luni, 27 decembrie 2021

Aproape totul despre Virgil Ierunca de Alexandra Florina Mănescu















Tânăra profesoară Alexandra Florina Mănescu născută în 1990 s-a hotărât să scrie o teză de doctorat despre Virgil Ierunca sub direcția lui Nicolae Manolescu. Acestă tânără nu a avut ocazia să o asculte pe Monica Lovinescu și pe Virgil Ierunca. Dar se pare că personalitatea acestui mare literat și conștiință românească a fascinat-o. 

Doctoratul s-a transformat într-o carte apărută la Editura Cartea Românească. Cred că ar fi meritat un suport tipografic mai bun, hârtia este de slabă calitate, sunt fotografii care abia se văd. 

Pentru mine este ceva special Din momentul în care m-am mutat la Pitești în toamna lui 1974 am devenit un ascultător constant al Europei Libere și în special al emisiunilor culturale ale doamnei Monica Lovinescu și ale lui Virgil Ierunca. 

Virgil Untaru care și-a luat numele literar de Ierunca s-a născut la Lădești, Vâlcea în 25 august 1920. Autoarea face o investigație amănunțită la viața copilului, adolescentului, liceanului și studentului Virgil Untaru. Pseudonimul vine de la pasărea de mărimea unei potârnichi, cioară care trăiesc în zonele montane. 

Virgil Untaru este fiul unor oameni simpli, țărani din Lădești. A început școala în Lădești, apoi gimnaziul și liceul la Lahovari în Râmnicul Vâlcea,  însă bacalaureatul l-a dat la Liceul Spiru Haret în București. A urmat studiile de literatură la Universitatea București terminându-le în 1943, dar licența o amână și o dă în 1946. 

A devenit un jurnalist în presa de stânga, mai ales cu studii de literatură franceză. Virgil Ierunca a fost evocat din vremea războiului de către Marin Preda în Viața ca o pradă, carte memorialistică privind debutul scriitorului. Vă închipuiți ce șoc a fost pentru mine în acea vreme să citesc despre Ierunca, opozant vehement și visceral al comunismului. A fost și aroganță și o confruntare a celui mai important prozator postbelic. Ierunca, spune Preda l-a întrebat dacă și-a început studiile universitare, dispus să-l ajute și Preda mărturisește că are doar patru ani de școală normală. Deci Marin Preda nu are studii universitare, dar se miră că este mult mai cunoscut în cultura română decât Virgil Ierunca. Este simplu! Marin Preda este cel mai important prozator român postbelic. Virgil Ierunca este un mare jurnalist cultural, trăind în exil la Paris și cunoscut în cercurile literare românești, pentru că verdictele lui est -etice cum spunea soția lui Monica Lovinescu erau definitive și se ținea cont de ele! 

Ierunca pleacă în 1947 în Franța la Paris, la o bursă și rămâne definitiv acolo. Devine jurnalist la Radio France secția română și apoi la Europa Liberă. Se căsătorește în 1951 cu Monica Lovinescu, fiica lui E Lovinescu și al Ecaterinei Bălăcioiu. De verdictele lor privind viața literară românească se ținea cont în România. Ierunca avea cuvinte grele pentru toți sicofanții culturali, culturnicii români. Anticomunismul lui visceral a atras ura securității românești care urmărea să-l reducă la tăcere. Monica Lovinescu a fost bătută de niște derbedei plătiți de secu.  

I s-a reproșat că nu are o operă. Eu cred că dacă i s-ar aduna cronicile literare, nu ar avea de ce să nu fie un critic literar important române. El rămâne un reper important în continuare. A decedat în 2006, iar Monica Lovinescu în 2008. Prin zbaterile autoarei, responsabili locali au dat numele Liceului din Lădești ca Liceul Teoretic Virgil Ierunca Lădești. Se așteaptă și aștept să ne plimbăm pe bulevardele din București Monica Lovinescu și Virgil Ierunca cum își dorește Gabriel Liiceanu. 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu