miercuri, 1 decembrie 2021

Palace of Treason de Jason Mathews






















De această carte am aflat de la un cunoscut, care este abonat la Biblioteca Județeană. Este a doua carte din Trilogia Red Sparrow - Vrăbiuța roșie de Jason Mathews. Am aflat astfel că această trilogie care mai cuprinde în afară de primul roman Vrăbiuța roșie și The Kremlin Candidate - Candidatul Kremlinului, toate traduse în românește. Le-am găsit disponibile în original și am citit al doilea volum Palace of Treason.  Citirea în original mi-a dat destule dificultăți, autorul folosește un jargon specific celor care lucrează la CIA. Cartea de față ca și primul volum Red Sparrow are la finalul fiecărui capitol și câte o rețetă dec mâncare. Așa că poate fi folosită în loc de carte de bucate! M-am familiarizat cu denumiri de legume, și plante aromatice,  mărar, chimion, etc. 

Eroina romanului este Dominika Egorova zisă și Vrăbiuța roșie, pentru că absolvise o școală specială de instruire a unor tinere frumoase care vor lucra pentru serviciile de informație sovietice/ruse folosindu-și calitățile de experte erotice!

Dominika tocmai fusese schimbată pentru generalul Korcinoi la granița estonă, între CIA și SVR. Însă pe podul unde s-a făcut schimbul Korcinoi este împușcat de un snaiper rus. Asta o face și mai pornită împotriva regimului din Rusia și a dictatorului Putin. Pentru că Putin este unul din personajele acestui roman. 

După ce este deținută la Lefortovo și interogată este eliberată, avansată căpitan și integrată în Serviciul de Contrainformații KR al SVR, securitatea externă rusă. 

Plecată în misiune la Paris îl agață pe fizicianul iranian Jamshidi. El era unul din responsabilii programului iranian de îmbogățire a uraniului pentru bombe prin ultra-centrifugare. Jamshidi era angajat din partea Iranului la Agenția de Energie Atomică Viena. Tipul era înamorat de Udranka o prăjină sârboaică de 1,80 m, el fiind de 1,6 m înălțime! Tipul era pe deasupra și bețivan, fără respect pentru rânduielile mai noi venite din Coran.  Dominika începe șantajul și-l face pe Jamshidi să destăinuie secretele iraniene unei puteri prietene Rusia ca să-i ajute, zice-se! În acest scop este ajutată de Nate Nash venit de la Atena, care pozează în fizician rus. Dominika obține date secrete privind noua sală de centrifuge proiectată de Jamshidi care trebuie să aibă o podea antiseismică care să nu afecteze îmbogățirea uraniului din cauza cutremurelor frecvente din zona secretă de la Natanz. Aceste revelații o fac pe Dominika să fie invitată la Kremlin de însuși Vladimir Putin. 

Dominika avea ca adversar feroce pe piticul Ziuganov (numele șefului comuniștilor ruși!), șeful KR, căreia îi era subordonată. Putin și un acolit pun la cale intermedierea afacerii cu podeau antiseismică, ea se făcea în Germania și va fi cumpărată de ruși, pentru că Iranul era sub embargou. Se decide ca afacerea să fie făcută pe două căi, direct cu Jamshidi de către Dominika și de către acolitul lui Putin și Ziuganov. Ca să o elimine pe Dominika, Ziuganov îl denunță pe Jamshidi securității iraniene ca lucrând pentru o agentă din Israel. Ziuganov montase și la Paris o agresiune, dar Dominika nu numai că este frumoasă, știe să se și bată!

Revenind la Viena cu Nash, amantul ei de la CIA ajung la apartamentul Udrankăi, și ea fost Sparrow în școala din Rusia. Însă dau de ea și Jamshidi omorâți de iranieni. Iranienii îi direcționează spre malul Dunării unde să fie executați, dar reușesc să scape. 

Revenită la Moscova, Dominika este dotată de CIA cu un sistem de transmisie ultra secret furnizată de tânăra agentă CIA Hannah, antrenată și pregătită de Nash, carte nu scapă ocazia și o ...fute! Rețineți expresia frustă, pentru că autorul folosește tot felul de expresii rusești în transcriere anglo-saxonă. Una dintre ele este Pizdets! Asta mi-a amintit de basarabeanul Vakulovski care a scris un roman intitulat Pizdeț, expresie slavă, adoptată și în românește!

Pe de altă parte acțiunea se mută la Washington, unde un lucrător CIA, Angevine trădează. Acesta e cu origini franțuzești, probabil ca să fie un fel de semn de întrebare, că nu-i american pur la origine? Tipul se oftică de faptul că nu a fost promovat șef și are nevoie de bani. Folosind a acțiune a armatei americane de induce serviciile ruse el transmite documente secrete Rusiei. Pentru a contacta pe ruși direct ajunge să o contacteze pe cea mai bună agentă rusă Zarubina, zisă și Croitoreasa. Dominika află de acest trădător de la Pletnev, adjunctul lui Ziuganov pe care îl sedusese după metodele Sparrow!

În același timp la Atena un general rus în vârstă trădează și el secrete către CIA sub numele LYRIC. Dominika este trimisă la Atena să facă investigații. Nash care îl manipula pe general îl convinge să fugă în America. CIA decide ca Dominika să trimită semnale la Moscova cum că generalul este suspect, el fiind trimis în America. Dar generalul este suficient de tembel să creadă că Rusia îl vrea promovat și pleacă la Moscova cu primul avion. 

Angevine și Zarubina sunt interceptați de FBI, Angevine scapă la Paris și Zarubina moare. Angevine aflase de numele trădătoarei Dominika. La Moscova Ziuganov este din ce în ce mai convins că Dominka este trădătoarea și-șl torturează pe Pletnev adjunctul care mărturisește că era amantul Dominikăi și că-i spusese lucruri secrete și Ziuganov îl omoară și pleacă cu primul avion la Paris.

Aprecierea față de Dominika crește în ochii lui Putin. Mai ales că la sugestia CIA ansamblul făcut în Germania pentru podeaua antiseismică să fie expediat prin canalele din  Rusia și pe Volga spre Marea Caspică și apoi spre Iran, în așa fel ca acest transport să nu fie controlat pe mare trecând de exemplu prin Canalul Suez. Podeau fusese deja aranjată de agenții CIA în colaborare cu agențiile secrete germane să provoace un dezastru centrului de îmbogățire al uraniului din Iran. Dominika intră în cercul intim al lui Putin. Și cu toate acestea ura față de mogulii corupți ai lui Putin crește.  Este invitată la un palat al țarilor de la Sankt Petersburg și primește însărcinarea de la Putin să-l execute pe Ziuganov și să scape de Angevine la Paris, într-o conversație cu suport erotic. Putin îi promite și postul lui Ziuganov!

Dominika ajunge la Paris dă de Ziuganov și după o luptă în care este grav rănită de Ziuganov îl împușcă în cap. Angevine murise lovit de un bateau mouche pe Sena.

Finalul este deschis, Dominika era promovată ca șefă a Direcției KR. Ea care era o agentă a CIA! Este romanul care descrie viața cercului intim al lui Putin într-un lux exorbitant în timp ce rusul obișnuit duce o viață dificilă. 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu