joi, 4 noiembrie 2021

Schumann între poezie și reverie























Programul de astă seară a fost dedicat unuia din corifeii romantismului german, Robert Schuman. 

Prima piesă a concertului de astă seară a fost Concertul pentru pian și orchestră în la minor op. 54. Este legat și de faptul că Schumann era fascinat de viitoarea lui soție Clara, care l-a încurajat să finalizeze acest concert. Acesta este una din culmile romantismului german și este o piesă de rezistență a marilor pianiști. 

Viniciu Moroianu

În această seară am avut plăcerea să-l audiem în realizarea acestui eveniment muzical pe prestigiosul pianist  Viniciu Moroianu. Partea orchestrală a fost asigurată de Orchestra Filarmonicii Pitești condusă de dirijorul Florin Totan. Asistența a fost vrăjită de frumusețea interpretării și siguranța maestrului Viniciu Moroianu, răsplătită cu aplauze frenetice ale asistenței. Generos, Viniciu Moroianu ne-a oferit un bis cu Melodie de George Enescu.

A urmat Simfonia a 4-a în re minor op. 120. Între Brahms și Clara Schumann au apărut discuția privind variante asupra acestei simfonii.





Dirijorul Florin Totan a condus cu siguranță și transpus, atât de transpus că se mai auzeau zgomote produs pe podiumul dirijoral, Orchestra Filarmonicii Pitești și a fost o seară muzicală de excepție. Cred că Celibidache avea dreptate când spunea că doar interpretarea muzicală audiată în direct  în sală este cea mai bună, pentru că este irepetabilă!

2 comentarii:

  1. Da... Muzica ne-a facut intotdeauna sa visăm frumos. Asa de frumos încât (în cazul tău, Joe) să uiți de împuțiciunea politică de care te ocupi atât de mult și cu atâta pasiune. Să sperăm că in zilele următoare nu te vom citi lăudând pe cei pe care îi blamai/injurai cu atâta ură...

    RăspundețiȘtergere
  2. Sigur,in curand o sa il auzim pe Jo laudandu-l pe Marcel Ciolacu si poate o sa inceteze cu frenezia permanenta pozitiva despre Iohanis : cel mai slab presedinte pe care l-a avut Romania in ultimii...100 de ani. Cand o sa il aud ca .in sfarsit,il critica ...beam mai mult...

    RăspundețiȘtergere