și află că toți sunt morți în diverse accidente. Atunci el face legătura cu cele întâmplate lui, un accident în care îi explodase bucătăria și faptul că avusese un accident cu bicicleta și mâna dreaptă îi era în ghips.

În Seattle era însoțit de o tânără escortă la librăriile unde dădea autografe, numită Margo French. Aceasta era cântăreață la chitară și plimba câini!
Îngrozit, Ludlow îi povestește lui Margo despre temerile sale care sunt întărite de faptul că un Mecedes fără pilot încearcă să-i calce o face și pe Margo să conștientizeze pericolul.
Totul se petrecea prin faptul că orașul era înțesat de camere video al căror control le aveau cei de la sediul central din Maryland al firmei Blackthorn. Ei controlau toate mijloacele electronice și IT.

Cei doi reușesc să scape și ajung la casa unde Margo avea grijă de doi câini Golden Retriever ai căror stăpâni erau plecați. Cross trimite în Seattle o asasină să-i excute pe cei doi. Dar ca în romane, Ludlow reușește să o omoare cu un vătrai.
Cei doi caută prin casă bani și recuperează câteva sute de dolari. Pleacă spre Nevada unde Ludlow avea un prieten cu singura mașină care era veche din garajul bogătanilor. Acesta era evident un Ford Mustang, ca acela din filmul Bullit cu Steve McQueen în rolul principal.
De fapt romanul este plin de trimiteri la filme, seriale tv, pentru că Ludlow era și scenarist tv. Aflăm că de fapt orice tânără din Los Angeles este o potențială actriță, pentru că aici este Hollwood-ul!

Cei doi ajung la preitenul lui Ludlow, actorul de seriale Mancuso, care era cam nebun. El se refugiase în pustietate de frica guvernului global care era pe cale să preia puterea! Mancuso devenise celebru într-un serial în care era detectiv, dar și plantă! Mancuso își construise un buncăr unde putea rezista idenfinit. 

Cross și Blackthorn dau de Ludlow și Margo după codurile de bare din alimentele cumpărate pentru Mancuso care adora mâncarea nerecomandată, așa numita junk food adorată de tineretul MacDonald's!
Așa că trimit o dronă și distrug hambarele și casa lui Mancuso din pustietate. Ulterior trimit un elicopter cu doi agenți să curețe locul. Cei trei ascunși în buncăr așteaptă elicopterul, îl distrug și capturează agenții veniți din sediul de la Las Vegas. Aceștia spun totul despre patronul lor. Cei trei ajung la Las Vegas, intră în sediul Blackthorn activează computerele și află cine este patronul Cross, care era agentul întâlnit de Ludlow sub numele de Bob!
Părăsesc sediul și Margo trimite un proiectil cu lansatorul de rachete care distruge sediul Blackthorn.

Cei trei pleacă din Las Vegas spre proprietatea din Los Angeles a lui Mancuso. Aici Ludlow plin de idei îi pregătește o ambuscadă lui Cross. 
Disperat de cele comise de Ludlow, Cross îl trimite la LA pe agentul lui special care doborâse avionul. Ambuscada reușește, poliția LA capturează pe asasini și Ludlow îi telefonează lui Cross când aceștia sunt capturați de poliție. Tocmai cînd discuta cu Ludlow la sediul Blackthorn când acolo ajung directorul Healey și asistenta președintelui pregătiți să cedeze acțiunile secrete ale CIA către Blackthorn.

Convins că totul este pierdut Cross se sinucide în fața celor doi. Healey realizează pericolul, asistenta o ușchește rapid. Însă adjuncta lui Cross sezizează că Healey s-a prins de complotul Blackthorn și-i execută pe toți agenții din camera de comandă a Blackthorn și provoacă un incendiu.
Este salvată o singură agentă care mărturisește lui Healey toată afacerea. Healey este hotârât să îngroape totul, discută cu comisia senatorială ca versiunea despre prăbușirea avionului de către niște teoriști islmici să rămână în picioare. Healey preia funcția de director CIA, el fiind anterior numit doar temporar.

În final Ludlow lansează ultimul roman Clinton Traker unde povestește aventurile pe care le avusese. 
Este din nou la Seattle și după o sesiune de mare succes cu autografe pe noul roman este abordat de Healey care îi propune să colaboreze cu CIA, pentru că, vezi Doamne este nevoie și la CIA de oameni cu imaginație!!!!

Carte plină de umor, ironie și acțiune cât încape!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu