joi, 9 decembrie 2021

Haffner la Filarmonica Pitești





A venit și ultimul concert al Filarmonicii Pitești din acest an. Pentru că ultimul concert în program este cu muzică ușoară și, cică și de Crăciun.

Titlul dat concertului de azi nu acoperă programul. Pentru că în prima parte s-a desfășurat Concertul pentru vioară și orchestră nr.1 în sol minor op.26 de Max Bruch. Este după unii cel mai celebru concert de vioară, cântat de toți virtuozii acestui instrument. 






În această seară solistul a fost tânărul și talentatul Valentin Șerban câștigător al Concursului Internațional Enescu 2020-2021. Și a fost o reală surpriză, pentru că interpretarea acestui violonist a fost probabil una dintre cele mai bune auzite de mine al Filarmonica Pitești. Dar nu numai vioara lui Șerban a sunat foarte bine, ci și orchestra condusă de dirijorul basarabean Traian Ichim. Parcă lipsa panourilor, care despărțeau coardele de suflători erau vinovate pentru sunetul prea strident la suflătorilor? Sala a fost entuziasmată de interpretare și Valentin Șerban ne-a oferit un bis din Bach. Asta am aflat-o când am mers în culise să-l felicit pe violonist, dar și pe dirijor. Ambii au legătură cu Universitatea din Brașov, Valentin Șerban este absolventul acestei universități, unde Traian Ichim este cadru didactic.




A urmat apoi Simfonia nr. 35 în re major Haffner de Mozart. Este una din cele mai bune simfonii mozartiene, supranumele amintește de Serenada Haffner, prima compoziție dedicată acestei familii din Salzburg, Haffner senior a fost primarul acestui oraș, și Mozart a compus o serenadă Haffner dedicată fiicei lui Haffner cu ocazia măritișului. Simfonia a fost comandată cu ocazia înnobilării lui Haffner junior. Inițial a fost o serenadă și a fost trimisă tatălui lui Haffner pe bucăți. Ulterior a fost reluată și transformată în simfonie și prezentată la Viena în1783. Greșit în programul de sală se spunea că simfonia ar fi fost o prelucrare a precedentei serenade Haffner!

Interpretarea orchestrei Filarmonicii Pitești condusă de Traian Ichim a fost superioară și a fost îndelung aplaudată.

Frumos final de stagiune!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu