vineri, 12 noiembrie 2021

The Tower sau despre rasism


Rasismul este o problemă serioasă, vezi Black Lives Matter. Dar cum este cu rasismul în țara mamă a Americii, Marea Britanie, Anglia? Subiectiv, pentru mine cea mai puțin rasistă țară din Europa îmi pare Portugalia, prima țară colonizatoare a Africii, dar și Anglia, cea mai mare putere colonială a lumii.

Și serialul The Tower tratează această problemă sensibilă. Și nu e vorba despre negri, ci despre noi emigranți veniți din zona arabă, care este într-o situație teribilă. În loc ca acești nefericiți să migreze spre prosperele țări din Golf, ei dau năvală spre Europa. Cu consecințele care decurg. Unii vor să se integreze, alții se radicalizează și vor să arunce în aer țara care i-a primit. 

The Tower este povestea tristă a unei adolescente libiene și a unui polițist englez, stil John Bull, adică gras care sunt morți, prăbușiți de pe un bloc de 20 de etaje din Londra. Un copilaș de 7 ani luat ostatic de tânăra libiană este salvat de o tânără polițistă mulatră. Totul este de neînțeles și o polițistă de la Omucideri investighează cazul.

Totul pornește de la reclamațiile care le face o doamnă, mama băiețașului, englezoaică get beget care își reclamă vecinul libian, tatăl adolescentei, care primise azil pentru că ajutase pe britanici în acțiunile din Libia. Polițistul gras împreună cu tînăra polițistă mulatră cercetează reclamația și problema este acuzația tinerei libiene că polițistul alb și gras este rasist și acuză pe azilanți că ar fi teroriști. 

Polițista de la omucideri încearcă să investigheze cazul dar, tânăra polițistă mulatră dispare și nu lămurește cum s-a întâmplat tragedia. Ce este interesant că această polițistă mulatră este bine integrată, nu sunt prejudecăți rasiste, apar și alți polițiști negri, arabi. Mai apar și un proxenet cu nume unguresc și o prostituată victimă care se numește Cosmina Baicu! Suntem în Marea Britanie de azi cu amalgamul etnic și rasial a fostei mari puteri coloniale, cu Brexit și tot ce incumbă asta. 

Cazul se rezolvă, dar estre complicat și cel mai rău rezultă că sunt prejudecățile. Și această mini serie te pune pe gânduri!


21 de comentarii:

  1. Ce ma deranjeaza la tine si nu numai la tine este felul in care vorbesti de colonizatorii de Portughezi asupra Africii si de " marea colonizatoare" a lumii ,Anglia cu niste cuvinte de aproape de lauda . Mai ai un pic si ii feliciti ca au tinut sub talpa lor o suta de ani sute de tari ale lumii nu ca sa-i instruiasca in a invata limba engleza si a le face strazi asfaltate ci a le lua toate bogatiile subterane ale Africii : aur,argint,diamante ,carbune,lemn etc si sa nu uitam de Belgia care a avut cca 70 de ani sclava tara Congo ,cand in Belgia conducea ca un tiran un rege avid de putere si bani care pe timpul lui de colonizare a ucis cca 10 milioane de oameni. Unde se scrie mai des despre asta ? Niciunde,in treacat daca te uiti pe Wikipendia dar de rusi auzi mereu ce " prapad au facut ei " iar cand faceau ei prapad toata Africa ,insule,peninsule,nu le mai enumar erau sub talpa grosolana a : Angliei,Frantei,Portugaliei ,Belgiei etc...Am mai spus si repet,nu am nici o simpatie pentru rusi,dar chiar de loc dar nimeni nu vede clar prapadul facut de belgieini in Congo dar pe rusi da,parca ei ar fi avut sub talpa tarile lumii si nu Anglia. Sa nu imi spui ca erau alte timpuri ca Congo si multe alte tari africane s-au eliberat de sub sclavia engleza si nu numai,pe rand dupa al doilea razboi mondial.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ESte foarte adevărat prăpădul colonial făcut de belgieni în Congo, dar uite Lukaku este un mare jucător belgian și nu numai el este de origine africană. Colonialismul a însemnat multe victime, jaf, dar și încercarea de civilizare a acestor colonii. N-au prea reușit și acum se omoară ca niște sălbatici între ei. Nu mai e nevoie de colonialiști. Să nu vorbim de colonialiștii ruși, uite ce au făcut din Basarabia și Bucovina de Nord! Am vorbit despre portughezi și englezi pentry că ai au foarte mulți descendenți a foștilor suspuși din colonii și societățile lor sunt cel mai puțin rsiste, spre deosebire inclusiv de noi, vezi țiganii.

      Ștergere
    2. Rusia ne-a afectat direct, pe noi! Asta e diferenta si de peste 200 de ani ne-a batjocorit. Eu sunt basarabeanca dupa tata si daca ati sti ce marsavi sunt rusii, nu v-at mai repezi sa criticati tarile din vest, care, macar nu au declarat vreodata ca s-au dus sa aduca prosperitatea, egalitatea si fericirea sociala, cum s-a laudat URSS-ul ca va face...am fost la Washington si taximetristul care m-a dus la hotel se lamenta(fiind el emigrant din Senegal) ca ce disperate a fost pe ei cand au auzit ca a cazut URSS, ca ei sperasera ca URSS va aduce si la ei comunismul si vor trai bine, etc...Deci asta s-ar fi intamplat, URSS-ul ar fi pus laba pe tarile din Africa, preluand resursele lor...In lume asta e ce domina: lupta pentru resurse. Noi, romanii, avem ce avem cu Rusia, pentru ca ne-au bajocorit si nu am putut cracni!!! Si nici acum Romania nu e altfel decat vasala Rusiei dar vopsita in tara UE, pentru ca tara e intesata cu agenti de influenta ai Rusiei si in institutiile euro-atlantice rusii si-au trimis agentii sa submineze tot ce pot, aparand ca romani, dar sunt vanduti rusilor!!! Tarile din vest au fost nemiloase si au luat cu japca bogatiile altora, pentru ca asa e omenirea, o jungla. Pana una alta, totusi, noi am suferit direct si din greu din cauza Turciei, Rusiei si Austro-Ungariei.Pentru simplificare.

      Ștergere
  2. Asemenea filme fac parte din propaganda de altfel bine camuflata a proimperialismului. Imperii au fost si sunt. Mai rau este ca vor fi in continuare. Nu poti sa ridici in slava preocuparile imperiilor de a vopsi consecintele imperialismului in niste chestii de morala politica , umanism sau ce mai stiu eu ca este. Imperialismul este o consecinta fireasca a naturii umane conform careia cel care este puternic militar il subjuga pe cel slab si ii ia totul lasindu-i doar un minim de subzistenta. Apoi urmeaza vopseala faptelor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Comentatatorii n-au prea înțeles ce am scris.
    Aici vorbesc despre felul în care sunt priviți foștii supuși din colonii în fosta metroopolă. Problema cea mai complicată este cu islamicii care au cele mai mari probleme de adaptare la societatea occidentală pe motive religioase. Vezi în primul rând Franța și Belgia care a adus marocani la muncă pe motive de limba franceză.

    RăspundețiȘtergere
  4. Gresit total.
    Marocanii , libienii si algerienii din Franta au venit in 1944 pentru ca ei , cei 100.000 de soldati ai lui De Gaule , au fost toata armata de eliberare a Frantei .
    Nu ma refer la ofiteri si cei scosi in fata care erau toti francezi. Asta este dovada de ipocrizie a Frantei dar istoria a inghitit-o si pe asta. Algerienii dupa ce Algeria a obtinut independenta si-au triplat efectivele in Franta pentru ca administratia imperiului francez in Algeria se facea prin niste bastinasi care stiau ca revolutia ptr independenta le ia capul.
    Nu stiu cum cazi tu in plasa unor idiotenii pe care nu trebuie sa fii prea destept sa intelegi ca sunt niste idiotenii.
    De ex asta cu rasismul de azi care este NO RASISM. Pai cei care iau sclavit pe africani sute de ani, aceia au fost rasisti si tot ei sunt si astazi. Numai ca excrocheria acestei Vest Europa si SUA avea nevoie sa bage in tarboaca rasismului cit mai multa lume ca sa nu reiasa ca cine este adevaratul promotor al rasismului. Vezi doamne toata lumea este rasista.
    Pai cu ce spui tu inadaptilitatea arabilordin motive religioase.
    Alta timpenie.
    Ma joe tu nu stiai ca acum 800 de ani cei mai civilizati erau chinezii , indienii si arabii ? Neam dus noi eropenii peste ei i-am invrajbit cit am putut , iam omorit si mai mult , iam jefuit pina la pielea goala , si i-am tinut in inapoiere pina cind am invatat de la ei ca nu este sanatos sa iti stergi mucii de la nas cu mineca hainei , ca este bine sa te mai si speli pe tot corpul , ca daca este bolnav e bine ca societatea sa aiba un spital in care sa te tratezi , ca e bine sa te caci intrun vas cu apa pe care imediat sa o arunci la o groapa astupata , . Am invatat algebra de la ei . Am invatat chimia de la Chinezi si cite si mai cite neau data civilșizatia asiatica. Ghinionul lor a fost ca o adunatura de popoare necivilizate -europenii - iau invadat.

    RăspundețiȘtergere
  5. JOE ce parere ai despre cei mentionati in cele ce urmeaza ?
    Abū ‘Alī al-Husayn ibn ‘Abd Allāh ibn Sīnā al-Balkhī (persană ابوعلى سينا/پورسينا Abu Ali Sina sau numele arab: أبو علي الحسين بن عبد الله بن سينا; deseori numit Ibn Sina sau latinizat Avicenna) (n. 980, d. 1037) a fost filosof, scriitor, medic și cercetător al naturii șiit de origine tadjic . A fost interesat de mai multe domenii, printre care astronomia, alchimia, chimia și psihologia. S-a născut la 7 august 980, la Afshéna, lîngă Buhara în Persia (acum în Uzbekistan) și a murit la Hamadan, în Iran, în august 1037.
    Era denumit de arabi, „al treilea Aristotel”.
    Kitab Al Jabr wal Muqabla parintele algebrei si al geometriei

    RăspundețiȘtergere
  6. Din cultura mea stiu ca teorema cosinusului a fost utiluizata de egipteni la diversele constructii inclusiv piramidele.
    Prima racheta de fapt mai mult tun a fost faurita si utilizata de chinezi la secolul 5 dupa Cristos.
    Prezervativele femeiesti erau utilizate de femeile chineze ce doreau mentinerea in atentia barbatului ( pe la anul 1000 ) Tot indienii cunosteau si calendarul femeiesc. Europa de abia prin 1920.
    Turbanul cu rolul de protectie solara este gasit in inscriptiile din piramide. si cite si mai cite

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu vorbeam de marocanii veniți în Belgia, de s-au pomenit și ei cu musulmani. Musulmanii ăștia de primă generație au venit și s-au adaptat civilizației vestice. Cine snu s-au adaptat au fost descendenții lor. Procesul cde radicalizare produs în Orient a declanșat și radicalizarea în Europa. Unii dintre ei voiau să trăiască bine fără muncă. Islamul a rămas în urmă și este retrograd. Uită-te la noi care am stat la bunul plac al turcilor 500 de ani și azi nu vrem să ne vaccinăm, mai bine ne îmbolnăvim și murim! Chinezii sunt o lume, au rămas în urmă, dar azi sunt în avangarda cercetărilor și au devenit fabrica lumii.

      Ștergere
    2. Ma joe . Nu inteleg treaba cu islamul retrograd. Parerea mea este ca nici-o religie traditionala nu se modernizeaza . Nici nu prea cred ca eu ca aceasta cohabitare religie-modernmizare este compatibila. Istoria credintelor religioase ale lumii ne arata ca orideciteori s-a intervenit asupra unor percepte fundamentale ale unei religii a aparut de fapt si o alta religie cea veche raminind si ea. Vezi cazul catolic-reformat , etc
      In ceea ce ne priveste , cu vaccinarea , nu zic ca nu ai dreptate dar nu a-si da vina in mod exclusiv nunmai pe turci. Dar trebuie analizat acest titicontrism in ce ne priveste. Din pacate nu s-a gasit inca o minte luminata care sa explice de unde vine titicontrismul nostru.in ceea ce prives extensia ta asupra chinezilor ca fabrica a lumii ma gindesc ca peste vre=o 50 de ani acest rol va fi preluat de africani. dar hai sa nu ne latim in discutie pentru ca subiectul este vast.

      Ștergere
  7. Cred ca avem o imagine distorsionata despre rolul imperiilor in istorie. Deja imperiile antice au avut de obicei doua mari beneficii: 1. au asigurat pacea pe mari intinderi geografice (vezi pax Romana) si 2. au asigurat raspandirea rapida a celor mai importante idei si cuceriri tehnice agricole si ale civilizatiei din diferite parti ale imperiului (e valabil si pentru Imperiul Persan si pentru cel macedonean si mai ales pentru Imperiul Roman). Chiar cand imperiile au fost formate de populatii cu civilizatii inferioare, cum a fost cazul Imperiului Mongol sau al Imperiului Otoman, au existat si efecte benefice. Imperiul mongol a instaurat ORDINEA pe enorme distante, ceea ce a permis comert si raspandirea ideilor din China in Europa si invers; mongolii au contribuit la raspandirea civizatiei chineze mult superioara la vremea aceea. In estul Europei, din nefericire, ei si-au pus amprenta asupra viitorului Imperiu Rusesc, dandu-i un puternic caracter asiatic. Cand insa natiunea sau natiunile care construiesc impreuna un imperiu au o civiliztie superioara, efectele pozitive chiar pentru populatiile incluse in imperiu pot compensa si uneori choar depasi efectele negative. Citez aici o opinie care mi se pare ca ar trebui luata in considerare, daca ne largim un pic perspectiva, despre posibilele merite ale Imperiului Britanic.
    The left’s view of Empire is that it was just pure exploitation and suppression. This is a complete lie. The British Empire did more to advance civilisation than any other force in history. Let’s look at some of what was achieved:

    Peace. Pax Brittanica. We came to lands were warfare had been the way of life for millennia, India and Africa. And we stopped it. We made the world into the most peaceful place it had ever been, far more peaceful than it is today.

    Rule of Law. Most places we arrived had no rule of law. Might was right. We put in the British legal system which gave the vast majority of people far more human rights than they had ever had before.

    Trade. The left spout that Empire was exploitative and merely extracted the wealth of other nations. This is a lie. Empire was all about trade, creating markets for British goods around the world whilst creating markets for global goods in Britain. And huge trade between all the different parts of Empire. This massively advanced the economy of the whole world.

    Infrastructure. We established and maintained the world’s shipping routes, road systems everywhere we went, and railways including the world’s biggest system, in India. Our plumbing was famous and on the Mediterranean islands we ran, Cyprus, Malta, Rhodes, Corfu, Menorca etc it is safe to drink the tap water! (Continuare )

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Continuare:
      Education. In many nations we brought literacy for the first time and created widespread educational reform. When we found intellectual superstars we often brought them back to Britain to receive the world’s best education. Look up Srinivasa Ramanujan.

      The English language. The world’s language upon which so much of man’s development has been built. English is the language of trade, the language of science, the language of entertainment.

      A middle class. Not only businessmen and traders, Empire created a global middle class of doctors, dentists, lawyers, journalists and all the other professions necessary for an advanced civilisation.

      Technology. The industrial revolution happened in Britain, we invented and developed most of the technology that makes the modern world possible. And we exported much of this out to the Empire. From printing presses to steel works. Tata Iron and Steel Company (TISCO) was established by Dorabji Tata, India in 1907.

      Sport. The world’s sports, from soccer, through golf to tennis are the British sports. Empire achieved this.

      Slavery. The British led the world in trying to get rid of this. The Slave Trade Act of 1807 made the slave trade illegal throughout the British Empire, the Slavery Abolition Act of 1833 made slavery totally illegal. Between 1808 and 1860, the Royal Navy’s West Africa Squadron seized approximately 1,600 slave ships and freed 150,000 Africans who were aboard.

      When Empire ended it was often not replaced by liberal democracy, instead a venal, avaricious ruling class took over and treated whole countries as personal fiefdoms. Very many countries went backwards and lots of people in the world would have preferred to have the Empire back.

      So far from something to be ashamed of, the British Empire was one of mankind’s greatest ever achievements. It created the modern world that we all live in and everyone owes it a huge debt for the huge advance in civilisation that it brought. The left are very wrong about this, just as they are wrong about most things.

      Chiar daca nu subscriu total la cele spuse in acest citat, si desi stiu ca se pot aduce multe acuzatii indreptatite imperiului britanic, consider ca multe lucruri trebuie recunoscute si in favoarea lui. Desi citatul in engleza nu imi apartine, voi semna aceasta contributie: Mihai Vasilescu(Londra)

      Ștergere
    2. Sunt în general de acord cu acțiunea colonialiștilor englezi, care a fost civilizatoare.
      Sunt și pete negre comerțul cu sclavi, cu mulți morți la traversarea Atlanticului, dar și cu consecința de azi, negrii din America trăiesc într-o societate incomparabil mai bună cu cea în care le trăiau strămoșii.
      Mai rău s-au comportat colonialiștii francezi și cel mai rău belgienii lui Leopold, au murit milioane în Congo.
      Și altceva, toți trăitorii din fostele colonii africane sau asiatice visează să ajungă în Europa. De ce? Pentru că țările lor au ajuns pe mâna unor incompetenți, algerienii regretau colonialiștii francezi.
      Comparativ uite ce părere au foștii supuși ai Rusiei, inclusiv acum Basarabia!

      Ștergere
  8. Oricum mă bucur că au fost reacții diferite la o problemă sensibilă și foarte complicată.

    RăspundețiȘtergere
  9. Citatele de mai sus , introduse de dl Anonim sunt prea politizate dind vina tot timpul pe STINGA. Cu asemenea insinuari nu te poti juca spre mai departe. Pai hai sa vedem decind exista o stinga care sa fie impotriva imperiilor in general si in cazul de fata impotriva imperiului britanic ? Raspuns clar ... de niciodata. Cind imperiile au inceput sa se destrame stinga nici nu exista. Hai sa zicem ca stinga a aparut in forta in 1918 cind imperiul tarist a fost preluat de soviete. Pai la acea data marile imperii generate de europeni erau deja macinate de nemultumirile supusilor, Ca sa numai vorbim de faptul ca imperiul tarist spre sovietic era la fel de dur ca si celelalte , viata lui prelungindu-se inca 80 de ani datorita unor conjunturi politice mondiale care iau permis sa existe. Deci chestinile cu stiga face si drege sunt desuete.
    Faptul ca dupa caderea imperiilor tarile nou formate au fost conduse de clase politice de proasta calitate este foarte adevarat. Dar asta inseamna ca educatia primita de aceste clase politice sub imperiu a fost de proasta calitate .
    Bineinteles ca imperiul britanic a creat trei contibnente de limba englexa America , Australia si alte tari . Dar aceste teritorii nu au fost populate la venirea englejilor ? Au fost populate si populatia indigena a fost exterminata in citeva zeci de ani sub administratia engleza . Afirmatia este valabila si pentru alte imperii. Deci hai sa o lasam cu stinga pentru ca suntem romani care traim in Romania si vedem ca dupa o perioada de anti ciuma rosie , ciuma galbena de la putere nu poate exista fara ciuma rosie in preajma.

    RăspundețiȘtergere
  10. Bineinteles ca acele citate contin si multe chestii adevarate.
    Intr-adevar jocurile sportive cele mai raspindite in lume au fost brevetate de englezi. Acesta a fost un destin optimist al umanitatii intru-cit confruntarea sportivilor in teren , inlocuieste confruntarile pe front de tip militar. Este o mare realizare.
    Bineinteles ca fatul ca limba engleza a devenit o limba de larga raspindire in lume este un cistig imens ptr umanitate. Multa vreme s-a batut moneda pe introducerea unei limbi internationale , parca experanto se numea , tocmai pentru ca simplii cetateni ai planetei sa poata comunica intre ei cu usurinta, Dar nu s-a reusit. Tehnologia va rezolva asta in urmatorii 20-30 de ani prin adaptarea unui translator digital la telefonul personal. Japonezii sunt deja foarte avansati.
    Bineinteles ca imperiul britanic a reglementat rutele maritime si, fluviale si chiar terestre dintr-o serie de mari tari ale lumii in care detinea puterea. Interesul Comercial dar si militar a condus catre rezolvarea acestei probleme.
    Ma rog mai sunt si alte idei la care subscriu in procentaje mai mici.
    Educatia pentru ei pentru engleji a fost valoroasa. Dar pentru supusi nu prea mai ales cind este vorba despre clasele politice din tarile incluse in imperiu. La fel ca si la noi au fost educati sa plateasca imperiului deci sa fie administratori din cadrul imperiului.
    Ma rog este posibil ca lucrurile sa se schimbe de acum incolo datorita altei sfidari mondiale si anume aceea a miini de lucru ieftine. Astazi China este fabrica lumii tocmai pentru ca sunt o sursa imensa de forta de munca ieftina. Dar lucrurile nu vor dura mult timp. Simplul cetatean chinez se va bucura de o prosperitate , isi va creste pretentiile de venituri si atunci cade cauza care a dus la prosperitatea Chinei. Probabil ca rolul acest va fi preluat de Africa. Dar si aici am o banuiala ca nu stiu ce va fi peste 30 de ani cu acesti roboti care se creeaza si care pot deveni clasa muncitoare a umanitatii.

    RăspundețiȘtergere
  11. Raspuns Dlui Stanescu
    Arabii au fost cei mai mari sclavagisti cu mult inaintea europenilor
    Ei faceau multi prizonieri Negri dar pradau si coastele nordice mediteraneene (Catalonia, Occitania, Proventa, Corsica, Sardinia) ca sa captureze fecioare pt harem, baieti pt eunuci sau munci grele
    Nivelul culturii arabe nu trebuie exagerat
    Europa a Ramas si este civilizatia de azi gratie Cavalerilor francezi (Charles Martel la Poitiers ) si Regiloratolici spanioli
    Arabii in momentul colonizarii franceze nu mai erau decat o adunatura de triburi ( multe puse pe pradat si piraterie)
    Din nefericire nu au évoluât foarte mult ( vezi pasiunea lor pt cutit si taiat beregata)
    Cu stima
    Nicolae parizianul

    RăspundețiȘtergere
  12. D-le Niculitza
    In ceea ce ma priveste nu sunt un arabofil . dar nu pot sa cad prada unor interpretari incorecte ale evolutiei istorice a umanitatii.
    Deci hai sa vrdem cum este asta cu arabii mari sclavagisti de din inaintea europenilor.
    Mahomed a trait si a produs efecte in jurul anului 600 dupa Cristos. Deci arabii erau cu o jumatate de mileniu pina la doua , inaintea romanilor care practicau sclavia la cele mai inalte cote. Rascoala lui Spartacus a fost rascoala sclavilor din perimetrul Italiei deci al Europei. cu aproape 500 de ani inaintea lui Mahomed. Nu stiu daca arabii suflau pe atunci in fata romanilor .. sigur nu ii depaseau.
    Inaintea arabilor in apropierea Europei isi produceau efectele istorice egiptenii care nu erau arabi. Si ei practicau sclavagismul la cote inalte. De ex istoria evreilor cu prezenta si fuga lor din Egipt este concludenta. Nu vreau sa mentionez din vechiul twestament ce popoare sau mai evidentiat prin duritate.
    Desigur ca dupa imprastierea religiei lui Mahomed arabii si-au facut ca sa zic asa numerele lor. Dar tot europenii ramin mai inantea lorin ceea ce proveste multe rele dar si multe bune.
    Deci cu sclavia am cam lamurit-o zic eu ...
    Hai sa vedem ce facem cu afirmatia dvs conform careia - Nivelul culturii arabe nu trebuie exagerat 0 .
    Pai va zic ce am mai zis ca medicina a fost inventia Arabilor. poate si a chinezilor dar astia erau departe de noi. Pai matematica . trigonometria si algebra au fost inventate tot de ei
    Pai igiena corpului uman este strict opera lor nu a Europenilor. Cititi va rog ca regii spanioli care finanrtau expeditiile lui Cristofor Columb erau doi tinerei . Regina ( parca Isabela se numea ) se mindrea cu nespalarea ei de ani buni. Era plina de bube la fel ca si ceilalti curteni. Pai toti soldatii lui Napoleon aveau o banda pufoasa cusuta pe mineca inferioara a tunicii ca sa isi stearga mucii. Acum 200 de ani toate elitele europei isi stergeau mucii astfel. Batista a aparut dintr-o intimplare duoa savirsirea lui Napoleon. Exista o istorie a batistei scrisa de un italian in care se spune ca era un fel de mic cearsaf alb ,pe care erau asezati princii pentru botez.
    Europa nu este civilizatia regilor catolici spanioli sau a regilor francezi cum spuneti dvs. Probabil ca sunteti catolic si va simtiti tare prin mezalianta ideologica, Dar nu uitati catolicismul incepe de la anul 1050 , iar pina atunci au fost imparatul Constantin primul mare conducator crestinat , au fost biserica Sf Sofia , au fost Constantinopolul , si cite si mai cite a produs civilizatia crestina a Bizantului. Catolicii au venit mult dupa... (continuare )

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu mai cntinui ca vad ca va ziceti Nicolae Parizianul deci daca a-ti optat pentru Franta e bine sa ii periati pe francezi si pe catolici , ca sa nu vadea afara si sa va trimita inapoi de unde sters-o.

    RăspundețiȘtergere
  14. De ce un astfel de raspuns agresiv, domnule D.G. Stanescu? Nu va face cinste. Ati spus multe lucruri interesante si e pacat ca ati dat cu bâta in balta la sfarsit. Plus, ar fi bine sa mai repetati regulile ortografiei romane. Se pare ca nu le-ati inteles niciodata, daca scrieti gresit "a-ti optat" in loc de ati optat (eu am optat tu ai optat... voi (dvs.) ati optat si ati spus etc) Sa nu spuneti ca a fost o eroare de dactilo! Iar a-ți se scrie ca prescurtare pentru cand vrei sa zici, de exemplu - E un lucru bun a îți exprima opinia. Asta se scrie in romaneste E un lucru bun a-ți exprima opinia. Si e un lucru rau a-ți da arama pe fata venind cu injurii la adresa cuiva care nu v-a jignit cu nimic si a semnat "cu stima". Cred ca ați face bine sa va cereti scuze.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnule D. G. Stanescu, ca sa fie clar este si eu as face , tu ai face, el ar face, noi am face voi ati face, ei ar face, pe langa eu am facut, tu ai facut, el a facut, noi am facit voi ati facut ei au facut.

      Ștergere