vineri, 24 decembrie 2021

Tânărul Stalin - Young Stalin de Simon Sebag Montefiore




















Simon Sebag Montefiore este un respectabil istoric britanic. Familia sa are financiari și bancheri de prin secolul XVIII. Sunt evrei de origine sefardă Montefiore putând fi echivalat la așkenazi cu Bloomberg. 

Sebag recidivează cu această carte, după ce a scris și Stalin Curtea Țarului Roșu, pe care am citit-o Stalin Curtea țarului roșu. De ce l-a interesat pe Sebag Montefiore personalitate lui Stalin? Din Povestirile din Odessa ale lui Isak Babel apare la un moment dat și un odessan din familia Montefiore, deci legături cu englezii Montefiore? 

Oricum efortul de documentare a fost uriaș. De ce m-a interesat Stalin pe mine? Pentru că spre deosebire de celălalt monstru al secolului XX, acțiunile lui Stalin au afectat România Mare. Chiar dacă ungurii au obținut vremelnic Transilvania de Nord, Basarabia și nordul Bucovinei nu mai sunt în granițele României. din cauza lui Stalin! De asemenea sunt născut și am trăit până la 40 de ani în regimul comunist clocit de Lenin și Stalin. 

Stalin s-a născut în familia Djugașvili din Gori, Georgia. Mama era casnică și se numea Keke, iar tatăl era Beso, un cizmar alcoolic. Stalin a crescut într-o atmosferă de violență specifică epocii, a suferit diverse accidente o mână era semi paralizată. A urmat cursurile Seminarului din Tiflis, dovedind o inteligență ieșită din comun. Stalin  a fost un autodidact, citea foarte mult, a devenit marxist în Seminar. Studia și limbile străine germană și engleză. A fost poet, jurnalist și ideolog remarcându-se prin articolul privind naționalitățile din Imperiul Țarist. Dar activitatea sa de activist bolșevic a fost începută prin jafurile armate împotriva băncilor din Tiflis (Tbilisi), Batumi și Baku. Cu această ocazie am aflat că marile rafinării din Batumi unde ajungea conducta de petrol de la  Baku și cele din Baku erau în proprietatea familiilor Nobel și Rothschild. Din banii din petrol Alfred Nobel frate cu proprietarii suedezi a putut finanța Premiile Nobel. Rothschild și-a vândut participațiile lui Shell Oil și olandezului Deterding care a avut și rafinăria Astra din Ploiești. Asta explică viața decentă din exil a lui Lenin, care l-a apreciat pe acest tânăr Stalin  care îi făcea rost de bani. Pentru activitate revoluționară în 1905 și apoi în alte situații Stalin a fost trimis în exilul siberian. Ultimul loc de exil din care a plecat taman când a început Revoluția democratică din februarie 1917, era lângă Norilsk, la Cercul Polar unde Stalin a construit ulterior un imens lagăr de concentrare al Gulagului, pentru exploatarea rezervelor de nichel. Stalin a trecut prin două căsătorii, prima cu Katerina cu care a avut un băiat Yakov, care a murit de tuberculoză și cu Nadia Alilueva cu care a avut pe Vasili și Svetlana și care s-a sinucis. Era afemeiat, a avut multe legături, în exil s-a încurcat cu două siberience cărora le-a turnat câte un copil. Numele lui conspirativ Stalin vine de la la o amantă pe care o chema Stal și apoi că suna bine, a oțel și-a ales acest nume cu care se semna. Îmi amintesc că circula minciuna propagandistică că ar fi fost rezistent la bătaie, la lovituri de cnut, că era de fier! Tromboneală!

Stalin a  călătorit înainte de Revoluția din  1917 la Londra, la Viena și la Cracovia la diverse congrese. A devenit redactorul și editorul gazetelor bolșevice. Nu era un orator strălucit precum Troțki, dar vorbea simplu și pe înțelesul tuturor. 

Dacă vorbim de Stalin vorbim și de Lenin. Lenin este ideologul bolșevismului o ideologie comunistă, care după opinia mea deviază de la marxism și social democrație. Lenin vorbea de dictatura proletariatului, dar disprețuia muncitorii și țăranii. De fapt era adeptul unei societăți secrete de revoluționari de profesie, care să conducă destinele Rusiei și ale lumii. După cum  se știe Lenin a venit la Petrograd cu ajutorul Germaniei care spera să zdruncine definitiv Rusia și să o scoată din război. Această stipendiere și sprijin german era să-i coste pe bolșevici extincția în iulie 1917 când au vrut să declanșeze insurecția, dar guvernul provizoriu Kerenski, după revelarea legăturilor trădătoare ale lui Lenin cu Germania a început să-i aresteze pe bolșevici și să-i distrugă. Lenin s-a ascuns în Finlanda.

Sebag Montefiore descrie și Marea Revoluție din 25 Octombrie care era să dea chix din cauza proastei organizări, a beției soldaților armatei roșii, care au ajuns la Palatul de Iarnă și au jefuit vinul țarului. Lenin a sosit exact când totul era pregătit. Aici îmi amintesc cum propaganda spunea cum muncea el la Smolnîi pentru pregătirea insurecției și luării puterii, minciună gogonată. Însă datorită încrederii lui nezdruncinate militari bolșevizați au arestat guvernul provizoriu Kerenski și au instaurat statul bolșevic. El nu a mai acceptat pe Menșevici și pe eseri (socialist revoluționari) și bolșevicii au guvernat singuri, instituind teroarea împotriva burjuilor. Împotriva unor aprecieri eronate Sebag Montefiore argumentează că stalinismul nu a fost o deviere de la leninism, ci continuarea lui. Regimul stalinist are ca izvor leninismul, teroarea instituită de Lenin cu înființarea CEKA instituție care a executat pe toți dușmanii adevărați sau inventați ai revoluției bolșevice. La Stalin a contat și educația lui seminaristă, astfel ca dușmanii să fie mântuiți recunoscându-și erorile. Mult a contat și konspirația, acțiune secretă a militanților bolșevici în regimul de teroare declanșat mai ales în perioada Marii Terori, a Epurării de care nu au scăpat nici rudele sale apropiate. Se pare că Stalin era paranoic și la un moment dat a văzut în jurul lui doar dușmani. În acea perioadă au fost executați un milion jumătate de oameni, în majoritate erau membri de partid bolșevici. Cu totul au fost uciși la ordinul lui Stalin 25 de milioane de cetățeni sovietici. 

Regimul comunist a fost instaurat și în Estul european cucerit, în România, Bulgaria, Polonia, Ungaria și Cehoslovacia. La noi au pus mâna pe putere niște marionete ale lui Stalin. Dacă Lenin și Stalin aerau intelectuali, la noi liderii comuniști erau niște gangsteri patibulari. Dej care a declanșat teroarea împotriva elitelor românești era măcar muncitor, dar acoliții erau niște imbecili semianalfabeți cu un  orizont intelectual limitat, cum a fost Ceaușescu, care nici măcar muncitor  nu a fost, a fost doar un ucenic cizmar prost, cu un vocabular limitat și defecte de vorbire. Totuși acest specimen a dispus de România timp de 25 de ani, continuând politica stalinistă de industrializare forțată care a condus la falimentul României, la foamete și frig.

Am preferat versiunea originală în engleză, pentru că volumul despre regimul stalinist Stalin - Curtea Tarului Roșu a fost extrem de prost tradus.



Un comentariu:

  1. Analiza corecta,recent am citit despre el,un tip diabolic de o cruzime care depaseste tot ce stim despre rautati...( daca Stalin nu ar fi facut genocidul cu evreii l-ar fi depasit la cruzime...)

    RăspundețiȘtergere