vineri, 19 noiembrie 2021

O Istorie a Europei de Apus în Evul Mediu

















Volumul cu titlul de mai sus este opera unor profesori de la Universitatea A. I Cuza din Iași, deci este un curs de istorie care se adresează studenților la Istorie. Însă este și un volum care poate interesa pe oricine interesat de istorie. 

Inspirat, Neagu Djuvara spunea despre civilizația europeană occidentală este rezultatul sintezei dintre  civilizația creștină a Imperiului Roman și spiritul populațiilor germanice. Aceste triburi germanice încep după secolul I d. Cr. ofensiva împotriva Imperiului Roman. Franța este rezultatul exemplar al acestei sinteze, dar la fel și Anglia, țară anglo-saxonă cucerită de normanzi care se franțuziseră.

Imperiul Roman se prăbușește sub loviturile triburilor germanice ale goților, vizigoților, dispărând definitiv după ocuparea Romei și detronarea ultimului împărat roman. Asta marchează finalul antichității și apariția Evului Mediu. 

Imperiul Roman rezistă în partea de răsărit devenind Imperiul Bizantin prin grecizare. Doar Iustinian în secolul VI încercă refacerea integrală a Imperiului cucerind porțiuni din Italia, dar pe perioadă limitată. 

Carol cel Mare reușește la începutul secolului VIII refacerea Imperiului Roman occidental, dar această formațiune statală nu rezistă. Din el rezultă Regatul Franței și Imperiul Roman de Națiune Germană. Acesta din urmă era un conglomerat de stătulețe germane independente.

Un alt moment important în istoria medievală a Europei este Marea Schismă între catolicismul occidental și ortodoxia răsăriteană în 1054. Asta desparte definitiv Estul Europei de Vestul acestui continent. 

Un alt moment important estre cucerirea normandă a lui William the Conqueror a Angliei în 1066. Acest moment înseamnă dezvoltarea  a celor două mari regate ale Occidentului care duc un Război de 100 de ani în secolele XIV XV. 

Alt moment important este apariția capitalismului timpuriu în Italia de Nord și în Țările de Jos, Flandra care a contribuit și la prosperitatea Franței. 

În extremul sud vestic în Peninsula Iberică se duce o luptă de recucerire a acestui teritoriu de la cuceritorii musulmani. Cu ocazia reunirii regatelor Castiliei cu cel al Aragonului prin căsătorie se finalizează Reconquista și Columb este finanțat și descoperă America care transformă noul regat al Spaniei în cea mai importantă putere europeană a secolului XVI în zorii epocii moderne.  Împăratul Carol, Cvintul încearcă constituirea unui imperiu mondial ce cuprindea Spania, Tările germane, Tările de Jos, nordul Africii și posesiunile din America, dar nu reușește din cauza condițiilor specifice al acestor țări. Asta m-a dus cu gândul la tentativa lui Mihai Viteazul de a reuni cele trei principate române. Transilvania era dominată de aristocrația maghiară, iar între Moldova și Valahia existau deosebiri marcate și nu exista sentimentul național.

Este interesant că la această sinteză medievală catolică se alătură și Europa centrală prin regatele Poloniei, Boemiei și al Ungariei. Boemia a fost tot timpul legată de Imperiul German, regele Boemiei fiind elector la alegerea Împăratului, Ungaria se prăbușește în zorii epocii moderne fiind învinsă la Mohacs de turci, iar puterea feudală a magnaților polonezi duc la dispariția acestui regat în secolul XVIII.

Atunci apare și Reforma care subminează catolicismul medieval vest european și se profilează o nouă evoluție a civilizației europene occidentale. 

Este o carte interesantă și voluminoasă pe care am citit-o mai mult de o lună pentru că nu sunt impedimente de continuitate, nu este un roman.



5 comentarii:

  1. Pe vremuri exista ISTORIA CULTURII SI CIVILIZATIILOR scrisa de DRIMBA. 4 volume de 500 pagini fiecare Poate cea mai sintetizata lucrare de istorie scrisa de un roman.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am uitat sa iti zic ca aspectele pe care tule0ai prezentat mai sus , intr-un rezumat competent sunt descrise pe larg in istoria lui Drimba. De fapt toti ar trebuii sa citim asemenea tratate sau macar sa ne informam.
    Si acuma hai sa te atac putin pe dezbaterea din niste bilete anterioare pe tema efectelor imperialismului produs de europeni in lume. Dupa cite iti amintesti tu si o serie de alti stimati cititori sustinea-ti ideea ca imperialismul european a fost in final , benefic , ca a introdus in imperiu cultura si justitie. Eu v-am zis si sustin ca asemenea afirmatii sunt false daca vrei iti si detaliez asupro argumentelor. Uite ca in sfirsit subscrii si tu la ideea Europa incepe sa existe in lume ( militar si cultural ) de la Grecia Antica si apoi imperiul Roman. pai pina la aceasta perioada China , India , Egiptul , Arabia si zic unii si America de sud derulasera niste civilizatii fantastice. In primitivismul lor , al europenilor de atunci singura realizare pe timp de 2000 de ani a fost distrugerea acelor vestigii culturale ale civilizatiilorr mai sus enumerate. Europa a distrus Babilonul , Europa a distrus marile edificii egiptene. si a ingropat in uitare civilizatia indienilor si a arabilor. Bine ca nu a ajuns si in china.
    Pai zici ca imperiile Europene au introdus Justitia in colonii. Nimic mai fals daca ne gindim la valoarea justitiilor. Pai justitia Europeana este o institutie care intotdeauna apara pe cel puternic in fata celui mai putin puternic. Asa este si acum . Sunt milioane de exemple. Pai zici ca , jocul cultural al Europenilor a fost sa puna omul in centrul realitatii. Asa este , deoarece sursa care a produs cultura europei a fost crestinismul in care este vorba despre un complexitatea unui om ca trimis al lui Dumnezeu. Uite ca brahmanii care sunt mult mai vechi decit crestinii nu pun omul in centrul realitatii . In gindirea lor ei au avut geniul de a intelege ca omul este efemer , ca fortele divine sunt atotputernice si eterne , si ca toata treaba este sa pui in centrul realitatii sursele de mentinere in viata a omului , atita vreme cit fortele divine ii permit . De aia ai sa vezi ca la ei vaca care produce lapte , elefantul cu care este itretinuta dominatia ierarhica , dar si o serie de ierburi sunt mai presus decit omul. Numai vorbesc despre Budism si celelalte religii dezvoltate in China cu mult inaintea crestinismului. Este un subiect vast , si greu de crezut ca intr-o discutie scurta se va ajunge la un consens.
    Dar inca nu se stie cum sa se interpreteaza civilizati TajMahal si MaciuPiciu . Alte dileme.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atenție! Noroc cu imperialiștii că artfacte ale vechilor civilizații antice pot fi admirate azi. Pentru că arheologii occidentali au săpat și descoperit vechile orașe ale Orientului Mijlociu și le-au păstrat în muzee. Altfel erau distruse și dispăreau cum s-a întîmplat în Irak. Iar Schliemann a descoperit Troia și Tezaurul lui Agamemnon furat de bolșevici de la Berlin ca pradă de război!

      Ștergere
    2. Probabil te referi la muzeele din Anglia si Franta care sunt pline de tot felul de sarcofage egiptene si alte masti si podoabe. Sau de podoabe din Indii si altele.
      Dar tu acuma esti impotriva rusilor. De ce nu esti si impotriva germanilor care au jefuit in Europa de est pe timpul lui Hitler. Nici astazi nu s-au recuperat o majoritate de opere de arta jefuite si ascunse pe unde nu se stie..
      Te referi la IraK care in momentul in care a fost desfiintat ca stat de NATO ( deci am fost si noi ) a aparut o anarhie interna care a dus la distrugerea atitor pietre si opere arheologice . Pai nu asta am vazut la TV acum 10-15 ani ?
      Deci Joe las-o ca macane !
      Sa stii ca nici eu nu sunt ignorant si ma simt atasat Europei si vestului. Dar trebuie sa privim lucud cum merg lucrurile. Ma umple de furie faptul ca o serie de nevinovati sunt executati prin taierea beregatei de niste criminali asa cum ma infurie si executiile la ghilotina aplicate si multor oameni declarati ulterior nevinovati de aceeasi justitie,
      Ti-am zis subiectul este vast.
      Dar daca tu vrei acuma sa periezi imperialismul este dreptul tau. Poate iti pica ceva desi ar trebuii sa nu iti pice pentru ca toti am crezut ca asa ceva nu se va intimpla. Noi am atribuit pupincurismul puterii cu folos , ca fiind un atribut al puterilor totalitare care ne-au cazut pe cap. Dar vad din ce in ce mai mult ca nu este asa . Pacat

      Ștergere
  3. Joe, o singura observatie: normanzii, nu au fost germani 100%. Genetic dar si cultural au fost mai degraba vikingi si nu Germani. S-au amestecat eu cu Francii de vest, dar nu se stie cit, pina la urma…

    RăspundețiȘtergere