joi, 2 decembrie 2021

Balada la Filarmonica Pitești














În această seară programul propus s-a numit Balada. În cinstea Zilei Naționale a României prima parte a fost dedicată unor piese muzicale românești. 


Prima piesă din program a fost Jocuri populare românești din Transilvania de Constantin Silvestri în interpretarea orchestrei Filarmonicii Pitești conduse de Alexandru Ganea, o veche cunoștință a noastră care a funcționat ca dirijor al Filarmonicii Pitești. 


A urmat invitatul serii violonistul Florin Croitoru. Acesta a interpretat două balade:

Balada pentru vioară și orchestră de Enescu și

Balada pentru vioară și orchestră de Ciprian Porumbescu. 

Dacă prima Baladă nu este prea cunoscută publicului, Balada lui Porumbescu este mult mai cunoscută și cântată. Probabil pentru dramatismul ei. Interpretarea violonistului Florin Croitoru a fost fără cusur! Ca de altfel și acompaniamentul orchestrei conduse de Alexandru Ganea.

În parte a doua a urmat Simfonia  a 5-a Reforma de Felix Mendelssohn Bartoldy. Această simfonie are o istorie în spate. Tânărul Mendelssohn evreu trecut la luteranism a decis ca să-și arate respectul pentru această credință care aniversa 300 de ani de la Confesiunea de la Augsburg din 1530 prezentată în fața împăratului Carol Cvintul. Așa că a început lucrul la această simfonie care nu a terminat-o la timp. Se spune că au existat și prejudecăți antisemite. Ea a fost interpretată prima oară al Berlin în 1832. Simfonia a primit acest prenume de Reforma de la sora lui, Fanny. Următoarea interpretare a avut loc abia după 20 de ani de la moartea compozitorului. Are o primă parte de solemn funebră, apoi mai sprințară și în final este solemnă. 

Interpretarea orchestrei conduse de Alexandru Ganea a realizat o bună interpretare a acestei simfonii, viu aplaudată de melomanii prezenți.

Am să postez niște poze cu mine, că tot nu mai pot să mă pozez cu soliștii acum în pandemie.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu