marți, 28 aprilie 2020

Homeland - seria a 8-a


S-a terminat difuzarea seria a 8-a a serialului Homeland
Numele și l-a luat de la Homeland Security - agenția americană de protecție a teritoriului după evenimentele de la 11 septembrie 2001. 

În centrul acțiunii acestui serial se află agenta Carrie Mathison (Claire Danes). Personajul care o acompaniază este Saul Berenson (Mandy Patinkin), șeful consilierilor de securitate ai președintelui SUA.

Tema seriei a 8-a este încheierea războiului din Afganistan după 18 ani, cel mai lung război purtat de americani.  Este una din problemele externe pe care încearcă președintele Trump să o rezolve. 

Discuțiile se poartă între partea americană și talibani la Doha, Qatar. Aici un rol important o au și serviciile secrete pakistaneze care coordonează activitatea unor grupuri de talibani prin una din șefele acestui serviciu. 

Carrie tocmai se află la recuperare după detenția la Moscova, consecință a acțiunilor care devoalaseră o periculoasă spioană rusă.
Carrie este solicitată de Berenson să se implice în rezolvarea păcii prin vechile ei relații din Afganistan, unde condusese biroul CIA de la Kabul.

După ce Hakkani (nume real!), șeful celei mai mari grupări de talibani este abordat de Berenson acesta accceptă o negocierile de pace.
Știrea acestor negocieri determină pe președintele SUA să vină în Afganistan și vizitează împreună cu președintele Afganistanului o unitate americană avansată.
La întoarcere eliciopterul se prăbușește/este doborât??!!! de o grupare de talibani.
Fiul lui Hakkani, renegat de tată  își arogă doborârea elicopterului și Gulom, generalul care preia puterea în Afganistan decide execuția lui Hakkani senior.
Unul din agenții colaboratori ai lui Carrie Mathison recuperează cutia neagră a elicopterului, dar este luat prizonier de talibani.
În căutarea agentului american Piotrowski pornește Carrie ajutată de perfidul agent rus Ievgeny Gromov, cu relații printre talibani. Piotrowski este executat de Hakkani junior, dar după multe peripeții Carrie recuperează cutia neagră și ascultă înregistrările care dovedesc că prăbușirea s-a datorat unor defecțiuni tehnice!
Gromov o adoarme pe Carrie și îi fură cutia neagră care de fapt era roșie!

Îndemnat de un iresponsabil consilier războinic de la Casa Albă, vicepreședintele devenit prin moartea președintelui, noul președinte american amenință Pakistanul cu războiul care poate conduce la un război atomic, Pakistanul posedând arme nucleare.

Atmosfera este tensionată și Gromov o șantajează pe Carrie cu numele unui agent adânc infiltrat în informațiile ruse, de pe vremea comunismului. Acesta este în contact doar cu Berenson.  

Și acum se produce marea trădare! Carrie Mathison trădează, cutia negră-roșie este returnată americanilor și conflictul americano pakistanez se oprește.

Așa se încheie acest serial pasionant care ne-a dus mereu prin Asia de Mijloc și Orient.

Este un serial inspirat, culmea tot după un serial israelian! 
Amatorii care au văzut serialul sunt călduros îndemnați să vadă acest serie ultimă, îndeosebi episodul final care este de o tensiune explozivă cu pericolul unui război nuclear și a unei mari trădări.

2 comentarii:

  1. Noroc cu dumneavoastra ca mai aflu si eu ce le mai coace mintea scenaristilor de filme americani care sugereaza prin filme lucruri ce se pot intampla in realitate sau deja s-au intamplat sub ochii nostri, dar noi eram ocupati cu altceva...e interesant, dar, in aceladi timp, ne otravesc starea mentala cu supozitii si temeri exacerbate ca nimic nu e ce pare a fi si tot timpul niste forte ale raului si ale micimii umane ameninta pacea lumii. Prefer sa ma uit la filme de arta gen "Howards end" unde lumea pare de o frumusete aparte, chiar daca sunt presarate si drame...frumusetea acelei lumi e reprezentata de caractere omenesti ideale in interactiunea cu caractere mai joase...ideea fiind ca dand celorlalti ce poti tu oferi mai bun vei obtine de la ei tot ce pot ei oferi mai bun....

    RăspundețiȘtergere
  2. Auzi Jo. Ultimul serial la Homeland nu este cand se face un schimb de spioni iar Carri este predata americanilor leguma ? Cand nu il mai recunoaste pe Berenson ?

    RăspundețiȘtergere