miercuri, 8 decembrie 2021

Doom - Apocalipsa de Niall Ferguson


Niall Ferguson este unul dintre cei mai importanți și interesanți istorici contemporani. Scoțian la origine, cu studii la Oxford, profesor la Harvard, London School of Economics și altele.  Are câteva cărți care sunt referințe contemporane.  El s-a focalizat pe istoria economică a Marii Britanii și a SUA. 

Acum cu pandemia Niall Ferguson a avut timp să scrie o carte dedicată în primul rând epidemiei de covid 19. 

Și cartea numită Doom - Politics of Catastrophe face o trecere în revistă a marilor catastrofe care au lovit omenirea. 

Vorbind de mari epidemii se refere la Ciuma neagră de la mijlocul secolului XIV care a afectat întreaga Europă. Culmea că și această epidemie venea tot dib China adusa la Caffa în Marea Neagră și apoi răspândită de navele genoveze în Italia și întreaga Europă. 

Sau Gripa Spaniolă care a apărut în finalul Primului Război Mondial cu mai multe victime decât războiul propriu zis.  Ferguson face o remarcă interesantă, nici Ciuma Neagră, nici Gripa Spaniolă nu au oprit desfășurarea Războiului de O Sută de Ani, sau Războiul Civil din Rusia condusă de Lenin. 

Ferguson vorbește și de alte epidemii cum a fost cea din preajma Celui De-al Doilea Război Mondial Poliomielita care a dus la multe victime în America, este și un roman de Philip Roth și care a condus la inventarea unui vaccin care a prevenit această boală. 

Ferguson mai vorbește și ce o epidemie de gripă ce a avut loc în 1957 în SUA , dar care nu a afectat desfășurarea activității normale. 

Multe din aceste epidemii provin din China, cum este și SARS COV2 din acuza alimentației mai ciudate din această țară. Vectorul care a răspândit această boală este traficul aerian. Din Wuhan au zburat cu avioanele în toată lumea persoane infectate care au răspândit această boală. 

Ferguson analizează și modul defectuos în care s-a gestionat epidemia în SUA și în Marea Britanie, față de țări mai mici. 

Interesant că Ferguson apreciază felul în care a gestionat Trump relația cu China , declanșând al Doilea Război Rece, însă recunoaște că Trump a gestionat pandemia extrem de prost.  Fapt care adus și la pierderea alegerilor din noiembrie 2020. Dra cartea  a apărut înainte de acest eveniment. 

Ferguson face și o analiză a romanelor SF care prevăd catastrofe care conduc la extincția rasei umane, la pandemii și alte catastrofe. de asemenea subliniază că revoluția tehnologică și Inteligența Artificială poate duce la apariția unui nou totalitarism. Într-adevăr dacă te uiți la filmele de mare succes de anticipație precum Războiul Stelelor, sau mai nou Dune, viitorul ar fi al unui imperiu de tip feudal. 

Concluzi este că istoricii nu pot prevedea viitorul și nici guvernele. Tot timpul pot apărea evenimente neașteptate categorisite ca lebede negre - Nicholas Taleb., sau rinocerul alb sau dragon king - dragonul rege. 

Cartea a apărut și în traducere românească sub numele de Apocalipsa.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu